SOCRAT
(SOlar Car RAcing Team) |
Takım Kaptanı Tuba Güven
2008 yılından bugüne dek Türkiye'nin ve Tübitak' ın en iyi yarışma ekiplerinden biri olarak İstanbul Üniversitesi' ni temsil eden Socrat Yarışma Ekibi' nin Takım Kaptanı Tuba GÜVEN ile Socrat ve Alternatif Enerji üzerine keyifli bir söyleşi yaptık. Detaylar yazımızın içerisinde.
16.04.2013 tarihli yazı 13460 kez okunmuştur.
1. Öncelikle sizi ve ekibinizi tanıyabilir miyiz?
Ekibiniz nasıl bir araya geldi?
Ekibiniz nasıl bir araya geldi?
Merhaba, ben SOCRAT ekip kaptanı Tuba GÜVEN. İstanbul Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği 4. Sınıf öğrencisiyim. Ekibimiz Elektrik-Elektronik Mühendisliği başta olmak üzere farklı disiplinlerde öğrenim gören İstanbul Üniversitesi öğrencilerinden oluşmaktadır.
Güneş enerjili araç üretme fikri ekibimiz kurulmadan önce de gündeme gelmiş fakat bu konuda gelişme sağlanamamış. Kurucu arkadaşlarımızın projeye başlamak için kararlı çalışmaları ve projenin devamlılığını sağlayacakları konusunda hocalarımızı ikna etmeleri sonucunda proje kabul edilmiş. Ekibe her yıl yeni üyeler katılması ile ekibimizin sürekliliği sağlanmaktadır.
2. Peki neden alternatif araçlar?
İlginiz bu araçlara nereden geliyor? Dahası sizin bu araçların geleceği hakkındaki öngörüleriniz nedir?
İlginiz bu araçlara nereden geliyor? Dahası sizin bu araçların geleceği hakkındaki öngörüleriniz nedir?
Fosil yakıtlar cebimizi ve dünyayı zehirlerken alternatifler geliştirmek hepimizin görevi. Günümüz araçlarındaki gereksiz ağırlık yaratan, enerji kayıplarını arttıran tasarım ve konfor detayları güneş enerjili araçlarda tamamen verimlilik gözetilerek yapılıyor. Böylece hem alternatif enerjiyi kullanıp hem de daha verimli araçlar için vizyon geliştirmiş oluyorsunuz.
Günümüzde alternatif enerjinin kullanımı artarken gelecekte bu artışı araçlarımızda da göreceğimize inanıyorum. Alternatif enerjili araçların önündeki engellerin giderek küçüldüğünü görmeye başladık. Hala gidilecek uzun bir yol var ama her geçen gün yeni nesil piller ve güneş panelleri hakkında okuduğumuz araştırmalar bizim gibi alternatif enerji tutkunlarına ilham vermeye devam ediyor.
3. Katıldığınız etkinlikler, yarışmalar ve başarılarınızdan bahseder misiniz? Özellikle sizler için unutamadığınız bir yarışma veya etkinlik var mıdır?
TÜBİTAK, Türkiye’de alternatif enerji kaynakları konusunda kamuoyunda farkındalığı yükseltmek ve öğrencilerin teorik bilgilerini takım çalışmasıyla pratiğe dönüştürebilmeleri için 2005 senesinden itibaren ülkemizde TÜBİTAK Formula-G yarışlarını düzenlemektedir. Stratejinin ön planda olduğu TÜBİTAK Formula-G yarışı, yaklaşık olarak 2 km’lik bir pistte, yarı final ve 20 turluk final etabından oluşur. Yarı final ile belirlenen ilk 20 takım final mücadelesinde yer almaya hak kazanır.
2009 senesinden itibaren, TÜBİTAK Formula-G yarışlarında son dört yılın Türkiye Şampiyonu olmanın yanı sıra, 2011 senesinde de “En İyi Tasarım Ödülü”ne de layık görüldük.
Bunun yanında SOCRAT, 2011 senesinde dünyanın en prestijli güneş arabaları yarışı olan World Solar Challenge (WSC)’a katıldı. Avusturalya’nın en kuzey şehri olan Darwin’den başlayıp, en güney şehri olan Adelaide’da sona eren ve 3021 km boyunca trafiğe açık yollarda gerçekleştirilen yarışta, çöllerden de geçen ekipler adeta bir dayanıklılık testine tabi tutulur. Dünya basınının da fazlasıyla ilgi gösterdiği bu yarış, mücadele, ekip dayanışması gibi unsurları içinde barındırmasının yanı sıra, maceracı kimliğiyle de oldukça dikkat çekmektedir.
