elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kamera Nasıl Çalışır?

Kamera nedir? Ne işe yarar? Sadece sıradan bir makine midir, yoksa birçok kişinin hayatına renk katan ve işini kolaylaştıran bir icat mıdır? Günümüzde teknoloji çok hızlı ilerliyor ve yeni yeni buluşlar kapımızı çalıyor. Evet, kamera birçok kişinin yaşamını değiştirmiş ve renk katmış olabilir.Peki nasıl çalışıyor bu makine? Hangi parçalardan oluşuyor? Görüntü nasıl oluşuyor? Bütün hepsinin detayları yazımızda.



A- A+
24.12.2014 tarihli yazı 69629 kez okunmuştur.

Kamera  Nedir?

Kamera, görüntüden yansıyan ışığı mercek ya da objektiften yararlanarak bir düzlemde toplayan, o düzleme konulan film veya ışığa duyarlı elektronik devre elemanları sayesinde ışık enerjisini elektrik enerjisine çevirdikten sonra çıkış sinyali veren ve gerekirse bunu kaydeden bir sistemdir.



 
Yaklaşık yüzyıl önce icat edilen kameralar günümüzde birçok sistemin temel parçası olarak iş görüyor. Kullanılan alana göre çeşitleri mevcut. Mesela, TV yayıncılığı , kişisel kameralar , binalarda güvenliği sağlamak için güvenlik kameraları, su altı kameraları, termal kameralar, tıbbi gözlem kameraları gibi birçok çeşidi bulunuyor.



►İlginizi Çekebilir: Güvenlik Kamera Sistemleri 
 
 

Kameranın  Temel Parçaları

Kameralar üç bölümden oluşur diyebiliriz. Bunlar; objektifler, gövde ve bakaçlardır.

Objektifler

Objektiflerin yaptığı iş tam olarak, dış dünyadaki görüntüleri toplayıp kameranın gövdesine ulaştırmaktır. Kamera gövdesine gelen bu görüntüler CCD’ler sayesinde elektronik sinyallere çevrilir. Objektiflerde birden fazla mercek bulunur. Bu merceklerin bir tarafı küresel bir tarafı düzdür. Camdan yapılmıştır ve bir ışık demetini kırarak bir noktaya düşürüp görüntünün oluşmasına yardımcı olur.
 
Gövde

Kamera gövdesi görüntünün işlendiği ve kaydedildiği bölümdür.CCD üzerine düşen görüntü elektronik sinyallerine dönüştükten sonra gövdede işlenmeye başlanır.Bu işlem gövde içerisinde bulunan elektronik devrelerle gerçekleşir ve makinenin dışında bulunan bir düğmeyle tetiklenir.
 


 
Bakaç (Vizör)
 
Kişinin, objektifin çektiği görüntüyü görmesini sağlayan küçük ekrana denir. Konum olarak genelde objektifin biraz üstünde bulunur. Renkli veya siyah beyaz olanları vardır. Ekranda görüntünün altında üstünde çeşitli komutlar vardır. Kullanıcı, amacı doğrultusunda komutlardan yararlanır.
 
►Lensler
 
Lenslerin temel görevi CCD’ nin önünde küçük bir görüntü üretmektir. Video kameralar genellikle değişebilir odak uzaklıklı lenslere sahiptir. Burada odak uzaklığı derken anlatmak  istediğim, üretilen görüntünün ne kadar dar veya geniş bir alanı kapsayacağını belirlemektir. Lensler; geniş açılı, dar açılı, normal ve değişebilir odak uzaklıklı olarak farklılık gösterir.
 


 
►İlginizi Çekebilir: Termal Kamera Uygulamaları
 
 

Kamera Nasıl çalışır?

 
Genel olarak tüm kamera tipleri aynı prensiple çalışır. Yani gelen görüntü ,elektronik sinyale dönüşür, daha sonra bu sinyal tekrar görülebilir hale gelir. Objeden yansıyan ışık demeti lens tarafından toplanıp görüntü aygıtına (CCD) odaklar. CCD toplanan ışığı video sinyaline dönüştürür. Bu sinyal tekrar işlenir ve ekran görüntüsü oluşturulur. O zaman şu bilmemiz gerekir , görüntü aygıtında işler nasıl yürüyor?
 


Görüntü aygıtında ışığa duyarlı gözler bulunur. Burada ışık enerjisi elektrik akımına dönüştürülür. Görüntünün çerçevesi buraya düşer. Dikey kaydırma bölümünde , ışığa bağlı olarak biriken sinyal çıkışa gönderilir. Yatay kaydırıcılar ise, dikey kaydırıcılardan gelen yatay sinyali çıkışa gönderen bölümdür. Bütün bu sinyaller voltaj kazancı ile video çıkışını oluşturur.
 

 
İlginizi Çekebilir: Elektronik Yapay Göz Teknolojisi

 
Bütün bu anlatılanların ışığında dikkatlerden kaçmaması gereken bir nokta var. Bu güne kadar icat edilen tüm makinelerin temelinde insan ve doğa sistemleri bulunuyor. Kameraları düşündüğümüzde , aslında siz dünyadaki en iyi ve en gelişmiş kameraya sahipsiniz. Evet, bu kamera gözleriniz. Dünya üzerindeki hiçbir teknoloji sizin gözünüzden daha gelişmiş değil. Ama hızla ilerleyen teknoloji ile bu mükemmelliği yakalamak çokta imkansız olmasagerek.
 

 
Kaynak:

Television Production Handbook, Zettl Herbert, Belmont California.
Profesyonel Televizyon Yapım ve Yayın teknolojileri,Eskişehir.
Wikipedia
 
Hande Kılıçkır Hande Kılıçkır Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar