elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

PLC Panelinin Temel Elektriksel Tasarımı
(Bağlantı Şemaları)

Mühendislerin kendi PLC panel tasarımlarını yapmaları nadirdir (tabii ki imkansız değil). Örneğin, elektrik tasarımları tamamlandıktan sonra, bir elektrikçi tarafından yapılmalıdır. Bu nedenle, tasarım niyetlerini elektrikçilere çizim yoluyla etkin bir şekilde iletmek sizin sorumluluğunuzdadır. Bazı fabrikalarda, elektrikçiler de merdiven mantığına girerler ve hata ayıklama yaparlar. Bu yazıda, tasarımcı tarafından göz önüne alınması gereken uygulama sorunları anlatılmaktadır.



A- A+
27.03.2017 tarihli yazı 19850 kez okunmuştur.

PLC Panelinin Elektriksel Bağlantı Şemaları

Endüstriyel bir ortamda bir PLC sadece "prize takılı" değildir. Her makine için elektrik tasarımı en azından aşağıdaki bileşenleri içermelidir:
 
1. Transformatörler - AC besleme gerilimlerini daha düşük seviyelere indirmek için
2. Güç kontakları - e-stop düğmeleriyle makineye giden gücü manuel olarak etkinleştirmek / devre dışı bırakmak için
3. Terminaller - cihazları bağlamak için
4. Sigortalar veya devre kesiciler - çok fazla akım çekilirse elektrik kesilir
5. Topraklama - elektrik arızası olduğunda akımın akması için bir yol sağlamak için
6. Muhafaza - ekipmanı ve kullanıcıları kazara temasa karşı korumak için
 
Bir PLC panelinin bir kontrol sistemi, normalde farklı gerilim seviyelerinde AC ve DC güç kullanır. Kontrol dolapları genellikle 220/440/550V'da tek fazlı AC veya 220/440V AC'de iki fazlı AC veya 330/550V'da üç fazlı AC ile tedarik edilir.
 

Bu güç, kontroller ve DC güç kaynakları için daha düşük bir gerilim seviyesine düşürülmelidir. 110V AC Kuzey Amerika'da, 220 V AC Avrupa'da ve İngiliz sömürgesi  ülkelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda, bir kontrol kabininin, motorlar gibi diğer ekipmanlara daha yüksek bir voltaj tedarik etmesi de yaygındır.

 

Motor Kontrolörü Örneği

Bir motor kumandası için bir kablo şeması örneği Şekil 1'de gösterilmiştir.  Kesik çizgiler, tek bir bileşeni belirtir. Bu sistemde terminallere bağlı 3 faz AC güç (L1, L2 ve L3) kullanır. Üç faz daha sonra bir güç kesicisine bağlanır. Daha sonra, üç faz da üç kontak, M ve üç termik aşırı yük rölesi (kesiciler) içeren bir motor yol vericiye verilir.
 
 
Şekil 1: Bir Motor Kontrol Şeması
 
M kontakları, bobin, M tarafından kontrol edilecektir. Motor yol vericinin çıkışı üç fazlı bir AC motora gider. Faz, L2 ve L3 fazlarına bağlanarak bir kademeli transformatörün kontrol elektroniklerine bağlanmasıyla güç sağlanır. Daha düşük voltaj daha sonra merdivenin sol ve sağ raylarına güç sağlamak için kullanılır. Nötr rayda topraklanmıştır.
 
Mantık iki basmalı düğmeden oluşur:
 
Başlat düğmesi normalde açıktır. Böylece bir şey başarısız olursa motor çalıştırılamaz.
Durdur düğmesi normalde kapalıdır, böylece bir kablo veya bağlantı başarısız olursa sistem güvenle durur.


 
Sistem, motor yol vericinin M bobinini kontrol eder ve yol vericinin motor marşını kapatmak için yedek bir kontağı kullanır.
 
Kademeli transformatörün voltajı L2 ve L3 fazları arasına bağlanır. Bu, efektif voltajı, tek bir fazdaki voltaj büyüklüğünün  % 50 oranında arttıracaktır.
 
Diyagram aynı zamanda cihazdaki tellerin numaralandırılmasını da gösterir. Bu, yüzlerce veya binlerce kablo içerebilen endüstriyel kontrol sistemleri için gereklidir. Bu numaralandırma şemaları genellikle her bir tesise özgüdür, ancak nihai kontrol kabininde görünecek tel etiketler yapmanıza yardımcı olacak araçlar bulunmaktadır.
 
 
Şekil 2: Kontrol Dolabı için Fiziksel Düzen
 
Elektrik tasarımı tamamlandıktan sonra, kontrol kabini için Şekil 2'de gösterildiği gibi bir düzen geliştirilmiştir. Cihazların fiziksel boyutları dikkate alınmalı ve bileşenlerin arasındaki kabloların çalıştırılması için yeterli alan gerekmektedir.
 
Kabinde AC gücü terminal bloğuna girecek ve ana şaltere bağlanacaktır.
 
Ardından, motor marşını oluşturan kontaktörlere ve aşırı yük rölelerine bağlanır. Fazların ikisi de lojik gücü güçlendirmek için transformatöre bağlanır. Başlama ve durdurma düğmeleri kutunun solundadır (not: normalde bunlar başka bir yere monte edilir ve ayrı bir düzen çizelgesi gerekecektir).
 
Kabindeki son düzen, Şekil 1'de gösterilen şekile benzeyebilir.
 
 
Şekil 3: Son PLC Panel Kablo Bağlantısı
 
Sistem kurulduğunda şirket politikası veya yasal gereklilikler olabilecek bazı standartları takip edecektir. Bu çoğunlukla;
 
Tutma - Teller telleri emniyet altına alacak ve hareket etmeyecekler
Etiketler - tel etiketler sorun gidermeye yardımcı olur
Gerdirme kabartmaları - telleri vidalı terminallerden çekilmeyecek şekilde tutacak
Topraklama - güvenlik için her bir metal parçada topraklama telleri gerekebilir
 
Endüstriyel kontrol kabininin bir fotoğrafı Şekil 4'te gösterilmektedir.
 
 
Şekil 4: Tel sürme, terminal şeridi, PLC panel önündeki düğmeler vb. içeren bir endüstriyel kontrol dolabı


 
Merdiven diyagramında bir PLC'ye yer verildiğinde de kalır. Ancak, daha karmaşık hale gelme eğilimindedir. Aşağıdaki Şekil 5, önceki motor kontrol örneğine benzer PLC tabanlı bir motor kontrol sistemi için bir şematik diyagramı göstermektedir.
 
Bu şekil PLC de dahil olmak üzere devredeki tüm cihazlara kesme gücü bağlayan e-stop'u göstermektedir. Tüm kritik güvenlik fonksiyonları bu şekilde kablolanmalıdır.
 
 
Şekil 5: Bir Elektrik Şeması ile Bir PLC
 
 


 
Kaynak:

► Electrical Engineering Portal
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar