Konut ve Sitelerde Yıldırım ve Aşırı Gerilimden Korunma |
OBO Bettermann
Konut ve siteler yıldırım ve aşırı gerilimden sıklıkla zarar gören yerlerin başında gelir. Özellikle evlerimizdeki bilgisayar, televizyon gibi cihazlarımızın yanması hepimizin başına gelmiştir. Bunun en önemli nedenlerinden biri, ag parafudr kullanımının konut veya sitelerde neredeyse hiç kullanılmamasıdır.
30.03.2019 tarihli yazı 8977 kez okunmuştur.
Konut ve siteler yıldırım ve aşırı gerilimden sıklıkla zarar gören yerlerin başında gelir. Özellikle evlerimizdeki bilgisayar, televizyon gibi cihazlarımızın yanması hepimizin başına gelmiştir. Bunun en önemli nedenlerinden biri, ag parafudr kullanımının konut veya sitelerde neredeyse hiç kullanılmamasıdır. Genel de yanlış bilinen kanı, paratoner gibi dış yıldırımlık sistemlerinin elektronik cihazları koruduğudur. Ancak, tek başına dış yıldırımlık sistemleri yıldırıma karşı tam koruma sağlamaz. Kesinlikle, panolarımızda ag parafudrda kullanılmalıdır.
►İlginizi Çekebilir: Halogen Free Kanallar |OBO Bettermann
Dış Yıldırımlık Sistemleri
Konut veya sitelerde öncelikle yapılması gereken, yıldırım risk analizinin gerçekleştirilmesidir. IEC 62305 standartı ışığında, pasif yakalama uçları ile yapılacak bir tasarım binaları yıldırıma karşı koruma sağlayacaktır. Bu noktada unutulmaması gereken, dış yıldırımlık sistemleri, yıldırımın yakıcı etkilerine karşı bir kalkandır. Elektronik koruma yapmaz.
Şekil:Yıldırım darbesi doğrudan konutlara isabet edebilir. Pasif yakalama uçları ile korunmuş bir sistem görüyorsunuz.
►İlginizi Çekebilir: Alçıpan Kasada OBO Bettermann Farkı
OBO Bettermann tripod yakala uçları ile yıldırımdan korunmuş bir sistem. Çatı üzerindeki, ges sistemi, uydu sistemi, baca ve depo ayrı olarak korunmuş. Ayrıca sistemde izoleli iletkenler de kullanılarak, yıldırımın yakıcı etkisinin önüne geçilmiştir.
Yıldırım sadece doğrudan konut veya siteye düşerek zarar vermez. Bir noktaya düşen 2 kmlik bir alan içerisinde yayılır. Yani konuta yakın düşen bir yıldırım darbesi dahi evimizdeki cihazları yakabilir. Yine enerji iletim hatlarına yıldırım düşmesi sık yaşanan bir olaydır. Enerji iletim hattına düşen bir yıldırım şebeke aracılığı ile evlere taşınabilir.
İç Yıldırımlık Parafudr Sistemleri
AG Parafudr, yani iç yıldırımlık sistemleri en az dış yıldırımlık sistemleri kadar önemlidir. AG parafudrlar, cihazlarımızı hem yıldırım darbelerine karşı hem de ani aşırı gerilimlere karşı koruma yapar. Yıldırım darbelerine karşı korumak için, tip 1 ag parafudr, aşırı gerilimlere karşı koruma yapmak için tip 2 ag parafudr kullanılır. Hassas sistemlerinizi korumak içinse, Tip 3 ag parafudr kullanılır.
►Ana Panolarda: Tip 1+2 AG Parafudr
►Kat Panolarında: Tip 2 AG Parafudr
Kapalı Devre Kamera Sistemlerinin Korunması
Site ve konutlarda kamera sistemleri genelde mevcuttur. Kamera sistemleri hassas sistemleri nedeniyle ani aşırı gerilim darbelerine karşı hassastır ve ilk önce yanan bu sistemler olur. Kameraları korumak içinse, tali panolarda Tip 2 ürünler ve bunun yanında Cat veya POE Parafudrda kullanılmalıdır.
Kaynak:
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET