elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Geri Dönüşüm ve Türkiye'deki Durumu

Hızla büyüyen nüfus, ekonomi ve sanayinin sonucunda kullanılan her türlü malzemenin artması aynı zamanda oluşan atık miktarında yükselmeye sebep olmaktadır. Atıkların çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesi ve ekonomiye kazandırılması için geri dönüşüm kaçınılmazdır. Bu yazımızda da geri dönüşümü, avantajlarını ve Türkiye'deki durumunu sizler için araştırdık.



A- A+
18.11.2013 tarihli yazı 88764 kez okunmuştur.

Geri Dönüşüm Nedir?


Geri dönüşüm, potansiyel olarak yararlı maddelerin israfının önlenmesi için, çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemler uygulayarak yeni ürün ve malzemeler oluşturmak için yapılan imalat sürecinin tümüdür. Geri dönüşümde amaç taze hammadde tüketimini ve enerji kullanımını azaltmak, hava,su ve toprak kirliliğini önlemenin yanında çöp ve atık malzeme miktarını minimum düzeye düşürmek olarak sıralanabilir. Geri dönüşüm modern atık azaltma yönteminin en önemli bileşenidir. Başlıca geri dönüştürülebilir malzemeler ise cam, kağıt, metal, plastik, tekstil ve elektronik çeşitlerinin tümüdür.
 


►İlginizi Çekebilir: E-Atıklar İçin Geri Dönüşüm Tesisi
 
Aslında oldukça benzer olsa da gıda, biyolojik kökenli atıklar ve geleneksel tarım atıkları tipik olarak geri dönüşüm olarak kabul edilmezler. Tam anlamıyla bir materyalin geri dönüşümü kaynağı aynı veya benzer materyalden yeni bir malzeme üretmektir. Örneğin ofis kağıdı geri dönüşüm prosesleri ile yeni bir ofis kağıdına dönüştürülebilir veya polistiren kullanılarak da bu süreç gerçekleştirlebilir. Ancak bu tür geri dönüşümlerin yapılması genellikle zor ve maliyetlidir (hammadde veya diğer kaynaklardan aynı ürünü üreten ile karşılaştırıldığına). Geri dönüşümlerde genelde aynı tür hammadde yerine daha ekonomik ve hammedeye benzer yapılar içeren malzemeler kullanılır.
 


►İlginizi Çekebilir: Geri Dönüşümde Yeni Dönem: Yapay Zeka
 

Türkiye Pazarında Geri Dönüşüm


Doğal kaynakların sınırsız olmadığı günümüzde bu kaynakların doğru şekilde kullanılmaması gelecekte tükenmesine sebep olacaktır. Bu durumu göz önüne alan dünya ülkeleri bunun için çalışmalarına hız kazandırmıştır. Bu çalışmanın en önemlilerinden birisi ise geri kazanımdır bu şekilde üreticiler ve ülkeler kaynak israfını önlemek ve ortaya çıkabilecek enerji krizleri ile başdebilmek için atıkların geri dönüştürülmesi  ve tekrar kullanılması için çeşitli yöntemler aramış ve geliştirmişlerdir.
 

Özellikle gelişmekte olan ülkeler doğal kaynaklarından maksimum düzeyde yararlanması için geri dönüşüme büyük önem vermeleri gerekmektedir. Bunun için  devletlerin yeterli yasal altyapılarla yatırımların önünü açmaldır. Ülkemizde ise atık yönetimi ve geri dönüşüm sektörü hem özel sektörün hem de yerel yönetimlerin katkılarıyla 5 milyar Euro’luk bir pazar haline gelmiş durumda. Bu noktada atılan en büyük adımlardan birisi ise son günlerde yayınlanan Ulusal Geri Dönüşüm Eylem planıdır. 2013-2016 yılalrını kapsayan eylem planı yatırımcılar için büyük fırsatlar sunmakta.


►İlginizi Çekebilr: Atık Isı Geri Kazanımı
 
Avrupa Birliği uyum sürecinde, ileriki yıllarda katı atık yönetimi sektörüne 7 ile 9 milyar Euro civarında yatırım yapılması beklenmekte. Özellikle büyük holdinglerden KOBİ’lere yüzlerce şirket geri dönüşüme milyarlarca dolarlık yatırım için kolları sıvamış durumda. Dünya genelinde 600 milyar dolarlık pazara ulaşan geri dönüşüm sektörü gelecekte de favori sektörler arasında gözükmekte.

Geri dönüşüm eylem planının ayrıntılarında ise şunlar vardır:

1-) Geri dönüşüm ve atık yönetimi teknolojilerine ilişkin Ar-Ge çalışmaları desteklenip bu tür uygulamaların yaygınlaşması sağlanacak.

2-) KOBi’lerin geri dönüşüm ile ilgili çalışmaları KOSGEB tarafından desteknecek.

3-) Geri  dönüşüm ve kazanıma yönelik sektörel bilgiler derlenerek bu sektörde faaliyet gösterecek olan kurum ve kuruluşlar için kullanılmak üzere uygulanabilir veriler haline getirilecek.

4-) Kamu kurum ve kuruluşlarında atık yönetimi ve geri dönüşüm için gerekli bütçeler ayrılacak.

5-) Sektörü etkin hale geçirmek için çevre mevzuatları sürekli gözden geçirilecek.

6-) Yerel yönetimlerin atık toplamaya ilişkin teşvik mekanizmaları artırılacak.
 

Geri Dönüşümün Avantajları


Geri dönüşümün en büyük avantajı doğal kaynaklarımızı korumamıza yardımcı olmasıdır. Kullanılan metaller, plastikler, kağıtlar, cam türevi malzemeler uzun yıllar doğada kalıp toprağın verimini düşürebilmektedir. Geri dönüşümde hem doğa korunmuş olur hemde sektörel açıdan hammade maliyetleri düşürülmüş olur. Bütün bunların yanında enerji verimliliğini artırır. Dönüşüm çevreyi nasıl korumakta?

► Doğada cam şişe 4 bin yılda, plastik bin yılda, ciklet beş yılda yok olmaktadır.

►1 ton cam atığın geri dönüşümü ile 100 litre petrol tasarrufu sağlanmakta.

►1 ton lastik atığın geri dönüşümü ile %95 oranında enerji tasarrufu sağlanıyor.

►Dünya kağıt tüketiminin yarısı geri kazanılsa her yıl 8 milyon hektar orman alanı korunabilir.

►Aleminyum atıklar geri kazanıldığında kirletici baca gazı emisyonu %99 azalmakta.

►1 ton kağıt/karton atığın geri dönüşümü ile 17 ağacın kesilmesini önlemek mümkün.
 

Sonuç olarak kullanılan atıkların çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesi başta çevre ve insan sağlığı açısından oldukça gereklidir. Bunun yanında bu tür atıkların ekonomiye de kazandırılması gelecek için olmazsa olmazlardandır. Ülkemizde ise üretilen atıkların yarıdan fazlası geri kazanabilir özelliğe sahiptir. Bu potansiyelin değerlendirilmesi ise gerekli kurum ve kuruluşlar ve yatırımcıların gayreti ile birlikte sağlanacaktır.
 

Kaynaklar


►WikiPedia
►Discovery
►Ulusal Geri Dönüşüm Eylem Planı
►Ekonomist


Yunus Emre Sarıbuğa Yunus Emre Sarıbuğa Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar