3D Baskı Teknolojisinin Endüstride Kullanımı
3D baskı endüstrisi geçtiğimiz 10 yıl boyunca istikrarlı bir büyüme gösterip kendini geliştirdi. Birden fazla endüstride kendine yer bulan 3D baskı teknolojisi, SainSmart ve AutoDesk gibi firmalar tarafından destekleniyor. Moda tasarım, inşaat, otomotiv sektörü ve havacılık alanında kullanılan 3D baskı hakkındaki detaylar yazımızın devamında.
3D Baskının Avantajları
► İlginizi Çekebilir: 3D baskı Yapan Robot Kol
3D baskı teknolojisi, bu tarz avantajları ile birlikte endüstrinin birçok alanını etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. Şimdi 3D baskı teknolojisinin kullanıldığı bazı alanları inceleyelim.
1. Sağlık
Tıp uzmanları, hastalar için özelleştirilmiş protezler yapmak, cerrahi kesim kılavuzları ve hastaya özgü kemik, organ ve kan damarlarının kopyalarını geliştirmek için 3D baskı teknolojisini kullanıyor. Bunların dışında 3D baskı teknolojisi, sağlık kuruluşlarının maliyetlerini ve zamanını önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olarak sağlık sektörüne etki ediyor.
Liberty BioSecurity'den Jose Morey: “ 3D baskı sayesinde kişiselleştirilmiş organları ve doku nakli için gerekli dokuları üretebiliriz.” dedi. Tel Aviv Üniversitesindeki araştırmacılar, damar, kollajen ve biyolojik molekülleri içeren insan dokusunu kullanarak bir insan kalbini 3D yazdırmayı başardı. İtalyan 3D baskı şirketi Isinnova, koronavirüs ile mücadele eden bir hastanenin, solunum cihazları ile oksijen maskeleri arasındaki bağlantıyı sağlayan bileşenlerini 3D baskı sayesinde üreterek hastaneye teslim etti.
2. Çevre
Sydney Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, iklim değişikliğinin Büyük Set Resifi üzerindeki etkisini daha iyi anlamak için 3D baskıyı kullandılar. Araştırmacılar, Resiflerin ağarmadan ve fırtınadan kurtulmasına yardımcı olmak için 3D baskı kullanılabileceğini belirtti. Birçok 3D yazıcı yalnızca geri dönüştürülmüş malzemeleri hammadde olarak kabul ettiği için araştırmacılar, çevresel sorunları çözmek için 3D baskıyı benimsiyor. Ancak, 3D yazıcılar geleneksel yazıcılardan daha fazla elektrik kullandığı için 3D baskıyı benimseyen araştırmacı sayısı yavaş bir şekilde artmakta.
3. İnşaat
3D baskının yaygınlaşmasından bu yana ticari kompleksler ve evler inşa etmek için 3D baskı teknolojilerini kullanan birçok inşaat şirketi ortaya çıktı. Bu şirketlerden olan ve Meksika’da bulunan Icon ve Échale, Vulcan II adı verilen ve 3D baskı ile yapılan evlerini 24 saatte yazdırabildiğini, evlerin sağlam ve uzun ömürlü olduğunu açıkladı.
3D baskı teknolojisini benimseyen bir başka şirket ise Winsun. Çin’de faaliyet gösteren Winsun şirketi, 3D yazıcıları sayesinde, geri dönüştürülmüş materyaller kullanarak maliyeti 5000 dolardan daha düşük evler yazdırıyor. Winsun, yazıcılarının cam elyafının, çeliğin, çimentonun, geri dönüştürülmüş moloz karışımının birleşimi olan bir materyal kullandığını belirtti.
4. Otomotiv
3D baskının otomotiv sektörü için en büyük avantajı hızlı bir şekilde prototip yapımı imkanı sunması. Ford, test için yaptığı araba parçalarını 3D yazıcı ile oluşturarak ayda 493.000 dolara kadar tasarruf sağladığını belirtti. Ayrıca 3D baskı sayesinde karmaşık, yüksek performanslı ve hassas parçalar kolayca üretilebiliyor. Bentley, 3D baskının bu avantajını kullanarak istediği mikro ölçekli parçaları üreterek arabalarında kullanıyor.
EDAG firması, 3D baskı kullanarak Light Cocoon konsept aracını geliştirdi. Light Cocoon, üretiminde 3D baskı kullanılmayan bir araca göre daha az malzeme kullanıyor. Otomotiv sektöründe 3D baskıyı benimseyen insanlar gelecekte araba satın almak yerine kendi tasarladığımız bir arabayı 3D yazıcılar ile basabileceğimizi düşünüyor.
5. Giyim
Tasarımcıların, tasarımlarını hızlı bir şekilde elde edeceği bir yol olan 3D baskı, giyim sektöründe git gide yaygınlaşıyor. Adidas ve Under Armour gibi ayakkabı ve spor ürün markaları, ayakkabılarını tasarlamak için 3D baskıya başvurdu. Otomotiv sektöründe olduğu gibi kıyafetlerimizi de 3D yazıcılar ile basabileceğimiz öngörülüyor.
6. Gıda
Diğer sektörlere nazaran 3D baskı teknolojisinde geri kalan gıda sektöründe, 3D yazıcılar sayesinde pizza, makarna, hamur ürünleri gibi ürünler basılıyor. Sushi Singularity şirketi, hammadde olarak yemek artıklarının birleşimini kullandı ve 3D baskı ile sushi yaptı. 3D baskı kullanan gıda firmaları, yemek artıklarının birleşiminin kullanılmasının amacı olarak lezzetli besin filamentleri oluşturmak olduğunu belirtti.
7. Havacılık ve Uzay
3D baskı teknolojisi, havacılık ve uzay endüstrisinde önemli bir rol oynuyor. 3D baskı, uzaya yolculukları çok daha ucuz ve daha hafif hale getirmenin alternatif bir yolu olarak görülüyor. Uzayda iken, sarf malzemeleri ve yedek parça bulmak sıkıntı yarattığı için 3D baskı önemli rol oynuyor. Nasa, geçen sene 3D baskılı bakır roket itme odasını geliştirdi ve test etti. Bunun yanı sıra BeeHex adlı bir startup, NASA için, pizza yapabilen bir 3D yazıcı geliştirdi. Nasa, yedek parçları ve gıda malzemelerini 3D olarak yazdırmanın daha uzun yolculuklara imkan sağlayacağını ve yolculukların daha yönetilebilir hale geleceğine inanıyor.
KAYNAK:
explainthatstuff.com
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye