Yeni Nesil Pillerin Anahtarı Kan Olabilir
Yale Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi kanda bulunan bir molekülün katalizör gibi kullanılarak, lityum oksijen fonksiyonunu onarabileceğini ve biyoatığı azaltabileceğini gösterdi. Ayrıntılar haberimizde.
20.11.2016 tarihli yazı 7220 kez okunmuştur.
Mevcut lityum-iyon piller artık son aşamaya gelmiş olsa da, bilim insanları daha uzun ömürlü lityum-oksijen piller sayesinde engellerin üstesinden gelmeye çalışıyor. Lityum peroksitlerin yapımındaki asıl zorluk ise, elektrotların etkinliklerinin azalmasından dolayı görülen verimsizliktir. Yale Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi kanda bulunan bir molekülün katalizör gibi kullanılarak, lityum oksijen fonksiyonunu onarabileceğini ve biyoatığı azaltabileceğini gösterdi.
Lityum-oksijen veya lityum-hava pilleri, geleneksel pillere oranla daha uzun şarj tutabiliyor. Böylece normalde bir gün giden telefon şarjınız haftalarca gidebilir. Fakat bu hayallerin gerçekleşmesi için önce, verim ve lityum peroksit yapımı halledilmelidir. Daha öncesinde lityum peroksitle savaşta, oksijeni hücrede katı gibi tutmak için, elektrot modifiye edilerek, lityum süperoksit üretilmişti.
Fakat bu sefer Yale araştırmacıları hücredeki lityum oksiti hücrede tutmak için yeni bir katalizör aradı. Böylece lityum iyonları ve oksijen gazı yeniden çözünecektir. Çözüm ise umulmadık bir yerde bulundu; hayvan kanı! Oksijenin vücutta taşınımını sağlayan protein hemoglobindir. Bu proteinin hem adı verilen kısmı, bataryalarda kullanılarak molekül elektrolitlerde çözülebilir. Böylece bataryanın şarjı ve deşarjı için gereken enerji düşürülebiliyor.
“Hava aldığınızda, hem molekülü oksijeni akciğerlerimizde absorblar ve tekrar dışarı karbondioksit olarak salınır. İşte oksijene dair bu mükemmel kabiliyetinden dolayı lityum-hava bataryalar için umut vaat ediyor.” diyor araştırmanın yazarlarından Andre Taylor. Araştırmacılara göre bu sıklıkla atık ürün olarak atılan bir madde, lityum iyon pillerin çevreye etkilerini azaltabilir. Normalde hayvansal ürün endüstrisinde kan bir atık ürün olduğundan, hem moleküllerin bu atık ürünlerden elde edilerek, yenilenebilir enerji stoğu olarak kullanılabilir.
Kaynak:
►newatlas
►Yale University
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.