elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Led Tabela Yapılışı, Gelişimleri ve Modülleri |
2.Bölüm

İlk yazımızda da bahsettiğimiz gibi LED tabelaların hayatımızdaki yeri tartışılmaz. Her sektörde olduğu gibi LED tabela sektöründe de önde gelen kriterler arasında maliyet ve kullanım kolaylıkları bulunur. Peki LED tabela pleksiglas üzerine nasıl kurulur? Cevapları yazımızda.



A- A+
26.04.2014 tarihli yazı 18059 kez okunmuştur.


Öncelikle yazımıza pleksiglasın ne olduğundan ve yapısının nasıl olduğundan başlayalım.

PLEKSİGLAS adlı madde, metakrilik çekine olan, renkli ve renksiz çeşitlerinin olduğu bir çeşit plastik camdır. Saydam veya yarı saydam olabilir. Ozon, oksijen, klor gibi dış etkilere karşı dayanıklıdır. Kalıplanarak şekillendirilir. Yanmaya karşı dayanıklılığı azdır. Aydınlatma sektörünün bir çok bölümlerinde kullanılır.
 

 

PLEKSİGLAS ÜZERİNE LED TABELA YAPIM AŞAMALARI


Bilgisayar Ortamında Yapılan Tasarım: Yazılacak yazı COREL DRAW adlı programda hazırlanır. Aşamalar şu şekildedir:

 
Yazı şekli,boyutu ve genişliği belirlenir.
 Daha sonra pleksiglas boyutlarında bir çerçeve oluşturulur.
 ►Bu yazı, çerçevenin içine yerleştirilir.
 ►Ledlerin çapına göre markalama seçilerek led yerleri markalanır.Bu sayede ledlerin yeri  belirlenmiş olur.

Artık tabelamız pleksiglas üzerine aktarılmaya hazır.

 




Pleksiglasın Lazer Makinesinde Delinmesi: Corel Draw programı ile hazırlanan çalışma, LAZER KESİM makinesine aktarılır. Koordinat ayarları yapıldıktan sonra lazer makinesi ledlerin yerini belirlemiş olur.
 


 


Ledlerin Pleksiglasın Üzerine Yerleştirimi ve Bağlantıların Yapılması: Ledler deliklerine uygun bir şekilde dizilir. Led bağlantıları arka kısımdan yapılır. Eğer tabelada sadece ledlerin sürekli yanması isteniyorsa ledler dirence seri bağlanır. Ancak biz yine karakterleri mikrodenetleyici ile kontrol edeceğimiz için her karakter için ledleri gruplayacağız.

 



Sürücünün ( Kontrol Devresi ) Yapılması: Mikrodenetleyici, sürücü transistörler ve transistörün beyz uucundaki dirençten oluşan kısım kontrol devremizdir. Kontrol devresi delikli perdinaks uzerinde yapılabildiği gibi, bakır plakete de yapılabilir. Piyasada genelde hazır kontrol devreleri kullanılır.

 


 

Ledlerin Silikonlanması: Bu aşamada ise hem ledlerin sabitlenmesi hem de dış ortamdaki etkilerin zararlarını engellemek için tüm bağlantılar yapıldıktan sonra dibinden dikkatli bir şekilde pleksiglasa silikonlanır.

 



Microdenetleyiciye Yazılımın Yüklenmesi: Bu bölümde ise programlama işlemi sonrasında ve derleme işlemi yapıldıktan sonra hex. uzantılı kod bakır plaket üzerine yapılan led tabela gibi mikrodenetleyiciye PICKIT cihazları ile yüklenir.
 

Smps Bağlantısı ve Kutuplama İşleminin Yapılması: Programın çalışması ve ledlerin parlaklıkları ile ilgili kontroller tamamlandıktan sonra, çekilen akım dikkate alınarak SMPS seçimi yapılır. Devremizde ledleri 12 V ile çalışır. Kontrol devremiz ise 5 V ile çalışır. Biz 12 V çıkış veren SMPS kullanacağımız için, kontrol devresi önüne 7805 regüle entegresi bağlayacağız. Bu sayede sabit 5 V elde ederiz. Gerilimde oluşabilecek oynamaların kontrol  devresine zararını engellemek için ise 7805 regüle entegresine paralel olarak kondansatör bağlayabilir. Bu kondansatör, devrenin ihtiyacından fazla olan akımı kendisini şarj etmekte kullanacaktır.

 



 

Başvurular:  
► ledyarismasi.com

Formu eksiksiz doldurarak;
başvurunuzu tamamlayabilirsiniz




Kaynak:

►technopat.net
►320volt.com

 

serdar  somuncuoğlu serdar somuncuoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar