elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Siemens’ten Dijital Dönüşüm için CFO 4.0 Araştırması

Siemens Finansal Hizmetler (SFS) departmanı, imalat sektöründe çalışan yeni nesil CFO’ların sahip olması gereken başlıca beş yetkinliğin belirlendiği araştırma raporunu yayınladı. “CFO 4.0” raporu daha uygun fiyatlı Endüstri 4.0 teknoloji fırsatlarını yakalamak için dijital dönüşümün ilk aşamalarında gerekli olan temel finansal yetkinlikleri tanımlıyor. Detaylar yazının devamında...



A- A+
27.04.2018 tarihli yazı 7863 kez okunmuştur.
Siemens’in yayınladığı rapora göre, CFO’nun Endüstri 4.0'a geçişi finansal olarak pürüzsüz bir hale getirebilmesi için, mevcut finansman araçlarıyla ilgili derin bilgiye sahip olması gerekiyor. Bu, zaman içinde rekabetçi teknoloji yatırımlarını sürdürülebilir hale getirmek için de önem taşıyor.

Siemens Finansal Hizmetler (SFS), imalat sektöründeki yeni nesil Finans Direktörlerini ifade etmek için kullanılan ‘CFO 4.0’ terimini açıkladığı yeni araştırmasını yayınladı. Araştırmaya göre; Endüstri 4.0 için yeni iş modellerini tanımlamak, değerlendirmek ve uygulamak için gereken yetkinliklere sahip olan CFO 4.0, dijital dönüşümün rekabetçi avantajları hakkında derin bir anlayışın yanı sıra dönüşüm sürecini yürütmek ve etkinleştirmek için de gerekli temel yetkinliklere sahip olmalı.
 

 

► İlginizi Çekebilir: V2X Protokolü ve Otonom Araçlar 


SFS’nin araştırmasına katılan çalışanlar, CFO 4.0'ın üretimde başarılı dijital dönüşümü sağlamak için sahip olması gereken beş temel yetkinliği tanımladı. Bu yetkinlikler şöyle sıralanıyor:


► Sürdürülebilir ticari bir anlayışla Endüstri 4.0'a geçişi mümkün kılan mevcut finansman seçeneklerinin kapsamlı bir şekilde anlaşılması
► Potansiyel çözümlere erişim ve bunlardan tam fayda sağlamak amacıyla Endüstri 4.0 sürecinin erken aşamalarında ilgili finansman seçeneklerini sunma becerisi
 Dijitalleşmenin getireceği faydalara karşı doğuracağı risklerin hassas bir şekilde değerlendirilebilmesi için Endüstri 4.0 hakkında bilgiye ve uzmanlığa sahip olmak
 Öngörülebilir Endüstri 4.0 iş modellerinin yanı sıra yatırımın geri dönüşü hakkında analiz ve performans izleme süreçlerini oluşturma yetkinliği
 İşletmenin Endüstri 4.0'a geçişini sağlamak için etkili ve aşamalı planlar oluşturma becerisi



Araştırma raporunda yayınlanan yetkinlikleri ve becerileri devreye sokabilen CFO 4.0’lar bu sayede şirketlerine somut rekabet avantajları ve ticari kazançlar sunabilir. Bunun da ötesinde CFO 4.0’ın bünyeye kattığı ticari kazançlar dikkat çekici bir büyüklüğe sahip olurken, bir dereceye kadar, güvenilir bir şekilde de modellenebiliyor.

SFS’nin ‘Dijitalleşmede Verimlilik Getirisi’ başlığını taşıyan Nisan 2017’de yayınlanan araştırmasında dijital dönüşümün üretim verimliliği üzerinde ölçülebilir etkileri olduğu vurgulanmıştı. Bu, yıllık ciroda %6,3 ile %9,8 arasında bir karlılık anlamına geliyordu. Böyle bir karlılığın yakalanmasında CFO 4.0’ın temel bazı yetkinlikleri kritik önem taşıyor. Türkiye'deki belli imalat sektörlerine uygulandığında, Dijitalleşmede Verimlilik Getirisi bu tabloda listelenen yıllık etkilere eşittir.

İmalatçıların nakit akışı ve işletme sermayesi anlamında maruz kaldıkları baskıları hafifletmek üzere uzman finansçılar tarafından geliştirilen ve "Finans 4.0" olarak adlandırılan bir dizi finansman aracı, yeni nesil dijital teknolojiye geçişin makul bir maliyetle gerçekleştirilmesini sağlayıp, sürdürülebilir çözümler üretiyor. SFS'nin çalışması bu uzman finansman yöntemlerini keşfediyor. Yöntemlerden bazıları şöyle sıralanıyor: Ekipman ve Teknoloji Finansmanı, Teknoloji Yükseltmesi ve Güncellemesi, Yazılım Finansmanı, Sonuca Göre Ödeme.

