elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Çin-Amerika Hızlı Tren Projesi

Çin Hükümeti, Amerika'ya uzanan hızlı tren projesini dünyaya duyurdu. 13.000 kilometre ray uzunluğuna sahip olacak bir proje gerçekten mümkün müdür ? Benzeri projeler var mı ? Bu projenin Manş Tüneli projesi ile benzerliği nelerdir ? Bu sorulara cevap vermeye çalışalım.



A- A+
15.05.2014 tarihli yazı 20396 kez okunmuştur.
Çinli Uzmanlar Beijing ile Amerika arasında hızlı tren yapımını tartışıyorlar. Akla ilk başta çılgın gelen bu proje 13.000 kilometre gibi bir etapta oluşuyor. Öngörülen güzergah, kuzey-doğu Çin bölgesinden başlayıp Sibirya’ya doğru uzanacak ve pasifik okyanusunun altından geçip Alaska ve Kanada ile kesişip Amerika’ya ulaşacak. Rusya ve Alaska’dan geçerken bu iki ülke arasındaki Bering Boğazı’nı kat etmek için 200 kilometrelik bir deniz altı tünele ihtiyaç duyan bu proje şimdiden Çin mühendislik akademisi tarafından tasarlanmaya başlanmış.
 

Çin hızlı trenleri 500 km/h hıza yakın bir sürate ulaşabilmekte.


Trans Sibirya tren yolundan  10.000 kilometre daha uzun olan bu tren 350 km/h hız ile 2 gün sürmesi planlanıyor. Rusya’nın projeye sıcak baktığı biliniyor ancak ABD ve Kanada’nın yorumu şimdilik bilinmiyor. Proje, dünyanın en uzun tünelinin (Manş denizini geçen tünel) 4 katı uzunluğunda bir tüneli de bünyesinde bulundurması, mühendislik açısından çok zor olucağını belli ediyor. Beijing Times gazetesine göre bu Çin hükümetinin dört projesinden biri. Diğer projeleri arasında Türkiye’de var. Uzak batıda bir Çin devleti şehri olan Urumqi’den başlayıp, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, İran, Türkiye ve Almanya’yı bağlayacak bir projeleri de var.
 

Çılgın Proje Harita Üzerinde


► İlginizi Çekebilir: Dünyanın En Hızlı 5 Treni


Şimdilik proje çok hoş gözükse de neredeyse imkansız. En büyük sorunlardan biri, proje içinde geçen onlarca ülkenin böyle bir projeye izin verip vermeyeceği konusu. Bir diğer konu denizin altından yapılması gereken 200 km’lik tünel konusu. Bu tünelin ne kadar zor olduğunu hayal etmemiz için Manş Tünelinin yapım sürecine bir göz atalım.
 

Manş Tüneli

► İlginizi Çekebilir: Maglev Tren Nedir?


1802’de ilk yapım fikri ortaya atılan tünel, maliyeti sebebiyle 14.000 işçi ve mühendisin 7 yıllık çabasıyla 1994’de açılabilmiştir. Yer altında iki ucundan kazılarak açılan bu tünelin bir ucunda Fransız delme makinası diğer ucunda ise İngiliz delme makinası vardı. Fransızların makinaları su geçirmez olduğundan çamurlu bölgelerde de çok rahat ilerleyebiliyordu ancak İngilizlere göre %25 daha yavaştı. Çok özenli çalışıldı. Herhangi bir hasar oluşmaması için en kaliteli malzemeler kullanıldı. Tavanı kaplamak için nükleer reaktörden daha dayanıklı beton kullanıldı. Tünel ömrü 120 yıl olarak inşaa edildi. Maliyetinin 21 milyar dolar gibi çok yüksek bir değer olması bu sebeptendir.
 
 

Tünel açılırken birçok karşılaşılan zorluk vardı. Tünel açılırken meydana gelebilecek bir sapma ile delme makinası deniz tabanına ulaşıp, su basmasına sebep olabilirdi. Bu sebepten lazer ışını ile çok hassas olarak açıldı. Ancak mühendislerin inanılmaz hesapları ve dikkati ile ufak sapmalarla tünel tamamlanmış ve imkansız başarılmıştır. Toplam uzunluğu 50 km olan tünelin 38 kilometresi deniz altındadır. Tünelin çeyrek milyon buzdolabı gücünde soğutma sistemi vardır. Arabaları ve diğer araçları taşıyacak ekstra bir tünel de projeye dahildir.
 
Görüldüğü üzere, Manş tüneli yapılırken 7 sene harcandı. Birçok tartışmalara sebep oldu. İşleten şirket zarar ettiğini, kar edemediğini sürekli belirtmektedir. Tünelde meydana gelen 2 yangın toplamda 250 milyon dolar hasara sebep oldu. Bu şartlar altında Çin'den Amerika'ya süper hızlı tren yolu yapmak imkansıza yakın bir olay. Ancak yapılırsa tarihin gördüğü en muazzam yer altı tüneline, en uzun tren yoluna ve belki de gelecekte bile eşi benzeri olamayacak bir mühendislik şaheserini dünyaya armağan etmiş olacak. Bu proje gerçekleşir mi ? Bunu bize zaman gösterecek...


Kaynak:


► theguardian.com

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.