elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yeni Nesil Güneş Panelleri

Belçika’daki Leuven Katolik Üniversitesi araştırmacıları, güneş paneli teknolojisi alanında sentetik içerikli kristal parçacığını (Perovskit) stabilize ederek önemli bir ilerleme kaydettiler.



A- A+
09.09.2019 tarihli yazı 10222 kez okunmuştur.
Güneş enerjisi herhangi bir zararlı gaz salınımının olmadığı, doğrudan güneş ışığından üretilen temiz bir enerji kaynağıdır. Kısaca tanımlayacak olursak güneşte meydana gelen tepkimeler sonucu oluşan enerjinin bir kısmı dünyaya ulaşan ışınım enerjisidir ve bu ışınımın panellerle elektrik enerjisine çevrilmesi işlemidir. Güneş enerjisinden elektrik enerjisi elde etme yöntemine solar panel sistemi ya da güneş paneli sistemi adı verilir.

Şu anda, güneş panellerinin büyük çoğunluğu, kullanımı daha kolay olan ve üretim için nispeten karmaşık olmayan bir temel sunan bir malzeme olan silikon kullanılarak yaratılmaktadır. Bununla birlikte, perovskite dayalı cihazlar güneş enerjisinin elektriğe dönüşüm oranını yükseltmektedir.

Perovskit güneş pilleri, perovskit adı verilen ve tamamen insan yapımı malzemeden oluşan ince film güneş pilidir. Perovskit geleneksel güneş panellerini oluşturan silikon gofretlerden farklı bir malzemedir, ışık fotonlarını güneşten kullanılabilir elektriğe dönüştürmede oldukça etkili kılan benzersiz bir kristalografik yapıya sahiptir. Perovskit güneş pilleri potansiyel olarak yüksek verimli, düşük maliyetli bir güneş teknolojisidir ve geleneksel silikon güneş panelleri için gelecekte bir alternatif olabilir.





Şu anda perovskitler güneş panellerinde kullanılmamaktadır çünkü oda sıcaklığında sezyum kurşun triyodür gibi değişken ve kararsız haldedirler. Dengesiz perovskitler sarı renktedir, güneş ışığını daha az soğurur ve böylece daha az elektrik enerjisi üretimi gerçekleşir. Laboratuvar koşullarında perovskitleri dengelemek mümkündür, ancak sorun oda sıcaklığında atomların her zaman pozisyonunu değiştirmek istemesidir bu yüzden de kararlı halde değillerdir.

Leuven araştırmacılarının keşfettiği şey ise bu atomları cam levhayla birlikte ince bir pervoskite güneş hücresi filmi kullanarak stabilize etmektir. Hücreler cama bağlanır, bu işlem perovskite filminin 330 dereceye kadar ısıtılmasıyla gerçekleşir. Bu da genleşmeye neden olur böylece perovskite filminin rengi siyaha dönüşür, filmin normal oda sıcaklığına çok hızlı bir şekilde soğutulması gerekir. Burada amaç atomların kararlı halden tekrar kararsız ve dengesiz hale dönmesini engellemektir.


Araştırmacılara göre, güneş pillerinin ticari kullanım için arzu edilebilirliği ve kalitesi temel faktörlere bağlıdır; fiyat, performans ve istikrar. Ancak istikrar sorunun en önemli kısmını oluşturuyor. Araştırmacılar, perovskit hücrelerini olması gereken sıcaklığın altında siyah renkte yani kararlı halde tutabilmek adına çok umutlu olduklarını ve ucuz maliyetlerle dünyadaki çoğu ülkenin bu panellere ulaşabilmesinin imkansız olmadığını belirtirken, iklim koşullarının değişkenliğine karşı yardımcı olabileceğini belirtiyorlar.


Kaynak:
 
►universal-sci.com

 
Yazar: Ceren Kılıçarslan
 

 
Ceren  Kılıçarslan Ceren Kılıçarslan Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.