Uzun Ömür ve Yüksek Performans |
ENTES Kondansatörleri
Elektrik enerjisini depolamak ve geçici olarak saklamak gibi temel işlevlere sahip olan kondansatörler, günümüzün endüstriyel ve günlük yaşam uygulamalarında hayati bir rol oynamaktadır. Bu içerikte kondansatörün elektrik-elektronik sistemlerindeki kullanım amacı ve özellikle kompanzasyon sistemlerindeki önemine değindikten sonra, ENTES'in tek ve üç fazlı kondansatörleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.
06.01.2025 tarihli yazı 751 kez okunmuştur.
Kondansatörler, elektrik ve elektronik devrelerde oldukça önemli bir rol oynayan kritik ekipmanlardandır. Temel işlevleri elektrik enerjisi depolamak olan kondansatörler, elektrik yüklerini geçici olarak saklama kapasitesine sahiptir. Bu, birçok elektronik uygulamada büyük bir avantaj sağlar. Bir gerilim kaynağına bağlandığında, kondansatör enerjiyi depolar ve bu enerji daha sonra devre üzerindeki diğer bileşenlere veya yüklere sağlanabilir. Örneğin, kondansatörler, elektronik cihazların başlatılmasında anlık bir enerji darbesi gerektiğinde kullanılırlar.
Kondansatörler aynı zamanda elektrik sinyallerini geçirme, filtreleme, reaktif güç düzeltilmesi ve faz kaydırma gibi birçok elektronik işlemde de kullanılır. Özellikle endüstriyel sistemlerde, kondansatörler enerji dalgalanmalarını düzelten ve güç faktörünü iyileştiren önemli bileşenlerdir. Bu, enerji verimliliğini artırır ve elektrik tüketimini optimize eder. Kondansatörler, kompanzasyon sistemlerinde önemli bir role sahiptir. Reaktif gücü dengeler, voltaj seviyelerini stabilize eder, güç faktörünü iyileştirir ve böylece enerji verimliliğini artırarak işletmelere ekonomik fayda sağlar.
Kondansatörler aynı zamanda elektrik sinyallerini geçirme, filtreleme, reaktif güç düzeltilmesi ve faz kaydırma gibi birçok elektronik işlemde de kullanılır. Özellikle endüstriyel sistemlerde, kondansatörler enerji dalgalanmalarını düzelten ve güç faktörünü iyileştiren önemli bileşenlerdir. Bu, enerji verimliliğini artırır ve elektrik tüketimini optimize eder. Kondansatörler, kompanzasyon sistemlerinde önemli bir role sahiptir. Reaktif gücü dengeler, voltaj seviyelerini stabilize eder, güç faktörünü iyileştirir ve böylece enerji verimliliğini artırarak işletmelere ekonomik fayda sağlar.
Reaktif gücü dengeleme ve akım ile gerilim arasında oluşan faz farkını olabildiğince azaltma işlemine reaktif güç kompanzasyonu denir. Eğer reaktif güç kompanzasyonu yapılmazsa, şebekede kayıplar oluşur. İletim hatları ve kablolar daha fazla akım çeker ve bu yüzden büyük gerilim düşümleri meydana gelir. Hatlarda gerilim düşümlerinin meydana gelmesi, enerji taşıma kapasitesini düşürür. Sonuç olarak kompanzasyon sayesinde daha kaliteli, daha ucuz ve daha verimli bir enerji kullanırız.
Reaktif güç kompanzasyonu, kompanzasyon kondansatörleri ile yapılır. Bir reaktif güç rölesine istenilen düzeyde yapılması gereken güç faktörü vs. ayarlar girilir. Reaktif güç rölesi, sistemi sürekli izleyerek reaktif gücün durumuna göre kondansatör banklarından kondansatör gruplarını devreye alıp çıkararak reaktif güç kompanzasyon işlemini gerçekleştirir. Ayrıca bazen de senkron motorlar sayesinde de reaktif güç kompanzasyonu yapılabilmektedir.
Kondansatörler, endüktif reaktif yükleri kompanze eden devre elemanlarıdır. ENTES güç kondansatörleri kompanzasyon esnasında, ömürlerini kısaltacak ağır şartlara ve olumsuz koşullara karşı dayanıklı olarak tasarlanmış cihazlardır.
►İlginizi Çekebilir: Reaktif Enerji Nedir? Kompanzasyon Nedir? | ENTES Blog
Kondansatörlerin Kompanzasyon İçin Önemi Nedir?
Alçak gerilim güç kondansatörlerinin, kompanzasyon sistemlerinin olmazsa olmaz bir elemanı olduğunu biliyor musunuz? Tek fazlı ve üç fazlı olarak kullanılabilen kondansatörler, reaktif güç kontrolünde endüktif yükleri dengelemek için kapasitif etki amacıyla kullanılır ve “kVAr” cinsinden kapasitelendirilir. ENTES'in 0,26 kVAr’dan 50 kVAr’a kadar geniş bir kapasite aralığında sunduğu alçak gerilim güç kondansatörleri, zorlu çalışma şartlarına göre özel güvenlik önlemleri ile dizayn edilmiştir.
Kondansatör hakkında daha fazla bilgiye alttaki görsele tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Uzun Ömür ve Yüksek Performans | ENTES Kondansatörleri
Enerji verimliliği ve güvenilirlik alanlarında yenilikçi çözümler sunan ENTES Elektronik kondansatörleri, kullanıcılarına yüksek kalite standardı ve uzun ömürlü kullanım avantajları sağlamaktadır. IEC 60831 standardına uygun olarak üretilen ENTES kondansatörleri, 180.000 saate varan uzun kullanım ömrü, düşük kayıplı enerji kompanzasyonu ve çevre dostu tasarımlarıyla sektörde fark yaratmaktadır. Zorlu çevre ve sıcaklık koşulları içerisinde dahi üstün performans sergileyen bu ürünler, işletmeler için oldukça güvenilir bir çözüm ortağıdır.
ENTES güç kondansatörleri kompanzasyon esnasında, ömürlerini kısaltacak ağır şartlara ve olumsuz koşullara karşı dayanıklı olarak tasarlanmış cihazlardır.
Pazarda ENTES Kondansatörleri:
Elektrik-Elektronik sektöründe, enerji depolama ve kompanzasyon çözümleri sunan kondansatörlerde, yüksek kalite, dayanıklılık ve performans kriterleri tercih edilen markayı belirleyen en önemli unsurlardır. ENTES Elektronik’in kondansatörleri özellikle uzun ömürlü kullanım, yüksek kaliteli malzeme ve yüksek güvenilirlik standartlarının avantajlarıyla rakiplerinden ayrılmaktadır.
► Uzun Ömürlü Performans: 180.000 Saate Kadar
ENTES kondansatörleri, sektördeki muadillerinin ötesine geçerek kullanıcılarına 180.000 saate varan uzun bir kullanım ömrü vaat eder. Bu, işletmelerin bakım sıklığı ve masraflarını azaltarak işletmelerin sürdürülebilir bir ekonomik model oluşturmalarına imkân tanır. Özellikle zorlu çevresel koşullar altında bu uzun ömür ve üstün dayanıklılık standartları kullanıcılar için büyük avantaj sağlar.
► Yüksek Kaliteli Malzeme ile Üstün Dayanıklılık
Kondansatörlerin üretiminde kullanılan üst segment malzemeler, ENTES ürünlerinin üst düzey dayanıklılık standartlarını garanti eder. Bu malzemeler, sadece cihaz ömrünü uzatmakla kalmaz, aynı zamanda sistem performansını da optimize ederek enerji kayıplarını minimal seviyelere indirir. Özellikle ENTES kondansatörlerinin kendi kendini iyileştirme özelliğine sahip metalize polipropilen film kullanılarak üretilmeleri hem dayanıklılık hem kullanım ömrü açısından muadilleri ile arasında ciddi bir fark yaratmaktadır. Sistemlerde enerji verimliliği sağlarken güvenilirlik derecesini de en üst düzeyde tutar.
►İlginizi Çekebilir: MPR-47SE Ethernet Haberleşmeli Şebeke Analizörleri
Neden ENTES Kondansatörleri
Enerji sistemlerinde yüksek güvenilirlik seviyesi ve uzun kullanım ömrü, sürdürülebilir performansın temel taşlarıdır. ENTES kondansatörleri bu kritik noktalarda gerçekleştirdiği yenilikçi ve çevre dostu çözümleri ile kullanıcılarına sürdürülebilir sistemler kurma imkanı sağlar. Üst segment malzeme kalitesi ile sadece dayanıklılığıyla değil, aynı zamanda verimliliği, çevre dostu tasarımı ve sertifikalı yüksek güvenlik standartlarıyla sektörde fark yaratır.
► Enerji Verimliliği Avantajları
Günümüz endüstrisinde kurulan sistemlerdeki en kritik konu başlıklarından biri kurgulanan sistemin sürdürülebilir ve verimli olmasıdır. Bu bağlamda sistemin enerji verimliliği her zamankinden daha çok öne çıkmaktadır. ENTES Elektronik bünyesinde bulundurduğu kondansatör ailesi ile düşük enerji kayıplı kompanzasyon sistemlerini kullanıcılarına sunarak verimliliği arttırır. Bu sayede işletmeler enerji maliyetlerini regüle edebilirken aynı zamanda sürdürülebilir bir iş modeli kurgulayabilirler.
► Çevre Dostu Tasarım
ENTES Elektronik, 21. yüzyılın en derin problemlerinden olan iklim ve çevre krizine yönelik hassas şirket kültürü sayesinde geliştirdiği ürünlerinde çevresel sorumluluğu ön planda tutar. Kondansatörlerinde kullanılan çevre dostu materyaller, karbon ayak izini minimize eder. Sürdürülebilir Dünya ekosistemini destekleyen işletmeler için ENTES en ideal çözüm ortaklarından birisidir.
► Uzun Ömür ve Düşük Bakım Gereksinimi
ENTES kondansatörlerinin sunduğu 180.000 saate kadar uzun kullanım ömrü, ürünlerinin bakım sıklığını ve maliyetlerini düşürmek isteyen kurumlar için ENTES’i ideal bir tercih haline getirir. Zorlu ortam şartlarında bile üstün ve hassas performans sağlayan bu ürünler, güvenirliği ile sistem sürekliliğini sağlar.
► IEC Standartlarına Uygunluk
Dünya genelinde en yaygın ve en prestijli standardizasyon kurumlarından biri olan IEC (International Electrotechnical Comission) tarafından IEC 60831 standardına uygun olarak üretilen ENTES Kondansatörleri, global gereklilikleri karşılayarak ulusal ve uluslararası projelerde güvenle kullanılabilir.
Efektif Çözümler | Doğru Kitle
Özellikle yüksek güvenilirlik, uzun ömürlü performans ve enerji verimliliği hedefleyen işletmeler için doğru tercih olan ENTES kondansatörleri, çeşitli sektörlerdeki ihtiyaçlara efektif, dinamik ve yenilikçi çözümler sunar. ENTES Elektronik, ürettikleri ürünleri ile hem ulusal hem de uluslararası pazarlarda geniş bir kitleye hitap ederek enerji yönetimi ve kompanzasyon alanında standartları belirleyen üreticilerden birisidir. ENTES’in değer teklifinin hedef kitle ve sektörlerini inceleyecek olursak;
Hedef Kitle
Endüstriyel Tesisler: Yüksek enerji tüketimine sahip fabrika ve üretim tesisleri, ENTES kondansatörlerini kullanarak enerji kayıplarını minimum seviyeye indirir ve operasyonel maliyetlerinde tasarruf sağlar.
Enerji Dağıtım Firmaları: Elektrik hat şebekelerinin güç kalitesini artırmak ve enerji dağıtım süreçlerini optimize etmek için ENTES kondansatörleri ideal bir tercih olacaktır.
Mühendislik ve Taahhüt Şirketleri: Büyük ölçekli projelerde, güvenilir ve uzun ömürlü enerji çözümleri üretmek isteyen mühendislik firmaları, sistemleri içerisinde ENTES kondansatörlerini tercih ederek müşterilerine yüksek performanslı çözümler sunar.
Sektörler
Enerji Sektörü: Elektrik üretimi, dağıtımı ve tüketimi süreçlerinde enerji kayıplarını azaltmak ve güç faktörünü iyileştirmek noktalarında ENTES kondansatörleri kritik bir rol alır.
İnşaat Sektörü: ENTES, yeni nesil bina ve altyapı projelerinde, enerji yönetimi ve sürdürülebilirlik gereksinimlerini karşılamak için özel kompanzasyon çözümleri sunar.
Endüstriyel Üretim: Üretim hatlarında enerji kalitesini artırmak ve operasyon sürekliliğini sağlamak için ENTES kondansatörleri tercih edilebilir.
Bu özelliklerin yanında ENTES kondansatörlerinin seviyeleri ENTES’in kendi yazılımı olan Enerji Doktoru ile an ve an uzaktan takip edilebilmektedir.
İlginizi Çekebilir: ENTES Enerji İzleme Platformu | Enerji Doktoru
Tek Fazlı Kondansatörler | ENTES
ENTES alçak gerilim güç kondansatörleri, kompanzasyon esnasında, ömürlerini kısaltacak ağır şartlara ve olumsuz koşullara uygun olarak tasarlanmıştır. Aşırı basınç devre ayırıcı sistem sayesinde, kondansatör ömrü bittiğinde ya da elektriksel termal aşırı zorlamalarda kondansatörlerin patlaması engellenmektedir.
Daha detaylı bilgiye ENTES Tek Fazlı Kondansatörler linkinden ulaşabilirsiniz.
Üç Fazlı Kondansatörler | ENTES
ENTES CMD Serisi alçak gerilim güç kondansatörleri, 0,5 kVAr'dan başlayan ufak kapasiteleriyle özellikle 10 kVAr altı endüktüf yüklerin dengelenmesi amacıyla kullanılmaktadır.
Detaylı bilgi ve bütün ürün kataloglarına ENTES Üç Fazlı Kondansatörler linkinden ulaşabilirsiniz.
Kullanım Tavsiyesi
Kompanzasyon kondansatörlerinin devreye girmesi sırasında bozucu etkiler ortaya çıkar. Devreye alınan kondansatörün kalkış akımı hem kendinin hem devredeki diğer kondansatörlerin ömrünü azaltır. Bu olumsuzlukları gidermenin en uygun yolu ise kondansatörleri, kompanzasyon kontaktörleri ile beraber kullanmaktır.
Kondansatörler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Soru: Orta gerilimde kompanzasyon yapılan bir sistemde sabit kondansatör hakkında dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
Cevap: Sabit grup kondansatör, akım trafosundan önce bağlanmalıdır. Sabit grup kondansatör değeri, trafonun gücüne göre (%1…%3) doğru belirlenmelidir. Doğru değer için sabit grup değiştirilip, elektrik sayacı gözlenerek optimum kondansatör gücü tespit edilmelidir.
Soru: Kondansatörlerin mevcut güç değerlerini nasıl ölçüp görebiliriz?
Cevap: ENTES Reaktif Güç Kontrol Rölelerinde, manuel kademe çektirme işlemi için ilgili ürünün detaylı kullanım kılavuzuna bakabilirsiniz. Kademeler manuel çektirilip, devreye alındıktan sonra pens ampermetre, çektirilen kontaktöre bağlı olan kondansatörün kablolarına takılarak amper kademesinde ölçüm yapılır. Eğer değer '0' sıfır ise veya kondansatör güç değerinin altında ise kondansatörün bozuk olduğu anlaşılır. Tüm bu manuel işlemlere alternatif olarak, eğer RGA/RGSR/RGP serisi reaktif güç kontrol rölesi kullanılıyor ise Enerji Doktoru'nun "Kademe Bakımı" özelliği sayesinde tüm kondansatörlerin mevcut kapasiteleri yazılım üzerinden online olarak takip edilebilmektedir.
Soru: ENTES ürün gamında bulunan kondansatörlerin panolara yatay şekilde montajı mümkün müdür?
Cevap: Kondansatörler tasarımları itibariyle yağ-reçine bazlı veya kuru tip şekilde üretilebilmektedir. Yağlı tip kondansatörler, üretim teknolojisine bağlı olarak zamanla yağ sızıntısı yapabilmektedir ve bu nedenle yatay şekilde montajı önerilmemektedir. Kuru tip kondansatörler ise yağ vb. türevleri içermediğinden, yatay montajlarda sızıntı riski oluşturmamaktadır. ENTES ürün gamında bulunan; CXD, CMD, CF, CM ve C10 serisi kondansatörler kuru tip kondansatörler olup, yatay montaja uygundur. C100 serisi kondansatörler yağ-reçine bazlı olmasına rağmen (ENT.C100-50 kVAr (üçgen tip) kuru tip kondansatördür) özel teknolojileri sayesinde yatay montaja uygundur. Özetle; ENTES ürün gamında bulunan tüm kondansatör serileri panolarda yatay şekilde de kullanılabilmektedir.
Soru: ENT.SC serisi statik kontaktörler ile birlikte kullanılacak kondansatör nasıl seçilir?
Cevap: Kondansatörün gücü; statik kontaktör gücünü geçmeyecek şekilde seçilmelidir. Örneğin; ENT.SC-225 statik kontaktörü 400 V'da 25 kVAR güce kadar kullanım imkanı sağlamaktadır.
Soru: RG3 serisi reaktüf güç kontrol rölelerinde ilk kademeye neden en büyük kondansatör bağlanır?
Cevap: Auto Setup özelliği sayesinde, RG3 reaktif güç kontrol rölesi ilk kademeyi devreye alıp, çıkararak yapılan bağlantıların kontrolünü, varsa bağlantı hatalarının düzeltilmesi işlemini yapar. Bu esnada da röle, ilk kademedeki 3 faz kondansatörün gücünü ölçer ve hafızasına kaydeder. Bu işlemden sonra, kademelere dizilmiş diğer kondansatörlerin tanıma işlemine geçecektir. İlk kademede 3 fazlı kondasatör olması ve bunun en büyük kondansatör gücünden seçilmesi önem arz etmektedir. Düşük güçlerde seçilen kondansatörlerin çektiği düşük akımlarla yapılan Auto Setup işlemleri, işletme eğer yük altındaysa ve akım trafosunun hassasiyetiyle de alakalı olarak tam doğru sonuç beklenemez. En yüksek güçlü kondansatörün seçilmesi özellikle o an çalışmakta, yani yük altında olan işletmelerde yapılan Auto Setup işlemlerinin sorunsuz ve doğru şekilde sonuçlanması sağlanır.
Soru: RG3 serisi reaktüf güç kontrol rölelerinde otomatik kademe tanıtma yapılabilmesi için kondansatör tipleri nasıl olmalıdır?
Cevap: RG3 serisi reaktif güç kontrol rölelerinde, tüm kademelerde trifaze kondansatör kullanılması durumunda otomatik kademe tanıtma fonksiyonu çalışmayacaktır. Kademelerde minimum 3 adet monofaze kondansatör kullanılması gerekmektedir.
►İlginizi Çekebilir: Akım Harmoniği Nedir? Şebekeye Etkileri Nelerdir?
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
ANKET