Led Tabela Yapılışı, Gelişimleri ve Modülleri |
1.Bölüm
Renkli dünyamızın minik de olsa büyük bir parçasında yer alan LEDlerin senkronizasyonu ve ahengi beraberinde hayal gücü getiriyor. LEDlerin birçok sektördeki yeri tartışılamaz. Peki bu LEDlerin kullanımı nasıldır ? Tercih edilmesinin sebebi nedir ? Cevapları yazımızda.
26.03.2014 tarihli yazı 26989 kez okunmuştur.
Birkaç yıla kadar led tasarımı denilince aklımıza uyarı lambaları, kara şimşek gibi devreler gelirdi. Günümüze dönecek olursak bu tasarım, insan hayal gücünü aştığı sürece aydınlatma spotlarında, dijital duvar saatlerinde, kayan yazılarda, elektronik bilgilendirmelerde, bankalarda, trafik ışıklarında vs alanlarda, sayısız tasarımlarla göreceğiz. Peki bizim hayatımızın büyük bir bölümünde gördüğümüz özellikle de ilgi çeken stillerde hareket eden ışıklar nasıl yapılıyor? Yazılımı nasıl,hangi birimlerde ve hangi arayüzlerde yazılabiliyor? Bu yazımızda bu konudan bahsedeceğiz.
Öncelikle LEDlerin tercih edilmesinin sebeplerinden başlarsak ilk sıralarda göze hitap etmesi ve insanların ilgisini çekmesi gelir. Bakım gerektirmeden ve zorlu iklim koşullarında çalışabilmesi, çok düşük güçle çalışması ve çok ekonomik olması ise LEDleri olmazsa olmaz yapan nedenlerdendir.
Başvurular:
LED tabela yapımına geçecek olursak öncelikle bakır plaketimizin üzerine LED tabela yapılışını, daha sonra ise pleksiglas üzerine LED tabela yapılışını anlatacağız. Piyasamızda ise ikinci yöntem daha çok kullanılmaktadır.
Başvurular:
► ledyarismasi.com
Formu eksiksiz doldurarak;
başvurunuzu tamamlayabilirsiniz
LED tabela yapımına geçecek olursak öncelikle bakır plaketimizin üzerine LED tabela yapılışını, daha sonra ise pleksiglas üzerine LED tabela yapılışını anlatacağız. Piyasamızda ise ikinci yöntem daha çok kullanılmaktadır.
BAKIR PLAKET ÜZERİNDE LED TABELA YAPIM BASAMAKLARI
►Tasarımının hangi özelliklere ait olduğu: Bu bölümde yapılacak şeklin boyutu belirlenir. ÖR: 10cmx30cm.
►Bilgisayar ortamında devre tasarımının yapılması: Elektronik simülasyon programlarından yapılacak devrenin elemanlar ile devre tasarlanır ve çalışıp çalışmayacağı kontrol edilir. Burda atlanmaması gereken bazı hususlar vardır. Tasarladığımız devredeki her iki kutbu arasında akımın çok yükseklere ulaşmaması için sınırlayıcı dirençler konulmalıdır. Örneklendirecek olursak her transistörün beyzine ve LED lerin önüne yaklaşık 100 OHM değerinde dirençler konulmalıdır. Piyasada bu devreler hazır olarak da bulunmaktadır. (SMPS- SWITCH MODE POWER SUPPLY- ) LED sayısı arttıkça çekilen akım azalacağından LEDlerin parlaklığı azalır. Bunu engellemek için devredeki LED sayısı arttıkça transistör sayısı artırılır. Harflerin sayısı arttıkça PIC in çıkış olarak tanımlanan uçlarına sürücü bağlanılarak harflerin ayrı ayrı da kontrolü sağlanabilir. Port çıkışı lojik 1 olduğunda LEDler yanacak, lojik 0 olduğunda LEDler sönecektir. Devredeki oluşabilecek herhangi bir salınım, harmonik gibi olayları engellemek amacı ile 7805 5V gerilim regülatörü ve bu regülatöre paralel iki kondansatör kullanılması önerilir. Bu gerilimler oluşabilecek fazla gerilimi üzerinde depolayarak devrenin zarar görmesini engeller.
►Çıkarılan baskı devrenin plakete aktarılması ve elemanların devreye montajı yapılması: Öncelikle baskı devreyi çıkaracağımız bakır plaketin yüzeyi temizlenir. Daha sonra lazer yazıcı ile kuşe kağıdına bastırılan baskı devre yolları çıktı alınır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta alınan çıktıyı nasıl kullanacağımızdır. Eğer ütü yöntemini kullanacaksak; devre yolları düz şekilde olacaktır. Fakat eğer bakır plakete yolları elle çizeceksek yolların aynadaki görüntüsünü kullanırız. Bunu çıktıyı almadan X-mirror yöntemi ile aynalama yaparak çıktıyı almalıyız. Ütü yöntemi ile ortaya çıkan bakır üzerindeki baskı devreyi, Perhidrol ve tuzruhu ( 1'e 3 oranıyla ) karışımının içerisinde yolların kaybolmamasına dikkat edilerek bekletilir. Tasarım plakete aktarılmış olur. El matkabı ile delikler açıldıktan sonra plaketin üst yüzeyi siyaha boyanır. Bu şekilde ledler belirginleşir. Daha sonra elemanlar yerleştirilir ve lehimlenir.
►Mikrodenetleyici(PIC) e yazılan yazılımın yüklenilmesi: Mikrodenetleyici programlama arayüz programları ile yazdığımız programı, uzantısı hex. olacak şekilde osilatör seçimine dikkat edilerek programlayıcı kiti yardımıyla mikrodenetleyiciye yüklenir.
► İlginizi Çekebilir: Mikrodenetleyiciler PIC Ailesi ( Programmable Ingelligent Computer ) | Elektrikport Akademi
►Led tabelanın çerçevelenmesi (kutulanması): Eğer dış ortamda kullanılacaksa tabela , tabela için yağmur, kar ve nem gibi koşullarda çalışabilecek şekilde kutulama ve silikonlama işlemi yapılır. Eğer ortamda kullanılacaksa silikonlama şart değildir. Maliyetin daha az olması isteniyorsa ahşap kutu kullanılabilir.
Yazımızın ikinci bölümünde ise pleksiglas üzerine yapılan LED devresini anlatacağız.
Kaynak:
►technopat.net
►320volt.com
Yazımızın ikinci bölümünde ise pleksiglas üzerine yapılan LED devresini anlatacağız.
Kaynak:
►technopat.net
►320volt.com
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
ANKET