elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

MikroC ile C Programlama Dersleri 8 |
Elektrikport Akademi

Derslerimiz devam ediyor peki 7 segment display nedir? nasıl kullanılır biliyor musunuz? Ya çalışma mantığını ya da PIC ile nasıl kontrol edildiğini? Tüm bunların cevabı ise yazımızda..



A- A+
25.02.2014 tarihli yazı 23380 kez okunmuştur.
7 segment  display nedir?

Bu yazımda sizlerle 7 segment display uygulaması yaparak sayıcı devresi inceleyeceğiz. Sayıcı devresini PIC programlayarak çalıştıracağız. Bu uygulamamız da 0 dan başlayarak 99’a kadar sayacak. Fakat display sayısı arttırılarak 999 ya da 9999’a kadar da saydırılabilir. Hangi malzemeleri ve kodları kullanacağımızı yazımızın ilerleyen aşamasında vereceğim, öncelikle 7 segment display’yi tanımlayalım biraz.

 


7 parçalı gösterge 7 adet led den oluşturulmuş bir yapıdır ve elektronik devrelerde numaralar ve bazı karakterleri göstermek için kullanılır. 7 parçadan hariç birde sağ alt köşede nokta görevini yapan bir led daha vardır. Bu durumda aslında 8 parçalı gösterge denmesi gerekirken, bu parçaların sayısı 16 da olsa adı gene 7 parçalı gösterge olarak kalmıştır. Ortak anot ve ortak katot olmak üzere 2 çeşit 7 segment display vardır.  Biz projemizde ortak anot display kullandık.

Mikrodenetleyici olarak bu projemizde PIC16F628A kullandık. 4MHz kristal ve 2 adet 22pF kondansatör ile osilatör devremizi de ekledik. Daha kolay bir çalışma olması nedeniyle decoder entegre kullandık. Fakat her basamak için ayrı bir decoder kullanmamız hem hamallık olur hem de maliyeti arttırır. Bu yüzden hızlı bir şekilde sırayla basamakları teker teker göstereceğiz. Devremize bütün olarak baktığımızda ise istediğimiz sayısı göreceğiz.  Peki bu decoderi neye göre ve nasıl seçeceğiz diye düşünüyorsanız bu sorunun cevabı şöyle;

BCD to 7 segment decoder olarak adlandırılan decoder entegreleri kullanılır. Ortak anot displaylerde 7447, ortak katot displayerde ise 7448, 4511 gibi decoder entegreleri kullanılır. Bizde projemizde ortak anot kullandığımız için 7447 Entegresi kullandık.

Uygulamamız iki buton yardımı ile  programda arttırma ve azaltma işlemi yaparak B portuna kayıt yapacak ve B portuna bağlı decoder entegresinin yardımı ile displaylere aktarılacak. Transistörler yardımı ile de sırayla atkifleşerek devremiz tamamlanmış olacak.

 
► İlginizi Çekebilir: Yıldızlı Projeler Yarışması

 
Devre bağlantlarımızı aşağıda görüldüğü gibi yaptıktan sonra yazılıma geçebiliriz.
 

 
Uygulamanın kodu:
 

 Kaynak:

► Elektromania.net
 

Erol  Balaban Erol Balaban Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar