elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Zayıf Akım Kabloları ve Seçim Kriterleri Nedir?

Zayıf akım kabloları genellikle bina içi uygulamalarında kullanılır. Teknolojinin gelişmesi ile kullanılan tüm teknolojik cihazların kabloları ve seçim kriterleri gerek insan sağlığı açısından gerekse kusursuz iletim açısından oldukça fazla öneme sahiptir ve bu sebeple kullanılan zayıf akım kablolarına gereken özen gösterilmelidir. Zayıf akım kabloları ve seçim kriterleri hakkında daha fazla bilgi yazımızda...



A- A+
26.07.2014 tarihli yazı 47233 kez okunmuştur.
Zayıf akım kabloları 1kV altı kullanımda çoğunlukla bina içi uygulamalarında yer alır ve binanın ses, görüntü, telefon, alarm, veri, CCTV, güvenlik gibi sistemlerinde kullanılırlar. Kablo gruplamasında alçak gerilim kabloları, zayıf akım kablolarını da içine alır.
 

Zayıf Akım Kablo Seçim Kriterleri


Zayıf Akım kablolarının kullanım alanlarına göre belli başlı bazı özellikleri taşıması tercih edilir. Özellikle toplum insanların yoğun olarak bulunduğu veya değerli eşyaların olduğu akıllı veya yarı akıllı binalar, hastaneler, sinemalar, tiyatrolar, okullar, alışveriş merkezleri, havaalanları, fabrikalar, tüneller vb. yerlerde alevi iletmeme, yaymama, düşük duman yoğunluğu,  zehirli ve aşındırıcı gaz içermeme gibi özellikler ön plana çıkar. Bunların yanında, eğer ortamda zorlama, darbe, kemirgen gibi riskler var ise doğru kılıf seçimi ve ya zırhlama gerekip gerekmediğine karar verilir. Ortamdaki yağ, kimyasal ve nem gibi unsurlara göre de kablolar çeşitli koruyucu özellikleri içerebilmektedir. Eğer iletilecek sinyali etkileyecek başka bir sinyal ortamda mevcut ise ekranlama gerekebilir. Ekranlama türleri de sinyal özelliği ve ortama bağlı olarak yetkin kişiler tarafından belirlenir. Ekranlamanın kalitesi için örgü kapama oranlarına dikkat edilmesi önemli bir husustur.
 


 
 

Zayıf Akım Kablo Çeşitleri


►Kontrol Kabloları

300/500 V çalışma gerilimi, 0,14 mm2'den 2,50 mm2 kesite kadar değişen kesitlerde PVC, HFFR veya  PUR yalıtım malzemesi kullanılan bu kablolar  endüstriyel uygulamalarda  sinyal iletiminde kullanılırlar.

Haberleşme sektörü, elektronik devreler, ölçü aletleri, makine tasarımları,  büro makinaları, bilgisayar sistemleri ve ses sistemleri gibi elektronik kontrol sistemlerinde esnek yapıları ile  dar alanlarda rahatlıkla uygulanabilir özelliğe sahiptirler. Kontrol kablolarının, ekranlı veya ekransız tipleri vardır ve bina içinde kullanılırlar. 
 

 
Şekil 1: Kontrol kabloları, endüstriyel uygulamalarda sinyal iletim kablosu olarak kullanılır
 

►Yangına Dayanıklı Kablolar

300/500 V çalışma gerilimine sahip bu kablolar insanların yoğun olarak bulunduğu veya değerli eşyaların olduğu akıllı veya yarı akıllı binalar, hastaneler, sinemalar, tiyatrolar, okullar, Alışveriş merkezleri, havaalanları, fabrikalar vs. yerlerde yangın alarm sistemleri, yangın  sırasında çalışması  gereken cihazların kontrolü/beslemesi, acil aydınlatma, takip ve tahliye için gerekli cihaz ve donanımların çalışması ve uyarı sistemleri gibi fonksiyonunu belirli bir süre sürdürmesi gereken sistemlerde kullanılırlar.
 

 
Şekil 2: Yangına dayanıklı kablolar, insan yoğunluğunun fazla olduğu yerlerde, yangın sırasında insan sağlına zarar vermemek ve iletimi kusursuz devam ettirmek için kullanılır 
 

►Koaksiyel Kablolar

50 Ohm, 75 Ohm empedanslı, bina içi CATV, CCTV, kablolu TV, UYDU, Telsiz ve Data iletişim sistemlerinde düşük zayıflama gerektiren  yerlerde dağıtım kablosu olarak kullanılırlar.

Bina içi, bina dışı havai hat şebekeleri, yer altı tipleri, zırhlı tipleri ve askeri standartlara göre üretilen tipleri mevcuttur.
 

 
Şekil 3: Koaksiyel kablolar, kapalı devre TV sistemlerinde ve birçok stüdyo uygulamalarında görüntü sinyallerinin iletiminde kullanılırlar
 

►Bileşik ve CCTV Kablolar

Kapalı devre kamera uygulamaları için görüntü, ses, güç, alarm ve referans sinyallerinin aynı anda iletimi için dizayn edilmiş bileşik (Birleşik) kablolardır.

