Nesnelerin İnternetinin Ana Bileşenleri
Nesnelerin interneti (IoT) teknolojisinin şu anki uygulamaları ve ilerleyen dönemler için vaat ettiği uygulamalar, teknoloji ile ilgilenen herkesi heyecanlandırıyor. Peki, bu teknolojiyi bu noktaya getiren temel noktalar ve bileşenler nelerdir? Yazımızda bu bileşenleri inceleyeceğiz.
10.04.2019 tarihli yazı 12051 kez okunmuştur.
Gelişen teknolojiler ile birlikte hayatımıza giren nesnelerin interneti (IoT) kavramı getirdiği yenilikler ve kolaylıklar ile gün geçtikçe yaşamımızda daha etkin yer almaya devam ediyor. Basit ev uygulamalarından tutun da şirketlerin devasa ve karmaşık verilerini analiz etmeye kadar birçok alanda aktif rol alıyor. Peki, bu büyüklükte bir ekosistem nasıl çalışıyor? Temelinde hangi bileşenler var?
Bu soruları cevaplamadan önce nesnelerin interneti nedir bunun tanımını yapmak gerekir. Basit anlamıyla; ağ bağlantılarına katılabilme özelliği bulunan, sensörler barındırabilen fiziksel nesnelerin (elektronik aletler ve cihazlar, arabalar, küçük ev aletleri, binalar vb.) birbirleri ile bir ağ üzerinden haberleşmelerine, bilgi ve veri transferi yapabilmelerine, uzaktan veya mahalinden kontrol edilebilmelerine olanak sağlayan teknolojiye nesnelerin interneti denir. Böylesi büyük bir sistem ise farklı parametreler ve bileşenlerden meydana gelir.
Nesnelerin internetinin ana bileşenleri inceleyecek olursak;
1) Akıllı cihazlar ve sensörler
Nesneler birbirleri ile haberleşirken bilgi ve veri alışverişi gerçekleşir. Bu veriler, sensörler aracılığıyla çevreden toplanarak veya algılanarak elde edilir. Çevresel bilgiler elektronik cihazların kullanabileceği dijital verilere çevrilir. Gelişen teknoloji sayesinde çok küçük boyutlarda, gelişmiş algılama özelliklerine sahip sensörler üretilmektedir. Sıcaklık, hız, basınç, debi, nem, kapasitif ve endüktif sensörler bunlara örnek olarak gösterilebilir.
2) Ağ geçiti (Gateway)
Sensör veya diğer algılayıcılar ile elde edilen veriler, belleklerde depolanırken aynı zamanda nesneler arasındaki farklı ağlar arasında transfer edilirler. Ağ geçitleri; veri transferleri gerçekleşirken gerekli protokol ve ağ uygunluklarını yönetir. Aynı zamanda, belleklerde kayıtlı bilgilerin güvenliğini sağlamak için gerekli şifreleme teknikleri sunar.
3) Bulut teknolojisi (Cloud)
Nesnelerin interneti teknolojisinde cihazlar arası haberleşme esnasındaki veri transferlerinin yanında, sensörler aracılığıyla toplanan veriler de devasa boyutlara ulaşmaktadır. Bu büyüklükteki verileri kullanmak için bulut teknolojisinden yararlanılır. İşlenen ve elde edilen verilerin gerçek-zamanlı olarak buluta yüklenmesi veya hali hazırdaki verinin buluttan çekilmesi nesnelerin interneti için çok önemli bir süreçtir. Veri akışının hızlı ve güvenilir olması, sistemlerin de aynı şekilde hızlı ve güvenilir olmasını sağlar.
4) Analiz
Akıllı cihazlar ve sensörlerin topladıkları analog veriler gerçek-zamanlı olarak dijital verilere dönüştürülerek, ihtiyaç anında elektronik sistemlerde kullanılabilir hale getirilir. Analiz yöntemi, sistem veya cihazların çalışma süreçlerinde ortaya çıkabilecek sorunların önceden belirlenmesini ve bunlara yönelik önlem alınabilmesini sağlar. Bu sayede plansız arızalar ve hatalar önlenir; maliyet ve zamandan kayıp yüksek oranda azaltılır.
5) Gelişmiş Kullanıcı Arayüzü
Nesnelerin interneti teknolojisi ile birlikte elektronik cihazlarda kullanılan arayüzler oldukça basit ve kullanışlı hale geldi. Kontrol panelleri ve dokunmatik paneller kullanıcı odaklı tasarlanmaya; minimum çaba ile maksimum iş yapabilme mantığı ile üretilmeye başlandı.
►İlginizi Çekebilir: Nesnelerin İnternetinde Grafen Devrimi
►internet-of-things-innovation.com
►İlginizi Çekebilir: Nesnelerin İnternetinde Grafen Devrimi
Kaynak:
►newgenapp.com
►newgenapp.com
►rfpage.com
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET