elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Türk Girişimciler, Fransa'da Elektrik Araç Firmasını Aldı

Türk girişimciler, elektrikli araç üretimi hedeflerini gerçekleştirmek üzere Fransız elektrikli araç şirketi Tilter'i satın aldı.



A- A+
19.07.2010 tarihli yazı 11461 kez okunmuştur.

İBB ve Renault'un elektrikli araçlar için altyapıyı sağlamaya yönelik protokol imzaladığı şu günlerde bu konudaki bir diğer önemli gelişme üç türk girişimci tarafından gerçekleştirildi.



Türk sermayeli Brightwell Holding, Orhan Holding ve B Plas'tan oluşan konsorsiyum, Fransız elektrikli araç şirketi Tilter'i satın aldı.





Yaz başında, iflas sürecindeki Fransız elektrikli araç üreticisi Heuliez'i satın almak için İnci Akü ve oto yan sanayi firması B Plas ile birlikte teklif sunan ancak başarılı olamayan Brightwell Holding'in patronu Alphan Manas bu kez amacına ulaştı.





Heuliez'i alamasa da Türkiye'de elektrikli araç üretimi konusunda kararlılığını sürekli dile getiren Manas, bu kez elektrikli araç teknolojisine sahip bir başka Fransız firması olan Tilter'e iki Türk ortağıyla birlikte teklif sundu.





Manas'ın ortakları plastik oto parçaları üreticisi B Plas ile Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinde otomotiv parçaları üreten Bursa merkezli Orhan Holding oldu.





Brightwell Holding Başkanı Alphan Manas, B Plas Başkanı Celal Gökçen ve Orhan Holding Başkanı Murat Orhan'ın ortak teklifi Fransız tarafınca kabul edildi. Şirketin yüzde 80'ini devralma konusunda el sıkışan ortaklar, elektrikli araç üretimini Türkiye'de gerçekleştirmek üzere Bursa'da fabrika kuracak. Hedef, ilk elektrikli aracın en geç 2011 sonunda üretilmesi.





Tilter'i satın almak için ödenen tutarı açıklamaktan kaçınan Alphan Manas, Celal Gökçen ve Murat Orhan, ilk aracın üretilmesine kadarki süreçte satın alma bedeli dahil 30 milyon dolarlık yatırım yapılacağını belirtti.





Ortaklardan Alphan Manas, şimdilik üç tekerlekli elektrikli araç prototipine sahip olan Tilter'in alınmasıyla birlikte zaman ve ciddi teknoloji birikimi kazandıklarını dile getirdi. Bunlardan en önemlileri ise elektrikli motorun tekerleğin içine monte edilmesi ve aracın manevra kolaylığı sağlamak üzere dönülecek yöne doğru yatmasını sağlayan tilting teknolojisi.





NİKEL ÇİNKO BAZLI PİL DE ÜRETECEK



Alphan Manas, Tilter'i almanın yanında, ABD'li pil üreticisi Xellerion ile Türkiye'de Nikel Çinko bazlı pil geliştirilmesi ve üretim tesisi kurulması konusunda da ön anlaşma yapıldığını söyledi. Manas 'Lityum İyon pillere nazaran yüzde 50 daha ucuz olan, yüzde 80 geri dönüşümlü bu piller önümüzdeki beş yıl için kendini kanıtlamayı bekleyen Lityum İyon pillerden daha önemli olabilecek. Sonuç olarak Türkiye bu girişim ile elektrikli araba üretimi konusunda ilk adımını atmış oldu. Önümüzdeki dönemde artırılacak bilgi birikimiyle daha farklı model ve tiplere de yönelim olacak' dedi.



Ntvmsnbc



İlgili haberler:



Otomobil Motoru Lastiğin İçerisine Girdi



Elektrikli araçlar gelmeden,şarj istasyonları kurulacak



Tofaş, Elektrikli Otomobil'de Bende Varım Dedi



Renault'un Elektrikli Konsept Aracı


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.