Kıyafetiniz ile Elektrik Üretebilirsiniz!
Vanderbilt Üniversitesi Nano malzemeler ve Enerji Cihazları Laboratuvarı’nda geliştirilen yeni bir cihaz, gündelik hayatta şarj cihazı taşıma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. Bu cihaz sayesinde telefonlar kıyafetinizden veya çevrenizden şarj olabilir.
26.07.2017 tarihli yazı 7466 kez okunmuştur.
Ortam kaynaklarından verimli bir şekilde enerji toplanması, giderek büyüyen bir bilim dalı haline geliyor. Bu bilim dalı altında; sıcaklık değişiminden enerji çekebilecek cihazlar, ışık ve elektrokimyasal cihazlardan enerji çeken radyant enerji cihazlar, dokunun biyokimyasal reaksiyonlarından enerji toplayan cihazlar gibi çeşitli yöntemlerle enerji üretme çalışmaları yürütülüyor. Pil teknolojisi ve siyah fosfor tabakalarının kullanıldığı yeni cihaz, büküldüğünde veya basıldığında elektrik üretebiliyor. Fosfor, harekete bağlı olarak son derece düşük frekanslarda dahi elektrik üretilebilmesini sağlıyor.
İnsan hareketi ile enerji toplamak için tasarlanmış bu cihazın diğer yaklaşımlarla karşılaştırıldığında yöntemimizin iki temel avantajı bulunuyor. En önemlisi; malzemeler, atomik olarak ince ve kumaş görünümünü veya hissini etkilemeksizin kıyafetlere eklenebiliyor. Ayrıca insan hareketine karşılık gelen tüm düşük frekanslı hareketlerden (10 Hz’ten düşük hareketler) enerji üretilebiliyor. Daha önceki çalışmalarda 100 Hz’ten düşük frekanslarda optimum %5-10 verimlilik elde edildiği düşünüldüğünde yeni cihaz önemli bir yenilik sağlıyor.
Geliştiriciler cihazlarının oturma, ayakta durma gibi yavaş yapılan hareketlerde bile yavaş hareketlerden enerji üretebildiğini ve %25 verimlilik ile çalışabileceğini belirtiyor.
Ekip, aynı malzemeden yapılmış hem pozitif hem de negatif elektrotları kullanarak bükülme ve katlama ile oluşan gerilim değişikliklerinden faydalanılmasını sağlanmış. Bu fikrin ultra ince siyah fosfora uygulanması ile mevcut cihazın tasarımı gerçekleştirilmiş.
Araştırmanın yöneticisi olan Makina Mühendisliğinden Yardımcı Doçent Cary Pint; Gelecekte, doğrudan kişisel hareketlerimizden ve çevremizden enerji çekerek kişisel cihazlarımız için şarj depolarımız olacağını belirtiyor. Cihazın telefonları tam olarak şarj edebilmesi için geliştirme çalışmalarının sürdürülmesi gerekiyor.
Kaynak:
►interestingengineering
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.