Siemens Finansal Kiralama A.Ş. Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Aydın Yusufoğlu bu konuda şu değerlendirmeyi yapıyor: “Artık finansman seçenekleri, dijital stratejilerin ilk aşamalarında değerlendiriliyor. CFO 4.0 bu finansman seçeneklerinin doğru değerlendirilmesini sağlıyor. Finans uzmanlarının sunduğu akıllı finansman tekniklerini kullanan firmalar için uygun fiyatlı teknoloji seçenekleri de artıyor. İşte bu olanaklarla dijitalleşme ve Endüstri 4.0'a geçiş, pazarda kayda değer bir rekabet avantajı yaratıyor.”
 



Yöntem


Ekim 2017 ve Şubat 2018 döneminde 60'dan fazla imalatçı ve uzman yönetim danışmanına telefonla ulaşılıp sorular soruldu. Söz konusu bu kişilerden, dijital dönüşümü yapmak ve Endüstri 4.0'a geçişi başarılı bir şekilde gerçekleştirmek için günümüz imalat sektöründe çalışan CFO’ların sahip olmaları gereken temel yetkinlikleri belirtmeleri istendi. İmalatçılara ve uzmanlara ayrıca, başarılı bir stratejinin nasıl şekillendirileceği, bunun için ne gibi becerilere ihtiyaç duyulduğu ve bu yöndeki bir yatırımdan en iyi getiriyi almak için böyle bir stratejinin nasıl finanse edileceği soruldu. Telefonla şu ülkelerdeki kişilere ulaşıldı: Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Polonya, Rusya, İspanya, İsveç, Türkiye, İngiltere ve ABD.

Ayrıntılı bilgi için linke bakınız: www.siemens.com/cfo-4-0

Finansal Hizmetler hakkında ayrıntılı bilgi için bakınız: www.siemens.com/finance



Siemens Hakkında:

Siemens AG (Berlin ve Münih), 170 yıldır mühendislikte mükemmellik, inovasyon, kalite ve güvenilirlik yönleriyle öne çıkan uluslararası bir teknoloji şirketidir. Dünya çapında faaliyet gösteren şirket, elektrifikasyon, otomasyon ve dijitalleşme alanlarına odaklanmaktadır. Enerji ve kaynakları verimli kullanan teknolojileri ile dünyanın en büyük üreticilerinden biri olan Siemens, verimli enerji üretimi ve enerji iletimi çözümleri tedarikinde lider konumda bulunmaktadır. Siemens ayrıca altyapı çözümleriyle endüstri için otomasyon, sürücü ve yazılım çözümlerinde öncülük etmektedir.

Şirket, bunun yanında önemli tıbbi görüntüleme sistemleri (bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans vb.) tedarikçilerindendir ve laboratuvar diagnostiği ile birlikte klinik IT alanlarında da lider konumdadır. 30 Eylül 2017 tarihinde sona eren 2017 mali yılında şirketin elde ettiği toplam gerçekleşen satış geliri 83 milyar Euro, net kârı ise 6,2 milyar Euro’dur. Eylül 2017 sonu itibariyle Siemens'in dünya genelindeki toplam çalışan sayısı yaklaşık 372 bindir. Ayrıntılı bilgi için www.siemens.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Siemens Türkiye Hakkında:

1847 yılında Werner von Siemens tarafından Almanya’da temelleri atılan Siemens, Türkiye’de 162 yıldır faaliyet göstermektedir.

Siemens Türkiye, teknolojiye olan tutkusu ve köklü birikimiyle; enerji, altyapı, elektrifikasyon, otomasyon, dijitalizasyon ve sağlık sektörlerine öncülük eden çalışmalara imza atmaktadır. 3 binden fazla çalışanı bulunan Siemens Türkiye, dolaylı olarak ise 40 bin kişiye istihdam sağlamaktadır. Siemens Türkiye’de kadın çalışan oranı %24,5'dir.

Siemens Türkiye, ülke ekonomisine, doğrudan, dolaylı ve teşvik edilen olmak üzere 3,2 milyar TL tutarında katkı sağlamaktadır. (PriceWaterhouse Coopers 2016 Raporu)

Merkezi İstanbul Kartal’da bulunan Siemens Türkiye, Ankara, İzmir, Adana ve Bursa’daki ofisleri, Gebze’deki Entegre Üretim Tesisleri ve Ankara ODTÜ’de yer alan Teknokent ofisleri ile hizmet vermektedir.

Kaynak:

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar