elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Petrol Üretimi için Güneş Enerjisi Tesisi Kullanılacak

Güneş enerjisi uygulama alanlarına bir yenisinin daha ekleneceği ortaya çıktı. Artık güneş enerjisi tesisleri petrol üretiminde de önemli bir rol üstlenecek gibi görünüyor. Detaylar haberimizde.



A- A+
05.09.2016 tarihli yazı 12108 kez okunmuştur.
Umman'da bulunan ve dünyanın en büyük güneş enerjisi tesislerinde birisi olma özelliğini taşıyan bir tesis petrol üretiminde kullanılmak üzere inşa ediliyor. Amerika menşeli GlassPoint firması tarafından Umman petrol gelişimi için kurulan ve Miraah olarak adlandırılan tesis tamamlandığında 1 GW'a eşdeğer bir güç üretecek ve şu an kullanımda olan, daha az enerji verimliliği değerleri olan doğalgaz metodunun yerini alacak.
 


►İlginizi Çekebilir: Ham Petrol Rafinasyon İşlemi

Miraah projesinde su içeren kazan borularına odaklanmış kavisli ayna sıraları yer alacak. Geleneksel güneş enerjisi tesislerinin aksine ısıyı, bir türbini çalıştırmak üzere buhar üretme amacıyla kullanacak olan bu tesis aynı zamanda bu şekilde elektrik de üretecek. Miraah Tesisi tarafından bu şekilde oluşturulacak olan buhar, yakınlarda bulunan ağır petrolleri gevşetmek için kullanılacak ve böylelikle petrol yüzeye daha kolay pompalanabilir bir hal alacak.
 

Petrolün kolayca çıkarılıp yüzeye pompalanabilmesi yeni bir yöntem değil. Şirketler çıkarılması zor olan ve dünyanın geri kalan petrol rezervlerinin büyük bir kısmını oluşturan ağır petrollere erişmek için gelişmiş petrol geri kazanımı (EOR) olarak adlandırılan daha karmaşık ve daha pahalı bir işleme başvuruyorlar. Bu yöntemin pahalılığı buhar elde etme maliyetinden kaynaklanıyor.

Ağır petrollerin çıkarılmasına yardımcı olmada öncü olan EOR yöntemi buhar seli olarak anılıyor ve böylece buhar petrolü ısıtmak ve yüzeye daha kolay pompalanması için akma direncini azaltmak üzere petrol rezervini içerisine enjekte ediliyor. Ancak bu yöntem şuanda enerji kaynağı için buhara olan talebin artmasıyla birlikte buhar elde etmek için büyük miktarlarda doğalgaz da gerektiriyor. İşte bu noktada bu tesis devreye giriyor ve buhar bu tesis aracılığıyla elde ediliyor. GlassPoint firmasına göre bu yöntemle bir varile eş değer maliyetle beş varil petrol elde edilebilecek.

 

 
EOR Yöntemiyle Petrolün Çıkarılması

Miraah Tesisi'nin en temel yararlarından biri daha az verimli ve çevreye daha çok yan etkisi bulunan doğalgaz metodunun yerini alması olacak. Tesis doğalgaz tasarrufu aracılığıyla her yıl 5.6 trilyon BTU değerinde bir enerji verimliliği sağlayacak. Gaz olarak bu miktar 209.000'den fazla Umman vatandaşının konut elektriğini sağlamak için gerekli olan miktara eşdeğer olduğu da belirtildi. GlassPoint firması Miraah projesinin günlük ortalama 6000 tonluk bir buharın güneş enerjisinden elde edileceğini açıkladı. Bu miktarda bir buhar enjektesiyle tesis, güneş enerjisiyle elde edilmiş en büyük EOR donanımı haline geliyor. Tesis tamamlandığında, Miraah önemli ama henüz kesin olarak belirlenmeyen bir miktarda gaz tüketimini azaltacak. Ayrıca tesis tamamlanınca güneş aynalarını toz ve diğer unsurlardan korumak için bünyesine 36 adet kendi kendini temizleyen cam ev modülleri içerecek.


Miraah projesinin tamamının tamamlanması için gerekli olan zaman çizelgesi henüz  kararlaştırılmadı fakat ilk buhar üretiminin 2017 yılının sonunda olması bekleniyor. Proje 3 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor ve projenin maliyetinin 600 milyon Amerikan Doları olması bekleniyor.


Kaynak:


newatlas
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.