İlk defa katıldığımız WSC’da MIT, Stanford, Cambridge gibi dünyaca ünlü üniversite ekiplerini de geride bırakarak Dünya 8.liğini elde ettik. Aldığımız bu başarı Türk takımları tarafından bugüne kadar elde edilmiş en büyük başarıdır.
Ekibimizin kurulduğu günden itibaren, bizlere tecrübe kattığını düşündüğümüz unutulmaz birçok anımız var. Bunlardan birkaçını da sizinle paylaşmaktan mutluluk duyarım.
WSC yarışının sıralama turlarından bir gün önce aracımızın performansını Hidden Valley yarış pistinde test ederken, aracımız dikkatsizliğimiz sonucunda kaza yaptı ve ağır hasar aldı. O an ekibimizin tek düşündüğü SOCRAT-Astay’ın yeniden yarışabilir hale gelmesiydi. Ekibimiz zorlu geçen geceden sonra aracımızı eski haline getirmeyi ve bu yarışmanın sonunda da dünyaca ünlü birçok üniversiteyi gerisinde bırakarak Dünya 8. si olmayı başardı.
Anlatmak istediğim bir diğer olayı ise 2012 TÜBİTAK Formula-G yarı finalinde yaşadık. Yarış sırasında pilotumuz, önümüzdeki aracın ani manevrası sonucu sert bir fren yapmak zorunda kaldı. Pist dışına çıkan aracımızın ön iki tekerleği aynı anda patladı. Pist alanını geçtiğimizden dolayı 2 km’lik yarış pistini jantlarımız üzerinde gitmek zorunda kaldık. Benzer durumları ön görerek yaptığımız çalışmaların faydasını bu yarışta aldık. Yarı final esnasında çok kısa bir sürede iki tekerleğimizi de aynı anda değiştirip, yarışa tekrar ortak olduk. Tekerleklerimizin patlaması yüzünden final yarışına 11. sıradan başlamış olsak da yarış sonunda yeniden Türkiye Şampiyonu olmak bizler için gurur vericiydi.
4. Son olarak karşılaştığınız zorluklar (sponsor bulma vb.) nelerdir? Neler daha iyi yapılırsa bu tarz ekiplerin sayısı artar veya ülkemiz bu konuda kendini çok daha iyi bir yere konumlandırabilir?
Bütün ekiplerde olduğu gibi en büyük sorunlarımızdan biri sponsor bulabilmek. Bu vesile ile 2013 Formula-G sürecinde ekibimize destek olmak isteyenleri internet sitemize davet ediyoruz.
Firmaların ilgisinin artması ile takımların daha da güçlü hale geleceğini ve takım sayısının artacağını düşünüyorum. Fakat tek başına bu hedef yeterli değildir. Takım sayısının artması kadar önemli olan diğer konular ise, takımların bilgi birikiminin artması ve daha verimli araçların üretilmesidir. Japonya’ya yaptığımız teknik gezilerde dikkatimizi çeken noktalardan biri de bu yarışmalara lise takımlarının da katılıp, gayet başarılı araçlar üretmiş olmalarıydı. Ülkemizde de öğrencilerin eğitim hayatının her döneminde alternatif enerji projelerinin desteklenip, bu konuda eğitimlerin verilmesi gerektiğine inanıyorum.
2013 sponlarımız olan, Hexagon Studio, Sirena Marine, HAVELSAN, FNSS, Metyx Composites, Teta Krom, Arrow Electronics, Odak Baskılı Devre, Hake Metal, Assan Alüminyum, Sistem Alüminyum, Güray Alüminyum, Aydınoğlu Alüminyum, ELİAR, TELSAN, Starmet, Multi-Contact, Zap Group, 3M, Art Sistem, Aksan Alüminyum, Üçüncü Binyıl, Yeni Hayat, Kurtoğlu Alüminyum firmalarına desteklerinden dolayı teşekkürler.
Elektrikport.com okurlarına ulaşmamıza imkan sağladığınız için teşekkürler.
► FotoPort: 2009 'dan 2013'e SOCRAT 'ın Hikayesi
► SOCRAT Web: www.socrat.org.tr
► SOCRAT Facebook: facebook.com/teamsocrat
► SOCRAT Twitter: twitter.com/teamsocrat
► SOCRAT YouTube: youtube.com/teamsocrat
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.