Yangın Var! |
1. Bölüm
Elektrik yangınları! Evimizde, işimizde hayatımızın her yerinde kullandığımız elektrik, telafisi olmayan büyük hasarlara yol açabilir. Bir elektrik yangını ile karşılaştığınızda neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Ya da elektrik yangınlarına karşı nasıl önlemler almanız gerektiğini? Sevimli köpeğimiz Elektrodog’un önerileriyle neler yapmamız gerektiğine hep beraber bakalım.
09.08.2013 tarihli yazı 30447 kez okunmuştur.
Ülkemizde ve dünyada çıkan yangınların büyük bir kısmını da elektrik yangınları almaktadır. Elektrik yangınları diğer yangınlara göre çok farklıdır. Diğer yangınlarla aynı şekilde söndürülemez ve yangınların çıkma sebepleri aynı değildir. Elektrik yangınları bir sigara izmaritiyle başlamaz.
Elektrik yangınlarının çıkması için birçok neden vardır. Karşımıza çok sık çıkan sebeplere daha yakından bakalım.
Elektrik yangınlarının çıkması için birçok neden vardır. Karşımıza çok sık çıkan sebeplere daha yakından bakalım.
Soldaki devreye baktığımızda ana sigorta ve kablomuz toplam yük için yeterlidir. Fakat yüklerimizde herhangi bir koruma yoktur. Yani yüklerin önünde bir sigorta yok. Eğer A veya B kollarımız herhangi bir nedenden dolayı kısa devre olursa, 100 Amperlik ana sigortamız açılmayabilir. Eğer sigortamız açılmazsa kablo çok ısınacak ve çok kısa bir süre içinde yanmaya başlayacaktır. Diğer bir durum ise, 20 amperlik yükümüz 5 ampere kadar dayanan kabloyla beslenmektedir. Ana sigortamızda 100 amperlik olduğu için bu durumu normal görüp sigortayı açmayacaktır. 5 amperlik kablo ise doğal olarak 20 ampere dayanamayacak ve 1-2 dk. içinde yanmaya başlayacaktır.
Sağdaki devreye baktığımızda ise her yük önüne bir sigorta konmuştur. Aslında yapılması gereken budur. Yani 5 amper çeken bir yükün önünde 5 amperlik sigorta olmalıdır. Ve yükümüzün besleneceği akıma göre kablo kesiti seçilmelidir. 20 amperlik yükün önünde 5 amperlik sigorta ve 5 amper taşıyabilecek kablo konmuştur. Bunun uygun olmadığını anlamışınızdır. Bunun için kablomuzun kesiti yükümüze göre yeniden seçilmeli ve sigorta daha büyük değerli bir sigorta ile değiştirilmelidir. Ya da 20 amperlik yük 5 amperlik yükle değiştirilirse herhangi bir sorun olmayacaktır.
Evinizde kullandığınız çoklu prizlerin kullanacağınız yüke göre sigortalı olmasına dikkat edin. Kullandığınız kablo kesitinizin yüke göre uygun olduğundan emin olun. İşiniz bittiğinde fişleri prizden çekmeyi unutmayın. Siz evde yokken oluşabilecek küçük bir kıvılcım ya da ateş evinizin kül olmasına sebep olabilir.
Yangına Dayanıklı Elektrik Kabloları
Binalarda sıva altında veya üstünde döşenmiş birçok kablo mevcut. Bu kablolar yanıcı ve zehirleyici gazlar yaydığı gibi yangının yayılımını artırmaktadır. Yayılan zehirli gazlar ise binadaki can güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Teknolojinin gelişmesiyle beraber kablo teknolojisi de gelişti ve yangına karşı dayanıklı kablolar üretilmeye başlandı. 2007 yılı Haziran ayında “Bayındırlık ve İskân Bakanlığı yapı işleri inşaat, makine ve elektrik tesisatı genel teknik şartnamesi” de kabloların hangi mahallerde yangına dayanıklı ve halojenden arındırılmış olacağına değinilmiştir. Yangına dayanıklı kabloları 2M Kablo nun sitesinden daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Statik Elektriğin Oluşturduğu Yangın Riski
Statik elektrik, atomlardaki elektronların birbirleri arasındaki hareketiyle oluşan enerjidir. Atomun etrafındaki elektron hareketi değil, atomlar arasındaki elektron hareketi statik elektriği oluşturur.
Statik elektrik, katının katıya, sıvının sıvıya veya katının sıvıya sürtünmesiyle oluşan genellikle pek işe yaramayan, kontrol edilemeyen ve depolanamayan bir enerjidir. Bu kontrolsüz güç, çok önemli yangınların çıkış sebepleridir.
Statik elektrik, katının katıya, sıvının sıvıya veya katının sıvıya sürtünmesiyle oluşan genellikle pek işe yaramayan, kontrol edilemeyen ve depolanamayan bir enerjidir. Bu kontrolsüz güç, çok önemli yangınların çıkış sebepleridir.
Statik elektriğin oluşturduğu yangınla ilgili bir örnek izleyelim.
! Arabasına benzin alan bayanın, arabadan inerken ellerini üstündeki kazağa sürdüğüne dikkat ediniz.
“Statik Elektrik Nasıl Önlenir?” diye merak ediyorsanız cevabı çok basittir: :Topraklama. Üstünüzdeki o durgun enerjiyi bir şekilde atmak için kendinizi topraklamalısınız.
İzlediğimiz video üzerinden konuşacak olursak, arabadan inen bayan hiçbir yere dokunmuyor. Arabanın herhangi bir yerine dokunmak, üzerinizdeki elektriğin boşalmasını sağlayacaktır. Bu yüzden benzin istasyonlarında statik elektriğe dikkat etmeliyiz. Sadece bize değil orda ki birçok kişiye ve arabasına da zarar verebiliriz. Üzerimizdeki statik elektriği boşaltmak için basit ve önemli kuralımız topraklamayı unutmayınız.
Elektrodog: Önerilerimi görmek için daha fazla sabırsızlanmak istemiyorsanız, sizi 2. Bölüm'e alalım.
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET