elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Nokia |
Şimşek Gücüyle Akıllı Telefon Şarj Etmek

Nokia, Southampton Üniversitesi ile birlikte "Şimşek enerjisinden kişisel ihtiyaçlar amacıyla yararlanma" projesinin ilk adımlarını attı ve Lumia 925 modeli ile testlere başladı. Dayanıklılık testlerine önem veren Nokia, Ar-Ge çalışmalarına devam ediyor. Ayrıntılar haberimizde...



A- A+
09.10.2013 tarihli yazı 11693 kez okunmuştur.
Southampton Üniversitesinden bir grup araştırmacı Nokia ile anlaşarak şimşeğin enerjisini kullanarak akıllı telefon şarj etmenin mümkün olup olamayacağı konusunda araştırma ve geliştirme yapmak için bir araya geldiler. Bunun için de birçok testlerden yararlanan takım, teknoloji için güzel haberler veriyor. Proje Southampton Üniversitesinde, yüksek voltaj laboratuvarında geliştiriliyor. 
 

Öncelikle yapay olarak bir şimşek yaratmaları gerekiyordu. Bunun için de takım, transformatör yardımıyla bir AC (alternatif) akım yarattı. Yaratılan bu akım çok ince (30 cm) bir boşluktan (kanaldan) geçirildi ve 200.000 volt'luk akım dalgası yaratıldı. Böylece tipik bir şimşeğin enerji seviyesine ulaşılmış oldu. Yaratılan bu güçlü sinyal, bir başka kontrol transformatörüne aktarıldı ve oradan da Nokia Lumia 925 modelinin bataryasını şarj etmek amacıyla cihazla bağlantı kuruldu. 
 


 


Nokia satış departmanı müdür yardımcısı Chris Weber'e göre, kablosuz enerji aktarımını telefon şarj etmek için kullanan ilk firmalardan biri olmak çok güzel bir duygu ve bu proje sayesinde gelecekte oluşturulacak olan telefon kavramı için büyük değişiklikler meydana gelecek. Şarj konusunda yeni ve büyük bir potansiyelin oluşacağı görüşünde olduğunu da sözlerine ekliyor Weber. 

Projenin çok daha ilerdeki aşamasının amacı ise doğal şimşekleri kullanarak devreyi tamamlamak. Bu sayede her akıllı telefon kullanıcısı enerji aktarımı ile şarj konusundaki sıkıntılarını sona erdirebilecek. Bu bakımdan şimşek enerjisi tamamen yenilebilir enerji kaynağı sınıfına sokuluyor ve ayrıca devam ettirilebilir bir enerji. 

 

Projenin önde gelen isimlerinden olan Neil Parmer'a göre ise Nokia'nın bu orijinal fikri kendilerine sunduğunu ve projeye başlarken hem üniversite için hem de Nokia için başarısızlıkla sonuçlansa bile çok büyük bir deneyim olacağını düşündüklerini belirtti. Nokia'nın sınırları zorlayan bir potansiyelinin olduğunu düşünen Parmer, ar-ge çalışmalarının yeni konseptler ve teknolojiler üzerine olmasının bilim dünyası için de çok yararlı olduğunu belirtiyor. Böyle bir projede yer alan Nokia Lumia 925 modelinin sağlamlığı konusunda ise tam not aldığını da sözlerine ekliyor. 
 


Nokia bu proje için daha sonra özel olarak geliştireceği telefonun ise gönderilen yüksek voltajlı sinyalin stabilize edilmesini sağlayacak yapıda olacağını belirtiyor. Test aşamasında bu sinyali transformatörler aracılığıyla şarj için uygun hale getiren proje grubu, bu transformatörün yaptığı işin aynısını yapacak şekilde bir teknoloji geliştirip, telefonun bünyesinde mevcut hale getirmeyi planlıyor. Bu konuda işlerinin zor olduğunu söyleyen Parmer, şimşeğin tahmin edilemez davranışlarının işlerini zorlaştırdıklarını ancak bunun için bir parametreler dizisi ile çözüme ulaşacaklarını belirtiyor. 
 

Parmer'a göre bu proje doğanın enerjisini anlamak için çok büyük bir adım. Havadan geçen bir elektrik akımı ile telefonların şarj edilebilir olması daha önce hiç hayal edemediği bir durum. Eğer projenin sonucundan tam verim alınırsa bilim ve teknoloji dünyası için çok büyük bir adım atılmış olacak ve elektrik dünyası için de yeni bir fırsat doğmuş olacak. 

Analistlere göre Nokia bu projesinde başarıya ulaşacak ve eğer bu teknoloji sadece telefonlar ile sınırlı kalmayıp elektrikli otomobillerin şarjı için de kullanılırsa, şarj ve batarya gibi kavramlar tamamen farklı bir boyuta geçecek. Gelişmeleri zaman gösterecek... 



 

 
Kaynak: 
► Mashable

► Gizmodo
Hızır İlyas Seçen Hızır İlyas Seçen Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.