Türk Telekom Stadyumu Güneş Panelleri ile Enerji Üretecek
Ülkemizdeki stadyumlarda güneş enerjisinin kullanımına yönelik çalışmalara bir yenisi ekleniyor. Galatasaray’ın Türk Telekom Stadyumu güneş panelleri ile elektrik enerjisi üretecek. Ürettiği enerjinin fazlasını ise devlete satacak.
03.04.2018 tarihli yazı 8786 kez okunmuştur.
Sarı kırmızılı kulübün, Türk Telekom Stadyumu güneş enerjisi ile elektrik üretmeye başlayacak. Zorlu Enerji ile yapılan anlaşma kapsamında, stadyumun çatısı güneş panelleri ile kaplanacak. Galatasaray kulübünün bu planlama ile elektrik enerjisi harcamalarını sıfırlaması, hatta ürettiği elektrik enerjisinin bir kısmını devlete satarak gelir sağlaması planlıyor.
Anlaşmaya göre kurulacak güneş panelleri ile yıllık 2.8 GWh enerji üretilebilecek. Türk Telekom Stadyumu’nun yıllık enerji tüketimi ise 0.8 GWh olarak belirtiliyor. Böylelikle fazladan üretilecek olan 2 GWh’lık enerji devlete satılabilecek.
Anlaşmaya göre kurulacak güneş panelleri ile yıllık 2.8 GWh enerji üretilebilecek. Türk Telekom Stadyumu’nun yıllık enerji tüketimi ise 0.8 GWh olarak belirtiliyor. Böylelikle fazladan üretilecek olan 2 GWh’lık enerji devlete satılabilecek.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Yönetmeliği kapsamında üretilecek fazlalık güneş enerjisi için devletten alım garantisi alınacak. Yönetmeliğe göre üretilen elektrik enerjisi en az 30 en fazla 41 yıl boyunca devlet tarafından satın alınabilecek.
Üretilen elektrik enerjisi devlet tarafından satın alınırken birim fiyat 10.2 sent olarak hesaplanıyor. Böylelikle Galatasaray, protokol imzalanırsa yıllık 1 milyon TL olmak üzere, en az 30 milyon TL'lik bir gelirin sahibi olabilecek.
Sarı-Kırmızılı Kulübün stadyumda kullandığı elektrik enerjisinin yıllık bedeli ise 1.2 milyon TL'yi buluyor.
Yapımına 2007 yılında başlanan ve 2011 yılında biten Türk Telekom Stadyumu 51 metrelik yüksekliğe sahip. 52.650 kişilik stadyumun yapımı sırasında çatı projesi konusunda ciddi sorunlar yaşanmıştı. Ancak yeni anlaşma bu konuda yaşanan tartışmaların üzerine oldukça yenilikçi bir yaklaşım sunuyor.
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.