Toprak Pilleri Yer Altında Güneş Enerjisi Depoluyor
Tüketim çılgınlığının dur durak bilmeden arttığı şu dönemde yenilebilir kaynakların önemi tartışılmaz derecede büyük. En kritik yenilenebilir kaynaklardan biri olan güneş enerjisinin, nasıl daha etkili kullanılabileceği de üzerinde durulan konular arasında. İşte tam bu noktada, yer altında güneş enerjisinin depolanmasına yardımcı toprak pilleri hayatımıza giriyor.
27.12.2022 tarihli yazı 5155 kez okunmuştur.
Birkaç elektrotun toprak eklenmiş bir kavanozda bağlanması ile başarılı sonuçlar elde eden araştırmacılar, güneş panellerinden elektrik almak için gömülü elektrotlar kullanarak mikroorganizmaları uyarmayı hedeflediler. Böyle bir amaç edinilmesinin temelinde, mikroorganizmaların sağlanan enerjiyi hayatta kalmak için kullanacak olmaları yatmaktadır. Cardiff Üniversitesi'nden baş araştırmacı Dr. Michael Harbottle, yaptığı açıklamada bunun tıpkı bir yiyecek vermek gibi işleyen bir süreç olduğunu kaydetti. Sağlanan elektrik enerjisi karbon dioksitten karbon bazlı moleküllerin sentezlendiği elektro sentez olayında kullanılmaktadır. Güneş enerjisinin karışıma dahil edilmesi daha zahmetli bir süreç gerektirdiğinden ana amaç gömülü elektrotlara elektrik göndererek bakterileri uyarmaktır.
►İlginizi Çekebilir: 120,4 MW Kurulu Güce Sahip ULU Rüzgar Enerji Santrali Tam Kapasite Devreye Alındı
Fotosenteze benzer bir şekilde işleyen elektro sentez gerçekleştiren bazı organizmalar, elektrik enerjisini kullanabilmektedir. Onlarla beslenen organizmalar ise devreden geçen elektronları dışarı atabilmektedir. Aynı zamanda gerektiğinde elektrik de ürütebilmektedir. Bu işlem sayesinde kimyasal enerji rezervi görecek ve gerektiğinde farklı bakteri grupların aktif hale gelmesi sağlanmaktadır.
Yukarıda bahsedilen durum sonucunda asetat üretimi de meydana gelmektedir. Her şeyde olduğu gibi asetatın da fazlası, ekosistemdeki diğer yaşam formlarına zarar verebilir. Bu nedenle toprak pillerin kullanımının büyük ölçüde üst katmanlarda yoğunlaştırılması beklenmektedir. Ancak hala bu etki hakkında daha fazla veriye ihtiyaç duyulmaktadır.
Toprak pillerin kullanılmasının belki de en önemli yanı, lityum ve benzeri kimyasala gereksinim duymadan enerji ihtiyacını sağlaması. Çünkü, bu işlem toprakta bulunan ya da mikroorganizmalar tarafından üretilmiş organik moleküller yaratılmasına katkıda bulunacak.
Hazırlanan prototip her gün çalışacak şekilde ayarlandı. Bunun yanı sıra geceleri de güneş enerjisini depolayarak sonrasında lazım olması halinde kullanılabilecek enerjiyi sağlayabilecek. Daha yüksek voltaj değeri için yüzlerce hücrenin bağlanarak ölçeği büyütmeyi planlayan araştırmacılar, pilleri güneş panellerinin altına yerleştirmeyi düşünmektedir.
Düşünülen sistemin, uzun vadede elektrik santrallerinin daha uzun süre açık tutulmasını sağlayacağını ve enerji sektörünü dönüştürücü bir etki yaratacağı görülmektedir. Bunu ise yüksek talep dönemlerinde depoladıkları güneş enerjisi sayesinde gerçekleştirecektir. Bütün bunların yanı sıra ilerleyen dönemde maliyetinde daha azalacağı beklenmektedir.
Toprak pillerinin geleceğe yönelik faydalı bir fikir olduğunu düşünenler arasında Birleşik Krallık da bulunuyor. Birleşik krallık hükümeti tarafından önemli bir fon desteği alan proje yüksek riskli olarak kabul edilse de potansiyel olarak dönüştürücü bir etkiye sahip olması nedeniyle 67 başka projeyle beraber yeni teknolojiye 16.9 milyon Euro yatırım yapıldı.
Kaynak:
►euronews.com
►techtimes.com
►interestingengineering.com
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.