elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi

Enerjide arz güvenliği için kritik önem taşıyan ve 700 milyon $'a mal olan Tuz Gölü Doğalgaz Yeraltı Depolama Tesisi'nde gaz depolanmasına başlandı. Tuz Gölü Doğalgaz Yeraltı Depolama Tesisi’nde 2M Kablo’nun enstrümantasyon ve RS 485 bilgi ve iletişim kabloları tercih edildi. Enstrümantasyon kabloları, projede kullanılan enstrümantasyon ekipmanlarının basınç, sıcaklık, sıvı derecesi gibi ölçümler için hayati önem taşıyacak.



A- A+
13.02.2017 tarihli yazı 9711 kez okunmuştur.

Tuzlar Eritilerek Oluşturulan Odalarda Doğalgaz 12 Suni Mağarada Depolanacak


Proje kapsamında tuzlu suni mağaralara su basılarak tuz eritildi ve depolamaya elverişli hale getirildi. Pompa istasyonları, su tankları, borular ve kompresör istasyonları ile depolama tesisinin kurumu tamamlandı. Bu 12 suni mağaradan Türkiye’ye günlük 44 milyon m3 gaz verilebilecek.



Tuz Gölü’nün yaklaşık 40 km güneyindeki Aksaray’ın Sultanhanı Beldesi yakınlarında, yerin yaklaşık 1100-1400 metre altında bulunan tuz yapılarında doğalgaz depolanacak.

Tuz Gölü Doğalgaz Yeraltı Depolama Tesisi’nde 2M Kablo’nun enstrümantasyon ve RS 485 bilgi ve iletişim kabloları tercih edildi. Enstrümantasyon kabloları, projede kullanılan enstrümantasyon ekipmanlarının basınç, sıcaklık, sıvı derecesi gibi ölçümler için hayati önem taşıyacak. Doğalgaz Yeraltı Depolama Tesisi’nde kullanılan Bilgi iletişim ve haberleşme kabloları ise birbiri ile haberleşmesi gereken cihazların, veri işleme ve kontrol uygulamalarında yoğun olarak kullanılacak.
 
► İlginizi Çekebilir  : Enstrümantasyon Kabloları ve Seçim Kriterleri
 

Projenin Dünyada Eşi Az


Dünyada örneği az olan projenin geçmişi düşünce ve ilk mühendislik çalışmaları bakımından 2004’e kadar gidiyor. Olası doğalgaz sıkıntılarına karşı önlem olması planlanan tesisin 2012 yılında sözleşmesi imzalandı ve inşaatına 2013 yılında başladı.


 

Borular Depo Görevi Yapıyor


Türkiye'nin sadece toprakları üzerinden geçen doğalgaz boruları içerisinde bulunan gaz aynı zamanda depo görevini yerine getiriyor. Bu kapsamda projenin olası bir gaz kesintisinde Türkiye'nin bir süre doğalgaz ihtiyacının karşılayacak olması açısından çok önemli bulunuyor.
 

 
 

Finansmanı Hazır


Çinli yüklenici tarafından inşa edilen tesis için Dünya Bankası 2006’da imzalanan bir anlaşma ile 325 milyon dolar, 2014’te imzalanan başka bir anlaşma ile de 400 milyon dolar finansman sağlamıştı.

Projede, bu yıl içinde 550 milyon metreküp depolama kapasitesi ile tesisin yaklaşık yarısı devreye alınırken, ikinci aşama da 2020 yılında tamamlanarak toplamda 1 milyar metreküplük çalışma gazı kapasitesine ulaşılacak.



Kaynak: