elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yazılımcı İçin Symbian OS. |
1. Bölüm

Son günlerde IOS, Android, Windows Phone, Iphone isimlerinden başka bir şey duymuyoruz.Havadan inmeyen bu platformlardan önce hepimiz Nokia' nın modellerini konuşuyorduk. Eski gibi görünen bu İşletim Sistemine Symbian deniyor.Aşağıda da bahsettiğimiz gibi bir kaç yıl sonra yeniden karşınıza çıkacak olan bu yazılım devini hatırlayalım ve kendine iş arayanları yolumuza katalım istedik. Symbian & Belle & MS Windows & Nokia İlişkisini sizler için derledik...



A- A+
07.08.2013 tarihli yazı 16276 kez okunmuştur.
PDA, Avuç içi bilgisayar dediğimiz makinelerin tümüne verilen genel addır. Personel Digital Assistant kelimelerinin kısaltmasıdır.  Smart Phone dediğimiz akıllı cep telefonları giderek avuç içi bilgisayarlara yaklaşıyorlar. Bunun temelinde yatan geliştirilen işletim sistemleridir. PDA ile EDGE, WAP, MMS ve E-posta servislerinden yaralanabilirsiniz.

 


Symbian, cep telefonlarının aktive edilmesi amacıyla geliştirilen bir işletim sistemidir. Burada; diğer işletim sistemlerinden bazı yönleriyle farklılaşan Symbian OS’ın yapısal anlamda bu  işlevleri nasıl gerçekleştirebildiği  konusuna değineceğiz.  
 


Android linux çekirdeğini kullandığı için biraz hantal bir işletim sistemidir. Hantallığı yetmezmiş gibi çok fazla kararsızlıklar var çok fazla kurcalarsanız çökmeye başlar. 
 
 

Sistem kaynakları tüketilmesine bakınca  symbian androidin yaptığı işi daha az işlemci gücü ve ram ile yapar işte bu yüzden hem symbianın pil ömrü uzundur hemde aynı sistemde çalıştırmaya kalkarsanız androidden daha seri çalışır. Symbian arayüzü basittir insanı yormaz tasarımı güzeldir fakat android sadec java ile gerçeklenir platformunu kullanmak karışık ve zor.

Yazılımcı için: Aslında en kolay uygulama geliştirme gereksinimlerini sunan, çok farklı dillerle kod yazabilmenizi sağlayan, çok farklı platformlara uygulama geliştirmenize yarayan Qt SDK ve Qt Creator’a sahiptir. QT Creator Symbian, Meego, Windows Phone, PC (Windows / Linux) yazılımlarını geliştirebileceğiniz bir IDE’dir. Aynı kodları farklı sistemler için derleyip kolaylıkla o sistemlerde koşabilir hale getirebilirsiniz. Symbian OS’a uygulama yazarken desteklenen diller: SymbianC++, Java, Objective-C ve başka birkaç dil daha vardır. Ovi Store’da uygulama satabilirsiniz elbette ancak google play ya da app store kadar size para kazandırmayabilir. Ancak uygulama yazma konusunda sürekli danışabileceğiniz bir Nokia Developer forumu mevcuttur.
 

 
► İlginizi Çekebilir : JAVA mı C# mı Sorusu Yanıta Ulaştı

 
Uygulama mağazaları konusunda  Android üstün görünüyor. Bir de buraya bakalım;

 
 

Ovi Store: Sadece Symbian Belle için 45.000 civarı uygulama mevcuttur, ekran çözünürlüğü ve kopya uygulamaları elediğimizde 10.000-15.000 arası uygulama çeşitliliğine sahiptir. Ovi Store’da instagram yoktur. Uygulamaları sadece Nokia firması yazmıyor, İnstagram uygulamasını yazan firma ilk olarak iPhone’lar için geliştirdi, daha sonra Android için geliştirdi. Symbian için geliştirmemiş olması o firmanın suçudur Symbian’ın değil. Her neyse, uygulama çeşitliliği bakımından Symbian Belle Androidden üstün gelir. Nokia’nın Windows ile anlaşmasından sonra uygulama çeşitliliği daha da artmıştır. Adobe Flash Player: Nokia Browser (Symbian^3′ten beri) flash lite 4.2′yi içinde barındırıyor, eklenti/uygulama kurmanızı gerektirmiyor. 
 

