elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Klor Atomuna Veri Kodlandı

Delf Üniversitesi’nden bilim adamları, ünlü fizikçi Feynman’ın çalışmalarından faydalanarak klor atomlarına veri kodlamayı başardı. Tüm dünyadaki verilerin çok ufak bir parçada depolanabileceğini gösteren bu çalışmanın ayrıntıları haberimizde.



A- A+
24.07.2016 tarihli yazı 10879 kez okunmuştur.
Feynman, 1959 yılında dünyayı olabilecek en küçük alanda tasarlamak için bir takım çalışmalarda bulundu. Ünlü fizikçi bir dersinde, atomların yaptığı titreşimin önüne geçen ve onların sabit durmasını sağlayan bir düzleme sahip olursak onlara veri kaydedebileceğimizden bahsetmiştir. Hollanda’da Delf Üniversitesi’nden bilim adamları bu dersten yola çıkarak klor atomlarına veri kodlamayı başardı.
 

Yapılan çalışmada 8000 bitlik (8 bit = 1 byte) veri klor atomlarına kodlandı. 1kb’a denk gelen bu verinin kayıt yeri ise sadece 96 nm genişliğinde, 126 nm boyunda çok küçük bir alanı kapsıyor. Depolama yoğunluğunu alan/kapasite cinsinden ifade edecek olursak 1 inç karelik alana 500 terabit yani 1 cm2’lik alana da ortalama 78 terabit veri kodlanabilir. Bu denklik günümüz harddisklerden 500 kat daha fazla depolama yoğunluğunun olduğunu gösteriyor. Feynman’ın dersinde olduğu gibi en küçük dünyayı tasarlamak istediğimizde ve günümüzdeki tüm kitapları atomlara kodlayacak olursak teorik olarak posta kulu kadar bir alan yeterli olacaktır.

 

Atoma Veri Kodlama Nasıl Yapıldı?

STM (Tünelleme Mikroskobu) atomları görüntülemesinin yanı sıra ucundaki keskin iğnesi ile onları hareket ettirebiliyor. QR kodundan ilham alınan çalışmada bakır atomlarının yüzeyinde ve klor atomlarında iki farklı durum elde edilmiş. Bilindiği gibi 1 ve 0’lardan oluşan kodlama bu çalışmada atomların yukarıda ve aşağıda olmasına göre yapılmış. Klor atomunun yukarıda olduğu durum 1, aşağıda olduğu durum ise 0 olarak okunmaktadır. Bu şekilde aşağı ve yukarı hareketlerle kodlama tek tek gerçekleştirilmiş.
 


►İlginizi Çekebilir: Kuantum Bilgisayar Nedir?

Manly P. Hall’ın “Mikroskop insana önemini gösterdi, teleskop ise önemsizliğini.” sözünde olduğu gibi bu çalışma, hacimsel olarak çok büyük olduğunu düşündüğümüz evrenin aslında mikroskopik boyutlarda sıkıştırıldığında ne kadar da küçük olduğunu bizlere gösteriyor.

Atomik veri depolama çalışmasının ayrıntılarını aşağıdaki videodan izleyebilirisiniz.
 


Kaynak:

Sciencealert
Burak Kesayak Burak Kesayak Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.