elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrik Sigortası İle Kaçak Akım Rölesi Arasındaki Farklar

Elektrik sigortası ile kaçak akım rölesinin benzer görevleri olmasına rağmen insan ve tesis koruması kapsamında farklı görevleri bulunmaktadır. Elektrik sigortası ve kaçak akım rölesi nedir? Nasıl bir koruma yaparlar? Aralarındaki fark nedir? gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz...



A- A+
02.04.2020 tarihli yazı 195857 kez okunmuştur.
Evlerimizde, işyerlerimizde, endüstriyel tesislerde veya özel işletmelerde can ve mal kaybına karşı elektriksel olarak koruma yapmamız gerekmektedir. Bu koruma elektriğin üretildiği yerden başlayarak son kullanıcıya kadar devam eder. Özellikle son kullanıcılarda korumayı genelde elektrik sigortaları ve kaçak akım röleleri ile sağlarız. Yazımızın devamında, elektrik sigortası ve kaçak akım rölesi nedir, nasıl çalışır? incelemesini yapıp, aralarındaki farklara değineceğiz.

 

Elektrik Sigortası Nedir?

Elektrik sigortası devre elemanlarının ve devreye bağlı alıcıların zarar görmesini engelleyerek oluşabilecek kaza ve arızalara karşı koruma sağlamak için devreyi belli bir akıma kadar açmaz. Devreden geçen akım, sigortanın hassasiyetine göre belirli olan akım değerinin üstüne  çıktığında, sigortanın özelliğine göre sigorta devreyi farklı şekillerde açar.

Elektrik dağıtımı ile ilgili ihtiyaçlar konut, ticari ve endüstriyel sektörde sürekli gelişmektedir. Otomatik sigortalar bu ihtiyaçları karşılamak üzere tasarlanmış olup, elektrik tesisatında etkin ve güvenilir bir koruma sağlar. Otomatik sigortalar, korumalı terminalleri ile hatalı kablo bağlantısına izin vermez. Kablolama sırasında kablonun tam olarak terminale yerleştirilmesini sağlar.
 

Otomatik Elektrik Sigortası

 
Sigortanın üzerindeki ihbar göstergesi, mandal pozisyonundan bağımsız olarak kontak pozisyonunun görülmesini sağlar. Bu özelliğiyle arıza süresini minimuma indirir ve tesisatta güvenli müdahaleyi sağlar. Etiketleme sistemi ile hangi hatta problem olduğu sigorta üzerinden kolaylıkla anlaşılabilir.

 

Otomatik sigortalar, çok geniş bir aksesuar serisine sahip olup, aksesuarların vidasız bağlantı özelliği sayesinde hızlı montaj olanağı ile kullanıcıların tüm ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
 

►İlginizi Çekebilir: KNX ile Aydınlatma Otomasyonu

 


Otomatik sigortalar termik ve manyetik açma özelliği ile üstün koruma sağlar.


 

Termik Koruma

 

Aşırı yük durumunda devreyi keserek koruma işlemini gerçekleştirir. Yüksek ısının etkisiyle eğilen bimetal element mekanizmayı harekete geçirerek ana kontakların ayrılmasını sağlar.

 

Manyetik Koruma

 

Yüksek akımlarda ya da kısa devre anında bobin içerisindeki piston, manyetik değişimlerde mekanizmayı tetikleyerek devreyi keser ve koruma işleminin gerçekleştirir.
 
 

Kaçak Akım Rölesi Nedir?

 
Kaçak akım rölesi, bir elektrik devresinde başta insan olmak üzere devreye, devre elemanlarına ve devreye bağlı cihazlara büyük ölçüde zarar veren kaçak akımı fark ederek devreyi açar. Böylelikle oluşabilecek olumsuz sonuçları engellemiş olur. Bunu yaparken faz-nötr dengesini baz alır. Fazdan giren akım nötrden çıkar ve bu iki akım birbirine eşit olmalıdır. Yani devreye giren akımla çıkan akım değerleri farklı ise devreye kaçak akım rölesi müdahale ederek devrenin elektriğini keser. 

Kaçak Akım Rölesi
 


 

Kaçak Akım Rölesi'nin Görevi Nedir?


Kaçak Akım Rölesi’nin görevi, yalıtım ve izolasyon hatası gibi hatalardan kaynaklanan hata akımını algılamak ve algılanan kaçak akım değerinin belirlenen değerlerin üzerine çıkması durumunda bağlı bulunduğu devreyi kesmektir. 30mA’de hayat (İnsan Koruma), 300mA’de ise tesisat (Yangın Koruma) koruma fonksiyonunu gerçekleştirir.


Kaçak Akım Rölesinin Çalışma Prensibi


Kaçak akım rölesi, içinde bulunan toroidal akım trafosunun içerisinden geçen, devreye giren ve devreden çıkan akımların birbirine eşitliği ilkesi ile ürün koruma gerçekleştirir. Devreye giren ve devreden çıkan akım birbirine eşitse manyetik akı oluşmamaktadır. Devre üzerinde olası bir kaçak akım olması durumunda ise toroidal akım trafosunun üzerinde akım dengesizliği sonucu fark akımı (kaçak akım) oluşur. Bu fark akımı, kaçak akım rölesi tarafından algılanarak devre üzerindeki enerji çok kısada bir sürede kesilir, böylelikle kaçak akım oluşmasını önlenir.

Alçak Gerilim Şalt Ürünleri Kataloğu (İndirmek için Tıklayınız)

 

İkisi de Koruma Amaçlı İse Aralarındaki Fark Nedir?


Hem otomatik sigorta hem de kaçak akım rölesi tehlikelere karşı can ve mal güvenliğini korumak için vardır. Fakat korurken farklı sistemleri kullanarak farklı ölçütlerde devreyi açarak koruma işlemlerini gerçekleştirirler. Bu farkı da şu şekilde açıklayabiliriz. 
 
► Her ne kadar kaçak akım rölesi üzerinde akım değeri yazsa da, bu değer kaçak akım rölesinin koruma yaptığı değer değildir. Örneğin elinizde 2 kutuplu 30mA ve 40A bir kaçak akım olduğunu düşünelim. Bu kaçak akım koruma rölesi sadece devrede 30mA’lik bir kaçak olduğunda görev yapacaktır. Etiket değerinde yazan 40A değeri ana kontaklarının dayanabileceği nominal akım değeridir.

► Yani kaçak akım koruma rölesi otomatik sigortalar gibi termik ve manyetik koruma yapmaz. Sadece kaçak akıma karşı korur. İşte bu yüzden devrelerde kaçak akım rölesinin üzerine koruma yapan otomatik sigorta, kompakt şalter gibi elemanlar konulmaktadır.
 
 
 Kaynak:

Melis Aktay Melis Aktay Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar