elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Siemens’ten 3D Baskılı İşçi Örümcekler

İş yerleriniz diz üstü bilgisayar boyutlarında yüzlerce ürpertici ve korkutucu robotlar tarafından işgal edilirken sizi de korkutabilir. Fakat Siemens’in gelecekteki çalışan profili çok farklı boyutlarda olacağa benziyor. Siemens'in 3D baskılı örümcek robotlarının ayrıntıları haberimizde.



A- A+
27.04.2016 tarihli yazı 6702 kez okunmuştur.
New Jersey’deki Siemens’in robotik laboratuvarı olan Princeton'da araştırmacılar çok bacaklı yapıya sahip otonom robotları 3D yazıcılar ile geliştirmek üzere çalışmalar sürdürüyorlar. Kompleks yapıya sahip gemi ve uçak gövdelerini üretebilmek için bir bütün olarak çalışabilecekler. Siemens’in ürün tasarım modelleme ve simülasyon araştırma grubu başkanı LivioDallaro, “Biz araba, uçak ve gemi gövdeleri gibi yapıları işbirliği içerisinde bulunan her biri birbirinden bağımsız robotlar kullanılabileceğini araştırıyoruz.” ifadelerinde bulunuyor.
 



►İlginizi Çekebilir: Bukalemun Robot GeliŞtirildi
 

Örümcek gibi prototip yapıdaki robotlar açılımı Siemens örümcek anlamına gelen SiSpis olarak adlandırıldılar. Ekip al kullan olarak tasarlanmış motor ve kablolardan oluşturdukları robotları her türlü amaç için kullanılabilmesi için bir bina inşa ettiler. Robotlar üzerinde çevresinde neler olduğunu anlamak ve herhangi bir alanda tam olarak hangi konumda olduğunu bilmesi için tümleşik olarak kamera ve lazer tarayıcı sistemlere sahip. Araştırmacılar tarafından iki veya daha fazla robotun 3D baskı yada görüntü işleme konusunda işbirliğinde olabilmesi için algoritmalar geliştirildi. 3D robotun bir kolu bilinen bir değişken olduğundan dolayı her robot onun çalışma alanını ve yapacağı işi belirleyebilecek yapay zekaya sahip. Bir deney olarak yapılan, belirli bir alanda ki tüm kutuları dikey konumda ayırıp kapaklarının kapalı olup olmadığını anlamak için iş birliği sağladılar.
 



►İlginizi Çekebilir: Öğrenen Makineler | Siemens
 

Her robotun çalışma süresi yaklaşık olarak 2 saattir. Çalışma süresinin sonuna yaklaşan her robot otomatik olarak şarj istasyonlarına doğru yönelir. Şarj istasyonuna doğru giden her robot şarjı dolu olan başka bir robotla iletişime geçerek kaldığı konumdan işlerin devam etmesini sağlar. Bu sayede sistemde hiçbir şey geri kalmaz. Hareket esnasında eğer bir engel olursa robotlar kendilerine hemen yeni bir yol çizebilirler.
 


Şu an için 3D robotlarda ortak bir malzeme yapısı bulunmuyor, mısır nişastası ve şeker kamışından elde edilen bir karışım ile üretiliyor. Fakat ilerleyen zamanda olabilir. 2014 yılından beri gerçekleştirilen bu çalışmanın asıl amacı robotlar arasında iş bölümünü sağlamak ve bu iş bölümü neticesinden iş birliği ile sistematik bir düzen oluşturmak. Bu sayede birçok ürünün imalatı için gerekli platformlar oluşturulabilir. Tüm bu çalışmalar şuanda gerçekleştirilmiş olarak görünüyor fakat Siemens gelecek zamanda 3D örümcekleri ne zaman kullanacağına dair bir bilgide bulunmuyor.


Kaynak:


gizmag.com
Recep Özdemir Recep Özdemir Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.