elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Olta Misinasından Yapay Kas Üretildi

Uzun yıllardır yapay kas üretmeye çalışan bilim adamları ilginç bir yöntemle bu hedeflerine ulaşmış durumdalar. Bu ilginç yöntem ile yapay kas, olta misanasının yüksek devirde döndürülmesi sonucu sıkılaşmasıyla elde ediliyor. Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi'nden Dr. Özer Göktepe ve Dr. Fatma Göktepe’nin de yer aldığı bu çalışmanın detayları haberimizde.



A- A+
28.02.2014 tarihli yazı 14428 kez okunmuştur.
Son zamanlarda geliştirilen en önemli teknolojilerden biri de yapay organ üretimi. Özellikle son dönemlerde gelişen 3D teknolojisi ile bilim dünyası organ kopyalama ve yapay organ üretme konusuna yoğunlaşmış durumda. Öyleki, insan dokusunun bu teknolojiyle basılarak çoğaltılabilmiş olması yapay organlarında oluşturulabileceği tezini destekliyor. Bu alanda yaşanılan en son gelişme, geçtiğimiz günlerde olta misinasından üretilen yapay kas oldu. Uluslararası bir proje ürünü olan bu teknolojide Türk bilim adamlarınında yer almış olması ise gurur verici.
 


Videoda Yapay Kas Üretiminin Aşamalarını ve Üretim Prensiplerini Bulabilirsiniz


Araştırmacılar tarafından yapılan açıklamaya göre, olta ipi olan misina yüksek devirde döndürülerek sahip olduğu sert ve sağlam yapısı sayesinde sıkılaşarak yapay kası oluşturuluyor. Bir insan saçından 10 kat daha geniş büyüklükteki bir demet misina yaklaşık olarak 7 kg üzerinde bir ağırlığı taşıyabiliyor. Yani bu kaslar, aynı uzunlukta ve ağırlıkta bir insan yapısındaki kaslar gibi paralel olarak kombine edilirse normal bir insandan 100 kat daha fazla yük kaldırabilmeyi sağlıyor. Misina ipini özel kılan bir diğer özellik ise insan kasındaki gibi uzayıp kısalabilmesi. 
 

Akla ilk gelen soru ise bu kasın insan vücuduna entegre edildiğinde normal bir kasta olduğu gibi vücut tarafından uyarılabilmesi. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamaya göre bu kaslar, ısı, ısı üretebilecek ışık, elektrik ya da farklı kimyasal uyarıcılarla kasılabiliyor. Ayrıca normal bir kas %20 oranında kasılırken üretilen yapay kas, %50 oranında daha fazla kasılma sağlayabiliyor, bunula birlikte hiç bir deformasyona da uğramıyor.
 



►İlginizi Çekebilir: Hassas Biyonik El İcat Edildi


İnsanın biyolojik yapısına önemli bir katkı sağlayacak bu gelişmenin son dönemlerde hızla gelişen insansı robot teknolojisindede kullanılması bekleniyor. Robotların en büyük sorunlarından biri olarak mimik ve hareket mekanizmalarını düşünürsek geliştirilen bu kaslar ile insansı yapıya daha da çok benzemeleri mümkün.

Dallas’ta bulunan Teksas Üniversitesi yürütücülüğünde başlatılan bu projede Çin, Avrustralya, Güney Kore ve Kanada gibi ülkelerde bulunan üniversitelerin yanı sıra Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi'nden Dr. Özer Göktepe ve Dr. Fatma Göktepe’de projede yer alarak aktif bir rol oynadı. 


Kaynak:
 
►spectrum.ieee
►utdallas.edu

Ahmet Gökhan Seyrek Ahmet Gökhan Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.