NASA’nın Yeni Uzay Aracı InSight Marsa İndi
Altı aylık bir uzay yolculuğundan ardından yeni çalışmaları yürütmek adına NASA'nın son uzay araştırma aracı InSight Mars’a tek hedefle başarılı bir iniş yaptı. InSight’ın Mars da neler yapacağını gelin yazımızda beraber inceleyelim.
27.11.2018 tarihli yazı 4994 kez okunmuştur.
InSight Mars da derin bir iç mekân incelemesi için geliştirilmiş NASA Discovery Program’nın geliştirmiş olduğu uzay araştırma aracıdır. Insight bir araç olmanın yanında gezegen ve güneş sistemi biliminin en temel konularından birini ele alan bir karasal gezegen kâşifidir.
►İlginizi Çekebilir: NASA, Mars için Tuğla Geliştirdi
InSight’ın Mars’a gönderilmesinin nedeni ise, jeofizik ekipmanları kullanarak ve Mars yüzeyinin derinliklerine inerek gezegenin hayati belirtilerini ölçme, oluşum sürecini belirleme, sıcaklık ile ısı akışını takip etme ve son olarak hassas takip özelliği ile canlı oluşumunun gözlemlenmesine destek olmasıdır. InSight ayrıca, Mars da tektonik aktivitelerin ve meteorit etkilerinin dinamiklerini de inceleyecek ve bu da Dünya'daki olaylara dair ipuçları sunacaktır.
►İlginizi Çekebilir: NASA'nın Otonom Uçakları Mars'ı Keşfe Çıkıyor
InSight 5 Mayıs 2018 tarihinde ABD’den fırlatılan ULA Atlas V roketi ile Mars’a gönderildi. Yani aracın Mars’a gitmesi yaklaşık altı aylık bir zaman dilimini kapsadı. Bu araç ile iletişim ise beş farklı kaynakla yapıldı. Bu iletişim kaynaklarından ilki dünyadaki radyo teleskopları ile dinlenen radyo frekansları oldu. Yani Insight Mars’a yaklaşığında gönderdiği radyo sinyalleri sayesinde ABD ve Almanya’da bulunan radyo teleskopları ile dinlenen sinyaller Insight’ın Mars’a inişini zaman dilimlerinde bize vermiş oldu.
►İlginizi Çekebilir: NASA’nın Yeni Robotu Astrobee
İletişim kaynaklarından ikincisi ise Marco Uyduları denilen ve ilk defa bu araç için kullanılan iki uyduyu kapsayan bir teknolojidir. Insight ile gönderilen ve araca bağlı bu iki uydu Mars atmosferine girmeden hemen önce araçtan ayrılarak Mars yörüngesine geçti. Görevi ise Insight ile bizlere canlı veriler sağlayacak olmasıdır.
►İlginizi Çekebilir: Dünya’nın En Büyük Optik Teleskobu İle Tanışın
Diğer bir iletişim kaynağı ise Insight’ın sahip olduğu güçlü bir sinyal vericisiydi. Bu sinyal vericisi ile Insight Mars’a oturunca güçlü bir sinyal göndererek bir arıza durumu olup olmadığını haber vermiş oldu. NASA verilerine göre Mars çalışmaları %40 başarı ile sonuçlanmışken Insight sorunsuz bir şekilde %100 başarı ile Mars’ a ulaştı.
►İlginizi Çekebilir: Google Mars |Mars'ı İnceleyelim
Insight’ın başarısız olması ihtimaline karşın Mars Reconnaissance adında bir uyduya sahip ve bu uydu bir kara kutu gibi çalışıyor. Böylelikle eğer Insight başarısız olsaydı verileri bu uydudan öğrenilebilecektik.
►İlginizi Çekebilir: Mars Gerçekten Kızıl mı?
Insight’ın sahip olduğu bu uydu ve özelliklerin yanında önceden Mars’ gönderilmiş olan diğer uydularda bu araçla beraber çalışacak ve Mars’a dair verileri almamızı sağlayacak. Insight ile uzun vadede Mars’ı daha yakından tanıyabiliriz.
Kaynak:
Kaynak:
►NASA
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.