elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Türki Cumhuriyetlerin Uzay Maceraları |
Özel Haber

Günümüzde devletlerin uzaya canlılar, insanlar, teknolojik sistemler yollayıp yarıştığı, Çin’in uzayda istihbarat teknolojilerine yöneldiği, Amerika’nın Mars’a çıkarma yaptığı, Rusya’nın baskınlığının dönem dönem hissedildiği, Japonya’nın ve Avrupa Uzay Ajansı’nın yeni teknolojiler üzerinde çalıştığı bir ortamda Türkiye ve Türk Devletleri acaba hangi noktada?



A- A+
01.05.2013 tarihli yazı 9742 kez okunmuştur.
Türkiye’nin uzay macerası 1994 yılında Türksat 1B ile başladı. Daha sonra hem uydularımız gelişti hem de teknoloji kazanımımız her sene arttı. Böylelikle 2011 yılında ilk yerli yer gözlem uydumuz RASAT uzaya fırlatıldı. 2012 yılında ise uzaydan anlık istihbarat yeteneği kazandıran Göktürk-2 uydusu Çin’den fırlatılarak yörüngeye yerleştirildi. Bu gelişme ülke genelinde ve birçok ülkede büyük yankı yaptı ancak Amerika’nın uzayda aktif (farklı tiplerde olmak üzere) 250 civarında, Çin’in ve Rusya’nın 40 civarında askeri casus uydusunun yanında henüz yolun başında olduğumuz anlaşılıyor.



Şekil 1:Amerika 1969 yılında Ay’a ilk insanı gönderdiğini açıklayınca SSCB de 1971’de Mars-3 aracını Mars’a indirdiğini iddia etmişti.


2012’nin sonlarına doğru Azerbaycan kendine ait ilk uyduyu uzaya fırlattırdı. Lakin bu uydu Azerbaycan halkına yerli yapım bir uydu gibi gösterildi ama değildir. Azersat-1’i ‘’Orbital Sciences Corporation’’ adındaki Amerikan şirketi geliştirmiştir. Türkmenistan'a ise Fransız bir teknoloji firması (Thales Alenia Space) Türkmensat uydusunu geliştiriyor, Kazakistan’ın Kazsat uydusu ise aktif olmakla birlikte 2 kere uzayda ciddi arıza geçirmiş rus teknolojli bir uydudur (Khrunichev Space Center ve Thales Alenia Space işbirliğiyle). Kazsat uydusunun kontrolü 2008 yılında Kazakistan’a verildi.

Türkiye ise (TUBİTAK UZAY) daha fazla ülkeyle teknoloji transferi ve yeni teknolojiler geliştirmek için işbirliklerine girişti. Türksat için Japonya (Mitsubishi Electric), Göktürk ve diğer casus uyduların alt sistemleri için İtalya, İsrail, Fransa, Güney Kore ve daha birçok ülkeyle işbirliği yapılıyor.


► "Nasa ile İlgili Tüm Haberler"


Türkiye 2011 yılında Türk Hava Kuvvetleri’nin 100. yılında uzaya ilk Türk astronotunu çıkarmak için Amerikan Uzay Ajansı’ndan cumhurbaşkanlığı seviyesinde talepte bulunmuştu. Amerika ise çeşitli nedenlerden dolayı bu talebi reddetti. Daha sonra dikkat edildiğinde uzaya Türklerin geçmişte zaten farklı kanallar aracılığıyla defalarca çıkmış olduğu öğrenildi. Uzaya çıkan ilk Türk; Çeboksarı'da; kendi köyü olan Şurşal'dan, bir Çuvaş Türkü olan Andrian Grigoryeviç Nikolayev'tir. Sovyetlerin 3. Dünyanın 5. uzaya çıkan kozmonotudur. Çuvaşistan ise Rusya’da şu anda özerk bir devlettir. Bir diğer uzaylı Türkümüz ise Kazakistan asıllı bir Kazak Türkü olan Toktar Ebubekirov’dur. Türkiye’den ise hala uzaya çıkacak bir astronot/kozmonot şu an için söz konusu değildir ve hatta astronot/kozmonot gibi kelimelere Türkçe karşılık aranmaktadır.



Şekil2: Grigoryeviç Nikolayev uzaya çıkan ilk Türk'tür.



Adem Duygu

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.