Talebe göre Dış kılıfın PVC, PE ve HFFR malzemelerle üretilmiş seçenekleri vardır.
 


 

►BUS Kablolar

PROFIBUS L2 kablolar 12 Mbit/s (Max. 100m) gibi yüksek hızlarda veri iletimi için kullanılmaktadır. Tüm makinelerin tek bir bus kablo hattı ile bağlı olmasından ötürü kurulumu kolay ve maliyeti düşüktür. Hızlı veri alış verişi sağlar. Bu tip kablolar dahili ve sabit uygulamalar için geliştirilmiştir.
 


Şekil 4: BUS kablolar, otomasyon sistemlerin birbirleri ile haberleşmesi ve daha hızlı veri iletimi için kullanılır
 

►Dahili Telefon ve Yangın Alarm Kabloları

TS 2814 standardına uygun olarak üretilirler ve bina içinde sabit tesisatlarda santral ve abone dağıtım kablosu olarak kullanılırlar.

PVC, HFFR dış kılıflı tipleri, tavlı, kalaylı iç iletkene sahip tipleri  ve ekranlı, ekransız tipleri mevcuttur.
 


Şekil 5: Telefon kabloları, bina içi sabit tesisatlarda kullanılan kablolardır


►İlginizi Çekebilir: Telefon Kabloları ve Çeşitleri
 

►Enerji ve Tesisat Kabloları

300 V’dan  1kV’a kadar çalışma gerilimine sahip tek damarlı veya çok damarlı, kapalı kuru mekanlarda, dağıtım dolap ve panolarında, sabit tesislerde kablo borusu içinde sıva altında ve/veya üzerinde kullanılır.

Daha fazla çalışma sıcaklığının gerekli olduğu yerlerde (90°C) fazla mekanik zorlamaların olmadığı iç mekanlarda ve dış mekanlarda toprak altında ve kablo kanalı içinde kullanılan tipleri üretilebilmektedir.  Bu tipler ani ve kısa süreli çalışma sıcaklığı artışlarına dayanıklıdır.
 

 
Şekil 6: Enerji kabloları, yerel kablo şebekelerinde ve bina elektrik tesisatlarında kullanılır


 

►Enstrumantasyon Kabloları

Proses kontrol ve data proseslerinde; analog ve dijital sinyal iletiminde kullanılan enstrumantasyon kabloları, geniş uygulama alanına sahiptir. Fabrikalar, rafineriler, petro kimyasal tesisler, enerji santralleri, doğal gaz çevrim / dolum tesisleri, endüstriyel tesisler vs. bu kabloların temel uygulama alanlarını oluşturmaktadır.
 

 
Şekil 7: Enstrumantasyon kablolar, ölçüm ve kontrol teknolojisinde kullanılır
 

►Gemi Yat Kabloları

Gemi panolarında, elektronik aygıtlarda sabit bağlantılı haberleşme ve enstrümantasyon kabloları olarak kullanılır. Tüm deniz araçlarında kapalı (korumalı) alanlarda kullanıma uygundur.
 

 
Şekil 8: Gemi yat kabloları, gemi panolarında,elektronik aygıtlarda sabit bağlantı kabloları olarak kullanılır


 

►Ses ve Görüntü Kabloları

Bu kablolar profesyonel stüdyo, sahne uygulamaları, yayın sektörü (TV- RADYO kanalları), konferans salonları, kültür merkezleri, okul, sinema, tiyatro, otel, stadyum, ses cihazları ve evlerdeki ses ve görüntü uygulamaları gibi ses ve görüntü düzeneklerinde yüksek esneklik, düşük zayıflama ve hassas ses ve görüntü iletimi amacıyla kullanılmaktadır.
 


Şekil 9: Ses ve görüntü kabloları, profesyonel stüdyoların yanında ev, okul gibi yerlerde ses ve görüntü uygulamaları için kullanılır.
 

► Unbalanced ve Balanced Audio Kablolar
► AES/EBU Kablolar
► Analog ve Digital Multicore Kablolar
► Analog Video Kabloları
► Digital Video ve HD Kabloları
► Hoparlör Kabloları
► HYBRID  Kablolar
► LMP Kablolar
► Multi Video ve RGB Kabloları
► Star-quad Kablolar
►TRIAX ve TRIFLEX Kablolar
►TWIN ve Walkman Kablolar
►VCC  / Birleşik Kabloları
 



Bunlar dışında "Demiryolu Kabloları", "Silikon Kabloları", "Kaynak Kabloları" gibi çeşitleri de bulunan "Zayıf Akım Kabloları" binaların yeni sistem akıllı hale dönüşmesi; güneş, rüzgâr, nükleer ile enerji üretim tesislerinde yaşanan gelişmeler; Sanayi kuruluşlarındaki otomasyona geçişteki artış; bilgi sistemleri yaygınlaşma ve yeni teknolojiler; globalleşme gibi nedenlerden gün geçtikçe çeşitlenmektedir.


Kaynak:

Engin Gülgör Engin Gülgör Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar