elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

EÜAŞ Türkiye’nin %100 Yerli İlk Jeneratörünü Üretti

EÜAŞ tarafından enerji üretiminde dışa bağımlılığı azaltmaya yönelik önemli bir adım atıldı. %100 yerli ve milli 160 MW gücünde dev jeneratörü kendi mühendislerimiz üretti. İthalat maliyeti 118 milyon TL iken yerli üretimle 12 milyon TL'ye mal oldu. Elektrik üretiminde de %10'luk verim artışı sağlandı.



A- A+
04.06.2020 tarihli yazı 10495 kez okunmuştur.
Türkiye'nin  elektrik üretim faaliyetlerinde bulunmak amacıyla teşkil edilen kamu kuruluşu niteliğindeki elektrik üretiminin büyük bir kısmını karşılayan Elektrik Üretim A.Ş.(EÜAŞ) %100 yerli ve milli 160 MW gücünde dev jeneratörü tamamen kendi mühendisleriyle üretti.  

Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz'ün verdiği bilgilere gore, jeneratör üretimi tersine mühendislik ile yapıldı. Bu süreçte tasarımından kaynaklanan hatalar Türk mühendisler tarafından aşıldı. İlk başarılı denemeden sonra ikinci türbin jeneratörüde üstelik kapasitesi artırılarak yapıldı. Birinci jeneratör üretiminde harcanan 16 aylık süreden sonra, ikinci jeneratör sadece 4 ay gibi bir sürede üretildi. Şu anda iki yerli jeneratörümüz devrede ve 24 saat çalışıyor. Alagöz son olarak : "Biz bütün bilgi, beceri ve birikimimizi kayıt altına aldık. Bunları bütün ülkeyle paylaşmaya hazırız. Güzel ülkemize armağan olsun.” dedi.


 
“İki jeneratör ithal edilseydi devletimizin kasasından 118 milyon lira çıkacaktı. Yerli üretimle 12 milyon liraya mal oldu. Üstelik elektrik üretiminde de yüzde 10’luk bir verim artışı sağlandı”



 
 

Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali hakkında


Türkiye’deki elektrik üretimi hikayesinin ilk başladığı ve ülkemizin üçüncü büyük santrali olan Keban Hidroelektrik Santrali, Fırat Nehri’nin ana kolu üzerindeki ilk hidroelektrik santralidir. Keban Barajı’nın 8 ünitesi var. Barajın üzerine kurulduğu Fırat, Türkiye’nin su ihtiyacının yüzde 40’ını karşılıyor. Ülkemizde su ve elektrik deyince ilk akla gelen yer Fırat nehridir. Elektrik üretiminin hidroelektrik kısmının yüzde 60 kadarını Fırat’tan üretiyoruz.

 

HES'in Enerji Üretiminde Payı ve Önemi
 

Tüm dünyada enerjinin %23'ü HES (Hidroelektrik santral) kullanılarak üretiliyor. Ülkemizde ise enerji üretiminde HES %20 oranında bir paya sahip. Türkiye hidroelektrik enerji potansiyeli bakımından Avrupa'da Rusya ve Norveç'ten sonra 3. ülke durumunda. Ama bu potansiyeldeki avantajlarını değerlendirmiyor.

Peki HES'in enerji üretiminde payı ve önemi ne kadar?

► HES kurulumu ile akarsulardaki suların boşa akması önlenmekte ve bu akış enerjiye dönüştürülerek insanlığa fayda sağlamaktadır.
HES’ler UNESCO ve Avrupa Birliği tarafından çevre dostu olarak tanımlanmaktadır. Kuruldukları alanlara yeni istahdam olanakları yaratan HES’ler aynı zamanda o bölgenin kalkınmasını da sağlamaktadır.
► Türkiye'de arazi şartları HES projeleri için elverişlidir. Bununla beraber HES projeleri yapılırken bölgenin tarihi ve doğal güzellikleri de göz önünde bulundurulmalıdır.

► HES projeleri, oluşturulması planlanan yörenin ekonomisine de katkı sağlamakta ve dışa bağımlılığı azaltmaktadır.

► Hidroelektrik Santrali atık oluşturmamakta bu sayede çevreyi kirletmemektedir. Ayrıca HES’ler yüksek verim sağlayan, yenilenebilir, temiz yapılardır. Uzun ömürlüdürler aynı zamanda HES’lere yapılan yatırımların karşılığı kısa vadede geri alınmaktadır.
► Yerli bir kaynak olması, düşük maliyetli olması ve çevreye uygun olması HES’leri önemli bir kaynak haline getirmektedir. Ayrıca beraberinde ekonomik bağımsızlığı da getireceği için dışa bağımlılığın azalmasına yardımcı olmaktadır.

► HES projelerinde enerji depolanması kolay ve ucuz bir şekilde sağlanmaktadır.


Kaynak:

► TRT

► EÜAŞ


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.