elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yenilenebilir Enerji 2050’de Tüm Dünyaya Yetebilir

Dünyada yenilenebilir enerji kullanımı gün geçtikçe artıyor. Bununla birlikte ülke yönetimleri aynı zamanda çeşitli yollarla doğaya ve insana zarar veren enerji kaynaklarının kullanımını da en aza indirmeye çalışıyor. Yenilenebilir enerjiye geçiş konusunda yapılan araştırmalarda 2050 yılına kadar kullanım oranını yüzde yüze çıkarabilecek bir yol haritası çizildi. Detaylar haberimizde.



A- A+
30.09.2017 tarihli yazı 8917 kez okunmuştur.
ABD merkezli yapılan bir araştırmada belirlenen yol haritasına uyulması durumunda dünya ülkelerinin yaklaşık dörtte üçü 2050 yılına kadar sadece yenilenebilir enerji kaynakları ile beslenebilir durumda olacak. Emisyonsuz bir gelecek adına yapılan hesaplamalar sonucunda onlarca istihdam alanı ortaya çıkacak, sağlık, iklimlendirme ve çeşitli alanlarda maliyetleri oldukça azalacak ve en önemlisi gezegenimizi küresel ısınmanın eşiğinden kurtulacak.

Yaklaşık 30 bilim insanından oluşan bir ekip tarafından yürütülen hesaplamalar ve tahminlerde önümüzdeki birkaç yıl içerisinde dünya üzerindeki 139 ülkenin %100 rüzgar, hidroelektrik ve güneş enerjisine geçişinin söz konusu olduğu dile getirilmekte. Mevcut enerji altyapısında kapsamlı bir gözden geçirme ile, Birleşmiş Milletlerin Paris İklim Anlaşması'nın ötesine geçilirken, araştırmacılar açıkladıkları bu tahmini verilere ulaşılması için çeşitli zorlayıcı aşamaların olduğunu belirtti. Kaliforniya Üniversitesi'nde bulunan ekip üyelerinden Mark Delucchi ellerindeki bulguların kullanabilecekleri avantajların oldukça büyük olduğunu gösterdiğini ve fosil yakıt sistemlerini sona erdirerek yenilenebilir enerjiye geçişe ivme kazandırmaları gerektiğini dile getirdi.

 


► İlginizi Çekebilir: Yenilenebilir Enerji Raporu | 2016

Yenilenebilir enerjiye geçişteki asıl neden sadece yenilenebilir enerjide yeni işler ortaya çıkarmak değil. Bu geçişin gerekliliğini ortaya çıkaran asıl nedenlerin başını atmosferi kirleten fosil yakıt emisyonunun en aza indirilmesi maddesi çekiyor. Asıl nedenin yenilenebilir enerjide yeni işler yaratmak olmaması ile birlikte sektörde tam zamanlı pozisyonlarda 24 milyonun üzerinde artış beklenmekte. Ekip yalnızca hava kirliliğine bağlı ölümlerin yılda 4.6 milyon erken ölüme yol açtığını da elde ettikleri veriler arasında açıkladılar.

Elde edilen verilerden belki de en önemlisi yenilenebilir enerjiye geçişin 21. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'ndaki(COP21) küresel sıcaklık artışını 1.5 santigrat dereceden daha düşük bir sıcaklıkta tutma hedefine yardımcı olması oldu. 2015 yılında düzenlenen COP21'de dünya liderlerine sunulmuş olan araştırma 50 ABD eyaletinde aynı türden enerji kaynaklarına 2050 yılına kadar nasıl geçilebileceğini gösteren ABD'ye özgü bir yol haritasına dayanıyor. IEEE Spectrum'dan Charles Q. Choi çalışmanın sonuçları hakkında en heyecan verici noktanın incelediği her ülkenin kendine yetecek derecede yeterli enerji kaynağına sahip olması olduğunu dile getirdi.

 

Yüksek nüfus yoğunluğuna sahip birkaç küçük ülkede enerji kaynaklarının yetersiz olma sorunu ülkenin komşu ülkelerinden enerji ithal etmesiyle çözülebiliyor. Bu sorunun nedeni olarak ise nüfus yoğunluğuna göre daha büyük kırsal alana sahip ülkelerin güneş, rüzgar ve hidroelektrik tesisleri için alan bulma konusunda daha büyük olanaklara sahip olduğu belirtiliyor.

139 ülkenin yol haritasının oldukça büyük bir girişim olmasına rağmen ekip bu sayıda durulmaması gerektiğini düşünüyor. Ekip yetkililerinden Jacobson özgün şehirler için %100 yenilenebilir enerjiye gidilmesi için yol haritası geliştirdiklerini de dile getirdi.

Dünya üzerindeki binlerce kent karbon emisyon hedeflerini bağımsız bir şekilde azaltmakla inanılmaz bir iş çıkartıyor. Fakat aşırı tüketimle gelen emisyon artışı alınan önlemlere rağmen oldukça fazla. Bu noktada yenilenebilir enerji kaynaklarında daha yerelleştirilmiş ve daha ayrıntılı yol haritaları ile emisyon oranlarının önemli ölçüde azaltılması da söz konusu. Yenilenebilir enerjiye %100 oranda geçiş için oldukça fazla zamana ihtiyaç olduğu aşikar fakat bu geçiş için bir yol haritasının da çizilmiş olması yapılacak girişimler adına da oldukça büyük bir avantaj.


Kaynak:


sciencealert
 
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.