elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Korteks, Güneş Enerjisinden Elektrik Üretecek

Zorlu grubu şirketlerinden Korteks, 1 yıl içinde tamamlanması hedeflenen bir projeyi hayata geçiriyor.



A- A+
03.01.2011 tarihli yazı 6269 kez okunmuştur.

Projeye göre Korteks, polyester ipliğe nano ölçekte kaplama yaparak güneş enerjisinden elektrik üreten kumaşlar üretecek. Bu sayede bu kumaşları yanımızda taşıyarak, haberleşmeden ısınmaya her türlü elektronik aracı çalıştırabileceğiz.



Proje, Korteks ile birlikte Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Ayşe Bedeloğlu ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ali Demir ile ortak yürütülecek. İlk aşamada fotovoltaik malzemenin ipliğe kaplanıp kaplanmayacağı test edilecek. Projenin ilk aşamasının 137 bin dolar maliyetinde olduğu açıklandı.





Korteks Ar-Ge Müdürü Mutlu Sezen, proje ile ilgili "Organik maddelerle polyester ipliğin üzerini kaplayacağız. Güneş panellerinin yapısını ipliğe uygulayacağız. Proje başarılı olursa ince ve esnek yapıya sahip katlanabilen kumaş paneller üreteceğiz. Taşınabilir elektronik cihazların elektrik ihtiyacını karşılayabilecek fotovoltaik lif ve tekstiller, yüksek katma değere ve ileri fonksiyonlara sahip, tekstil endüstrisinin ve akıllı tekstil ihracatının gelişmesi için gelecek vaad ediyor. Polyester ipliğin üzerine nano boyutta elektrik üretebilecek organik malzeme kaplayacağız. Güneş enerjisini kullanarak güneş filmlerindeki yapıyı ip yapısında elde etmeye çalışıyoruz.' şeklinde konuştu.





Projenin gerçekleşmesi durumunda giysi, perde, sırt çantaları gibi her türlü tekstil ürünü elde edebileceklerini ve her yerde haberleşme kolaylığı da yaşanacağını belirten Sezen, "Bu lif alınıp dokunulabilecek yani kumaş elde edilebilecek. Böylece güneş filmlerine göre daha esnek kullanım alanları oluşacak. İnce bir yapıya sahip olan kumaş istenildiği an katlanıp açılabilecek ve güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürecek.





Fotovoltaik tekstil çalışmaları askeri alanda uygulanmaya başlandı. Elektrik kaynaklarından uzak yerlerde çalışmak, yaşamak veya spor gibi aktiviteler sırasında elektrik ihtiyacı olan insanlar yanlarındaki fotovoltaik kumaşla elektriği üretebilecek. Hem elektronik araçların çalışmasında hem ısınma ve soğutmada hem de aydınlatmada kullanılabilecek." dedi.