elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yeni Otobüsler Havayı Temizleyecek!

İngiltere’de kullanılmaya başlanan yeni otobüsler; klasik otobüsler gibi havayı kirletmiyor aksine temizliyor. Detaylar haberimizde.



A- A+
21.12.2018 tarihli yazı 7239 kez okunmuştur.
Avrupa Çevre Ajansı’na göre Avrupa nüfusunun önemli bir bölümü, hava kalitesi standartlarının aşıldığı bölgelerde yaşamaktadır. Ozon tabakası da, nitrojen dioksit ve benzeri madde kirliliğine bağlı olarak olumsuz etkilenmektedir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, hava kirliliği dünya çapında yılda 4,2 milyondan fazla ölümün sebebidir.
 
Birleşik Krallık’ın en büyük toplu taşıma tedarikçisi olan Go-Ahead Group tarafından piyasaya sürülecek olan dizel motorlu bu otobüs tepesinde bulunan hava filtresi yardımıyla yüksek bir toz tutma kapasitesine sahip. Böylelikle havadaki parçacıkları tutuyor ve çıkışa temiz hava veriyor. Eğer bu teknoloji, uygulamada başarılı olursa 4600 otobüsün daha kısa zamanda yollara çıkabileceği belirtildi.

 

Bluestar adı verilen ilk örnek, Dünya Sağlık Örgütü’nün şehrin güvensiz hava kirliliği sınırında olduğunu duyurduğu Southampton’da kullanılmaya başlandı. Go-Ahead’e göre tek bir otobüs, rotası boyunca 10 metre yüksekliğe kadar bulunan havayı temizleyecek .

Havacılık ve savunma sanayinde filtreleme ve arıtma teknolojileri konusunda dünyanın en büyük şirketi olan Pall Aerospace tarafından üretilen bu hava filtreleme teknolojisi % 99,5'lik bir parçacık giderme verimliliğine sahip. Filtre teknolojisi, otobüsün tavanına yerleştirildiği için yolcuların konforuna herhangi bir etkisi de olmuyor.

Bluestar'ın genel müdürü Andrew Wickham, Daily Echo'ya şunları söyledi: “Soluduğumuz hava, özellikle solunum ve akciğer rahatsızlıkları olan insanlar için gerçek bir sorun. Astım ve erken ölümlere yol açabilir, bizim bu adımımız, insanlara daha temiz bir hava sunarak birçok hayatın kurtarılmasını sağlayabilir.”

 

Hava Filtresi Nasıl Çalışıyor?


Boyut olarak yaklaşık 10 mikrondan daha büyük parçacıklar, 10 mikrondan daha küçük açıklıklara sahip olan gözeneklere direkt olarak takılır ve filtre tarafından tutulmuş olur.
 
 
►İlginizi Çekebilir: Ozon Tabakası İyileşme Yolunda

0.5 ile 10 mikron arası boyutta olan daha ufak parçacıklar ise ataletleri ve katı yüzeye yapışma özellikleri sayesinde filtreye yapışıp kalırlar. 0.5 mikrondan küçük olan parçacıklar ise Brown hareketi (gazlarda parçacıkların gelişigüzel hareket etmesine verilen isim) sayesinde gözeneklerin duvarlarına yapışır. Bu sayede tozlar, alerjenler ve mikroplar hava filtresi ile tutulmuş olur.


Yazar: Kenan Altunbaş


Kaynak:

►wonderfulengineering.com

 

Kenan Altunbaş Kenan Altunbaş Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.