Yakıttan %13 Tasarruf Eden Yeni Motor Tasarımı
Bir zamanlar motora su girdiğinde motor çalışamaz hale gelirken şimdi ise sudan faydalanarak yakıt tasarrufu elde eden yeni bir motor teknolojisi söz konusu. Otomotiv teknolojileri alanında dünyanın öncü tedarikçilerinden biri olan Bosch’un bu uygulamasıyla yakıt tasarrufunda yeni bir çığır açıldı.
16.09.2016 tarihli yazı 39819 kez okunmuştur.
Su genellikle motor dışında tutmak istediğiniz bir materyaldir. Ancak, Bosch’un WaterBoost olarak adlandırılan yeni motor tasarımı, suyu motorun yanma odasına enjekte ederek motor performansını arttırmaktadır. Baktığınızda sistem basit bir fikirden yola çıkarak gerçekleştirilmiştir. Yani suyun giriş ağzına püskürtülmesiyle sistem soğur. Yanma döngüsü sırasında da soğutucu sıcaklıklar yanma odasında daha fazla havayı sıkıştırarak motor performasını artıyor. Ayrıca motoru kirleten maddeleri azaltarak tam bir yanma oluşmasını sağlıyor. Yakıt verimliliği artışı, aynı yakıt miktarında daha fazla güç elde etmek, yani yüksek rpms’te motorun tükettiği kadar yakıt emmediği gerçeğinden geliyor. Sonuçta en büyük verimlilik artışını, hızlanma ve otoban sürüşü sırasında göreceksiniz.
Bu teknolojiyi kullanan ilk seri otomobil üretimi, BMW M4 GTS oldu. Bosch Turbo ile küçük, üç ve dört silindirli motorları hedefliyor. Orta boy otomobiller daha çok bu tür motorları kullanmaktadır. Dolaysıyla kümülatif faydaları çok büyük olmalıdır. WaterBoost sistemli bir arabaya sahip olduğunuzda depoyu saf su ile doldurmayı da unutmayınız. Bir tank dolusu su 3,000 kilometre sürecek kadar yeterli olacak. Yani kilometre başına bir kaç millimetre tüketecek. Unutulması durumunda çok da önemi yok... Sadece WaterBoostun sundugu imkanlardan yaralanamayacaksınız.
Aslında motorlara su enjeksiyonu yeni bir teknoloji değil. CNET’e göre yıllardır askeri havacılık motorlarında kullanılan bir sistemdir. Ama Bosch, su enjeksiyonlu motorları yaygın bir şekilde üreten ilk firmadır. Suyun makinenize girmesinden korkunuz olmasın. WaterBoost sistemi doğru uygulandığı zaman suyun makinenize zararı olmayacak hatta faydası olacak. Bundan emin olabilirsiniz.
Kaynak:
►Interesting Engineering
Yazar: Isa Ghafory
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.