Pilin Mucidi |
Alessandro Volta
Tam adı Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta’dır. Rus asıllı İtalyan fizikçi olan Alessandro Volta 82 yıl yaşamıştır. 1774 yılında, İtalya'nın kuzeyindeki “Como” şehirinde Kraliyet Okulu'nda fizik profesörü oldu. 1779 yılında Pavia Üniversitesi’nde deneysel fizik profesörü oldu. 1800'lerde ilk pili icat etmesi ile tanınır. Bu yazımızda da pilin mucidi ve tarihçesini sizler için inceledik.
Alessandro Volta Kimdir ?
İlk elektrokimyasal pilin mucidi, Rus asıllı İtalyan fizikçi Alessandro Volta, 18 şubat 1745’te İtalya Como’da doğmuştur. Daha küçükken bile bilime özellikle de elektriğe karşı büyük bir ilgi duymaktaydı. 5 mart 1827’de öldüğünde geride 82 yıllık koca bir ömür ve bir çok buluş bırakmıştır.
Volta’nın ilk önemli buluşu elektrik taşıyıcısı anlamına gelen basit bir kapasitör; elektroforus. Elektroforus ilk kez İsveçli bilimci Johan Carl Wilcke tarafından yapılmıştır ancak Volta bu aleti 1775 yılında geliştirmiş ve popülerleştirmiştir.
► İlginizi Çekebilir: Bilimin Saklı Yüzü |Henry Cavendis
Elektroforus - Elektrik Taşıyıcısı
►İlginizi Çekebilir: Elektrik Dersleri: İletkenler ve Yalıtkanlar
Yalıtkan levha kürk veya kıyafet gibi malzemelere sürtülerek statik elektrikle yüklenir. Bu örnek için yalıtkan levhanın eksi yükle yüklendiğini kabul edelim.Metal levha yalıtkan levhanın hemen üzerine koyulur ancak aradaki mikroskobik temas çok zayıf olduğu için yalıtkan levhadan metal levhaya geçen yük miktarı ihmal edilebilecek kadar azdır. Elektrikle yüklenen yalıtkandaki elektrostatik alan metal levhadaki yüklerin ayrılmasına sebep olur.
Böylece artı yükler metal levhanın altına, yalıtkan levhanın olduğu tarafa; eksi yükler ise metal levhanın üstüne, yalıtkan kulpun olduğu tarafa toplanır. Metal levhanın eksi yükle yüklü üst yüzü anlık olarak topraklanırsa (parmakla dokunmak) negatif yükler boşaltılmış olur ve sonuçta metal levha sadece bir yükle yüklenmiş olur; pozitif.
Bu aşamada yalıtkan levha üzerindeki yük boşaltılmamış olduğundan dolayı metal levha üzerindeki yük bazı testler için kullanılabilir haldedir. Örneğin bu metal levha, üzerinden yük geçişine izin veren bir metal iletkene dokundurularak akım oluşturulabilir. Yüksüz metal levha tekrar yalıtkan levhanın üzerine koyularak bu işlem başka bir yükleme için tekrarlanır. Bu yüzden Volta bu alete sürekli elektrik taşıyıcısı anlamındaki elettroforo perpetuo ismini koymuştur.
► İlginizi Çekebilir : Telefonun Hikayesi |Alexander Graham Bell
Volta Pili
Bir başka İtalyan fizikçi Luigi Galvani 1780 de yaptığı deneyler sonrasında “hayvansal elektrik” teorisini ortaya attı. Galvani ölü bir kurbağanın bacaklarına birbirinden farklı iki metal dokundurduğunda bacakların refleksle hareket etmesi sonucunda hayvanda iç elektrik olduğunu tahmin etti. 1793’te Galvani’nin çalışmalarına devam eden Volta elektrik üretebilmek için iki farklı metala ve sıvıya ihtiyacı olduğunu biliyordu. Böylece bakır ve çinko metaller alarak aralarına tuzlu suya batırılmış deri parçaları koydu ve elektrik akımı elde etmeyi başardı.
Çalışmalarından ötürü Napolyon tarafından ödüllendirildi ve Avusturya İmparatoru, onu Padua Üniversitesinde Felsefe Fakültesi Başkanlığına getirdi. Ölümünden 54 yıl sonra 1881'de Volt adı, elektrik gücü birimi olarak onun anısına ithafen kullanılmaya başlandı.
Kaynak :
► sciography
► wikipedia
► who2
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye