Kirlian Cihazı ile Wi-Fi Sinyalleri Görselleştirilebiliyor
Newcatle Üniversitesi araştırmacılarından Luis Hernan ortamdaki Wi-Fi sinyallerini farklı renk tonlarında gösteren cihazı geliştirdi. Arduino UNO ile geliştirilen cihazın sürekli hareketlerinin uzun pozlama ile çekilmiş fotoğrafları Wi-Fi sinyallerinin dalgalanmalarını adeta bir sanat eserine çevirdi. Haberin detayları yazımızda..
01.06.2014 tarihli yazı 19534 kez okunmuştur.
Kirlian fotoğrafçılığı, yüksek gerilimin ve frekansın olduğu, düşük akıma sahip elektrik alanın bulunduğu ortamlarda nesnelerden yayılan çeşitli ışınımları kamera pozlama süresi ile fotografik olarak yakalamayı sağlayan yarı-profosyönel bir fotoğrafçılık tekniğidir.
Newcastle Universitesi araştırmacılarından Luis Hernan, Kirlian tekniğini kendi geliştirdiği cihaz ile bir adım daha öteye taşımayı başardı. Hernan’ın yaptığı çalışmalar sonucunda günlük yaşamda göremediğimiz ancak varlığı her yerde olan Wi-Fi dalgalarının kuvvetlilik derecelerine göre farklı renklerde görünebileceğini keşfetti. Bu çalışma aynı zamanda Digital Ethereal sergisinin de bir parçası olmayı başardı.
►İlginizi Çekebilir: Final Fotoğrafları | Ödüllü Yarışma
Kirlian cihazı, ev yapımı bir prototip olup kullandığı gerilim ile hem yatay hem de dikey yayılımı tek bir fotoğraf karesi içerisinde gösterebiliyor. Kirlian fotoğrafçılığı genelde sözde-bilim ve doğaüstü çalışmalarda kullanılırken, Hernan bu sıradanlığı farklılaştırarak Wi-Fi sinyalleri üzerinde modern farklıklar görüntülemek için kullandı.
Hernan’ın Kirlian cihazı Wi-Fi katmanı yerleştirilmiş Arduino UNO ile yapılmıştır. Bu cihazın özelliği; ortamdaki yerel ağları tarayıp bulduktan sonra algıladığı sinyallerin kuvvet durumlarını(RSSI) 5 farklı renge göre göstermek. Bu renk değişimlerini kameranın uzun pozlama özelliği ile birlikte birleştirince fotoğraf karesinde sinyal gücünün değişimi net bir şekilde görülebiliyor. Fotoğraf çekilirken cihaz sürekli hareket ettiriliyor ve uzun pozlama özelliği ile fotoğrafta renk değişimleri Wi-Fi sinyal gücüne göre değişim gösteriyor, rahatça görülebiliyor. Bu yöntem bir Wi-Fi ağını görselleştirmek için oldukça basit görünse de akıllıca bir yaklaşım olarak değerlendirilebilir.
“Uzun pozlama ile cihazın belirli alanda hareketinin çekildiği bir fotoğraf bu.” diyen Hernan: “Bu işlem birkaç dakika sürüyor. Renklerin parlaklığı sebebiyle, her ne kadar kendi bedenimi fotoğraflardan gizlesem de bazı resimlerde ışığın çok yoğun olduğu noktalarda ayaklarımı ve bulanık başımı görebilirsiniz.” şeklinde bir açıklama yapıyor.
Hernan bu işlemin beraberinde Android kullanıcıları için Googleplay’de kendi uygulamasını da yayınladı. Bu uygulama kullanıcıların kendi Wi-Fi sinyal görselleştiricilerini yapmasına imkan sağlıyor. Hernan ayrıca yaptığı cihazın arduino kodlarını da paylaşıyor. Kirlian cihazının kodlarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
Kirlian Cihazı Arduino Kodları
Kaynak:
►ElectronicProducts
►DigitalEthereal
►ElectronicProducts
►DigitalEthereal
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.