elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Ticari Binalarda En Sık Karşılaşılan 5 Elektrik Sorunu

Evlerimizde olduğu gibi ticari binalarda da bir çok elektriksel sorun meydana gelmekte. Tesisata ve binaya zarar verebilen bu sorunlar, kimi zamanlarda da bina içerisinde bulunan insanları tehlikeli durumlarda bırakabilir. Yazımızın devamında bu sorunlardan bahsedeceğiz.



A- A+
30.03.2021 tarihli yazı 4782 kez okunmuştur.
Hayatın her noktasında vazgeçilmez hale gelen elektriğin uzun yıllardır sağladığı yararları ve kolaylıkları hepimiz biliyoruz. Evlerde, işyerlerinde her türlü cihazı sorunsuzca kullanmaya alışkınız. Ancak elektriğin koruyucu cihazlar ve belirli standartlar olmadan oldukça tehlikeli olduğunu da unutmamalıyız.

Meskenlerde olduğu gibi ticari binalarda da benzer elektriksel sorunlar mevcuttur. Yaşanabilecek bu sorunların binada bulunan insanların canını tehlikeye atacağından, ticari bina sahibinin ya da işverenin olası tehlikeleri en az risk ile gidermesi önemlidir.

Ticari binalarda en sık meydana gelen elektriksel sorunları sıralayacak olursak:

 

1) Hatalı Elektrik Tesisatı

Özellikle eski ticari binalarda hatalı elektrik tesisatı önemli bir sorundur. Yıllar geçtikçe güncellenen tesisat yönetmeliklerine uygunluğu kalmayan eski elektrik tesisatı, anlık elektrik tüketimini karşılayamaz hale gelebilir. Kapasitesinden daha fazla yüklenmeler ark ve hatta yangınlara sebep olabilir.

 
 
Ticari binalarda yaşanan sürekli kiracı değişimi; her kiracının tesisat üzerinde kendine özgü değişiklikler yapması ve dolayısıyla onaylı elektrik projesinden sapılması durumunu meydana getirir. Ek olarak çekilen hatların ve iletkenlerin bağlantıları düzgün tesis edilmezse kazaların oluşması kaçınılmaz olacaktır.
 

2) Islak Parmaklar

Binadaki hiç bir elektrikli cihaza, prize ya da aydınlatma noktasına ıslak elle temas edilmemesi gerekir. Yaşanabilecek en ufak elektrik kaçağına ıslak parmaklar ile dokunmak kazalara sebebiyet verecektir. Bu noktada; ıslak bölgelerde ve su kaynaklarında elektrikli cihaz kullanımına dikkat edilmeli, çalışanlara elektrik ile suyun ne kadar tehlikeli bir ikili olduğu konusunda eğitim verilmelidir.
 

3) Hasarlı Kablolar

Elektrik kabloları ve iletkenleri zaman içerisinde kullanım durumlarına göre yıpranabilir. Ya da bir bölgeye çekilen yeni hattaki kablolar hasarlı olabilir. Hasarlı kablolar sonucunda yaşanabilecek kaçaklar temas eden kişilerde şoklara ve daha tehlikeli sağlık sorunlarına neden olacaktır. Farkedildiği an elektrik teknisyenlerine bilgisinin verilip, kabloların hasarsızları ile değiştirilmesi gerekir.
 

4) Fazla Yüklenen Devreler

Ticari binalarda kullanılan çok sayıda bilgisayar, yazıcı ve diğer akıllı cihazlar zaman zaman elektrik tesisatının aşırı yüklenmesine sebep olur. Prizlere çok sayıda cihaz bağlantısının yapılması, aynı şekilde aydınlatma hatlarında çok sayıda eski tip lamba kullanılması da ayrıca fazla yüklenmeye sebeptir. Bunların sonucunda, eğer elektrik tesisatı eski ise koruma rölelerinin sık sık kesme yapması sorunu ile karşılaşılır. Ki, bu durumla hiç karşılaşılmak istenmez.


 
► İlginizi çekebilir: Elektriksel Yalıtım Kaplaması 
 

5) Ekipman Güvenliği

Ticari binalarda bulunan enerji odalarına ya da herhangi bir elektrik kaynağına müdahale edilmesi gerektiğinde, kullanılacak ekipmanların elektriğe dayanımlarının olması gerekir. Olası akım kaçakları kişiye, kişilere zarar verebilir. Daha kötüsü ölümlere yol açabilir. Bu durumun önüne geçmek için eldiven, paspas, merdiven gibi ekipmanların gerekli yalıtım ve elektriksel standartlara sahip olması gerekir.


Kaynak:

► nicoreindia
► brightlec.co.uk
► platinumelectricians

 
Resul Çevik Resul Çevik Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar