elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

R Programlama Nedir? |
1. Bölüm

İstatiksel veri analizi, grafik gösterimi ve raporlama günümüzde oldukça önemli kavramlardır. Bu kavramları programlama ve yazılım ortamında çok çeşitli olarak sunmayı sağlayan birçok programlama bulunmaktadır. Bu yazımızda istatiksel veri ile güçlü nesne yönelimli programlama imkanlarına sahip olan R programlama dili ile tanışacağız.



A- A+
30.05.2019 tarihli yazı 18122 kez okunmuştur.
Veriler kağıt parçalarının üzerindeki rakamlar veya metinler, elektronik bellekte saklanan bitler veya bir kişinin aklında depolanan bilgiler gibi pek çok farklı formda bulunabilir. 1900'lerin ortalarından bu yana insanlar, iletilen veya depolanan bilgisayar bilgilerini ifade etmek için veri kelimesini kullanıyorlar. Günümüzün popüler terimlerinden Büyük Verinin (Big Data) ise her ne kadar diskte çok büyük yer kaplayan veri anlamına geldiği düşünülse de gerçekte böyle değildir.  Büyük veri sosyal medya paylaşımlarımız, internet geçmişimiz, medikal kayıtlarımız, sosyal güvenlik bilgilerimiz gibi farklı kaynaklardan elde ettiğimiz verilerin anlamlı ve işlenebilir bir hale dönüştürülmesi anlamına gelir.
 

Veri analizi bilgi teknolojileri alanında bir devrimdir. Veri analizi, makine öğrenmesi, veri madenciliği, doğal dil işleme ve istatistik gibi analitik tekniklerin kullanılmasını içerir. Veri analizi temelde topladığınız tüm verileri anlamınıza ve sınıflandırmanıza yardımcı olur. Daha iyi kararlar vermek, daha iyi ürünler tasarlamak, daha iyi hizmet sağlamak, daha iyi pazarlama stratejileri oluşturmak vb. olguları oluşturmak için veri analizi oldukça önemlidir.
 

►İlginizi Çekebilir:Yapay Zeka Optimizasyon Algoritmaları

 
Verileri doğru bir şekilde analiz etmek  ve yorumlamak, ticari inovasyona ayak uydurma ve başarıya ulaşmada giderek  önemli bir etken haline gelmektedir. R programlama dili ise tam olarak burada karşımıza çıkmaktadır. R programlama, akademisyenlerin ve istatistikçilerin yoğunlukta olduğu bir grup tarafından yaklaşık 20 yıldır özellikle istatistiksel hesaplama ve grafikler için geliştiriliyor. Bu programlama, ücretsiz olmasıyla beraber açık kaynaklıdır. R programlama dili tüm standart istatiksel tekniklerin yerleşik olduğu esnek bir analiz araç seti sağlamasının yanında işlevselliklerine göre çalışmalarınıza ayrı ayrı katkıları olacak yaklaşık 12000 farklı ek paket sağlar. R oldukça esnek bir dildir. Gerekirse C, C++ gibi diğer programlama dillerini kullanmanıza da olanak sağlar.
 


R Programlama Dilinin Avantajları


Veri bilimindeki en önemli nokta, veriyle başa çıkma şeklidir.  R programlama veri bilimciler için mükemmel bir araçtır.  Ancak bunların da ötesinde iyi bir veri bilimci olmak için bir programlama dili öğrenmeden önce istatistiksel modelleme ve algoritmaları öğrenmek büyük önem taşımaktadır.
 

R kullanıcı dostu veri analizi, istatistik ve grafik modellemeye odaklanır. İlk başlarda özellikle akademisyenler ve araştırmacılar tarafından kullanıyorken gün geçtikçe işletmelerde daha çok tercih edilmektedir.  Bu programlama dili ile istatistiksel modeller yazmanız sadece birkaç satır alır. Veri analizi süreçlerinin sunucularda bağımsız bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğinde kullanabileceğimiz bu programlama birçok kuruluş ve uygulamalarda da kullanılmaktadır. Bu uygulamalara örnek vermek gerekirse;

Tüketici Mali Koruma Bürosu (The Consumer Financial Protection Bureau) veri analizi için R dilini kullanıyor.
John Deere firmasındaki istatistikçiler, zaman serisi modellemesi ve coğrafi analiz için R dilini kullanıyor.
Amerika Bankası (Bank of America) raporlama için R dilini kullanıyor.
R, Foursquare'in ünlü öneri motorunun arkasındaki teknoloji yığınının bir parçasıdır.
Avustralya'daki dördüncü en büyük banka olan ANZ, kredi riski analizi için R dilini kullanıyor.
Google ekonomik etkinliği (Google Economic Impact) tahmin etmek için R dilini kullanıyor.
Mozilla, web etkinliğini görselleştirmek için R dilini kullanıyor.

Bir sonraki yazımızda R programlama dilinin kurulumu ile temel fonksiyonları ve uygulamalarına değineceğiz.


 

Kaynak:

 Select Statistics
Guru99
Webopedia
Edureka
Whizlabs


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar