Şınav Çeken ve Terleyen İnsansı Robot
Elektronik cihazlardaki aşırı ısınma çalışma verimini düşürmekte, hatta elektronik bileşenlerin zarar görmesine neden olmaktadır. Geliştirilen Kengoro isimli insansı robot bu ısınmaya terleyerek çözüm buluyor. Peki nasıl mı?
16.10.2016 tarihli yazı 9045 kez okunmuştur.
Kaslarımızı kullandığımızda yan ürün olarak ısı ortaya çıkar. Bu kullanımı zaman dilimi içerisinde sürekli şekilde yaptığımızda artan vücut ısısını terleyerek düşürürüz. Günümüz elektroniğindeki en büyük problem de çalışmayla artan ısının istenilen düzeyde sistemden uzaklaştırılamaması olarak gösteriliyor. Yani kısaca ‘soğutma’ problemi diyebiliriz. Tokyo Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen insansı robot ise tıpkı bizler gibi terleyerek soğumayı sağlıyor.
Tokyo Üniversitesi’nden Prof. Masayuki önderliğindeki araştırmacı grubu 1,7 metre uzunluğunda ve 56 kg ağırlığında kas-iskelet sistemi olan Kengoro isimli robota soğutma sistemi ekleyebilmek oldukça farklı bir yaklaşımda bulundular. Devre kartları, dişliler ve 108 motoru ile yapısal olarak zaten yapısal olarak dolu olan robota dışarıdan bir soğutma sistemi eklemektense, kullandıkları malzemeler ile bu sorunu çözümlediler.
“Bu yaklaşım robotun çevresinde dolaşan bir suyun daha ötesinde. Araştırmacılar motor etrafındaki suyun ısınarak buharlaşmasını yani terlemeyi sağladı.”
Lazer sinterleme ile öncelikle iskelet sistemi için alüminyumdan yapılma gözenekli kemikler üretildi. Daha sonra içi su ile doldurulan kemiklerin entegrasyonu ile iskelet tamamlanarak elektronik aksamlar eklendi. Böylelikle motorların çalışması sırasında ortaya çıkan ısı kemiklerin içindeki suyun ısınmasına ve belli bir çalışmadan sonra buharlaşmasına neden oluyor. Bu buharlaşma ile motorlar soğuyarak daha uzun bir çalışma süresi sunuluyor.
Kengoro robottaki bu soğutma sistemi biyomimetik bilimiyle doğadaki canlıların incelenmesi ile sağlanmış. Robot soğutma sistemiyle 11 dakika boyunca şınav çekebiliyor. Motorları ısındığında terleyerek kendi kendini soğutuyor. Elektronik aksamından daha çok mekanik yapısıyla dikkat çeken robotun iskeleti böylelikle hem kuvvet desteklemesi hem de ısı salınımı sağlıyor. Kengoro robotun iskelet sistemi insansı robotlar alanında örnek teşkil edebilecek bir potansiyele sahip.
Kengoro robotun ayrıntıları için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
Kaynak:
►Spectrum.ieee
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.