Desteklenme konusunda birinin destekçisi Google iken diğerinin ki Symbian vakfı ve Nokia’ dır.Noki da Symbiandan desteğini çekmiştir. Bir de burdan bakalım;
 
Nokia symbianı kendi isteği ile bırakmamış aksine şirket içinde büyük tartışmalara yol açacak şekilde zoraki alınmış bir kararla ileride açıklayacağım nedenden dolayı ağırlığını windowsa vermek zorunda kalmıştır. Nokia symbian ile belle’yi isim olarak daha önceden birbirinden ayırmıştır. Kısacası desteği 2016 da kesilecek olan sistemin adı Symbian’dır Belle ise Nokia’ya göre zaten Symbian olarak adlandırılmıyor. Çünkü onun adı sadece Belle'dir .

 

 

Nokia neden böyle yaptı?


Bunun cevabı bu durum aslında şirketteki bazı üst düzey  çalışanlarının milli değerlerince alınan platform destekleme çatışmasından ileri gelmekteymiş. Bazı çalışanlar MS Windows temelli cihazları üretmeyi istemiş, buna karşı olan diğer bir grupta bunu eleştirmekte ve Belle ile yola devam etmek istemekteymiş. Sonuçta Nokia’ nın kendi işletim sistemi budur ve  Ms Windows bu gün daha pratik görünsede Nokia gibi MS Windows ile devleşmeyen bir firma devinin oradan yardım almayı istememesi normaldir. Bu yüzdende zaten Symbian her ne kadar artık Belle olarak anılsada bırakılmamış geliştirmeye devam edilmiştir.
Ve 2016 yılında Nokia ile Windows un anlaşması bitecek ve asıl kararlar o zaman netleşecektir denmiştir.
 
Symbian OS 32-bit, çoklu işlemli bir işletim sistemidir. Çok sık karşılaşılan asenkron işlemlerin ve uygulamaların birbiri ile etkileşimli olarak çalışması için dizayn edilmiştir.


 


Diğer önemli dizayn özellikleri:

► Performans – Symbian OS minimum pil kullanımı ve düşük kapasiteli hafızayı etkin bir şekilde kullanacak şekilde tasarlanmıştır.

► Çoklu işlem – Telefon ve mesajlaşma en genel bileşenleridir.Tüm uygulamalar birbiri ile  fark edilmeksizin paralel çalışacak şekilde dizayn edilmiştir.

► Kullanıcılar veri kaybetmek ve cihazı sürekli yeniden açıp kapatmak istemezler. (Cihaz açıldığında bilgisayardaki gibi boot işlevi yoktur.Sadece kavram olarak reboot kullanılmıştır.) Bu isteklerin karşılanabilmesi için yararlanılan yöntemler:


                 Hafıza kayıplarını engelleyen efektif hafıza yönetimi
                 Artık ihtiyaç kalmayan kaynakların serbest bırakılması
                 Out-of-memory hatalarını engelleyen efektif hata kontrol çatısı
                 Güvenli veri depolama
                ⇒ Dikkatli ve cihaza özel güç yönetimi


► Standartlar – Symbian OS ,benimsenmiş olan açık standartlar üzerine kurulmuştur. Böylelikle uygulamaların platformlar arası taşınması kolaylaşır.

► C++, Java VisualBasic uygulanabilir.

► Çalışma hafıza ihtiyaçlarının düşüklüğü - Çok küçük çalıştırılabilir uygulama boyutları ve ROM-tabanlı kodlar.

► Güvenli haberleşme ve veri depolama için güvenlik mekanizmaları. Unicode karakter seti ile uluslar arası uygulama desteği


Teknik özellikleriyle 2.Bölümde devam edeceğiz.






Kaynaklar:

symbian
blog.hasanhuseyincakir
Java

cihansalim


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar