elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

5G İnsanlara ve Çevreye Zararlı mı?

5G teknolojisine her geçen gün daha da yaklaşıyoruz. Peki tüm bu 5G alanındaki ilerlemeler insanlık için olumsuz etkilere sahip mi? Yaşam standartlarımızı daha da iyileştirecek mi? Detaylar yazımızda…



A- A+
15.10.2021 tarihli yazı 4073 kez okunmuştur.
5G, dünyanın birçok yerinde hızla geliştiriliyor. Ancak, bu durum 5G'nin insanlara ve çevreye zararlı olabileceği konusundaki endişelerini dile getiren araştırmacı sayısını da artıyor. 5G teknolojisinin kullanıma sunulmasıyla ilgili olarak nitelikli bilim insanları ve doktorlar tarafından imzalanan itirazlar da bulunuyor. 5G testi sırasında yüzlerce kuşun öldüğünü iddia eden 2018 tarihli rapor, bu iddialardan bir tanesi. Tabii ki bu raporun gerçeği yansıtmadığı daha sonra ortaya çıktı.


İlginizi Çekebilir: 5G Hayatımızı Nasıl Değiştirecek?
 
5G’nin sağlık konulu olumsuz görünüşü, birkaç yüz megahertz ile onlarca gigahertz (düşük, orta veya yüksek bant 5G olmasına bağlı olarak) arasında yer alan son derece yüksek frekanslı (milimetre ölçekli) dalgalar kullanmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca 5G, yüksek frekans karakteristiği dolayısıyla uzun mesafeleri kapsayamaz. Bu nedenle her 100-200 metreye bir 5G anteni inşa etmek gerekli.

Radyasyon kelimesi, kaynaktan elektromanyetik dalgalarla yayılan enerji anlamına gelmesine rağmen çoğu insanın zihninde nükleer döküntüleri canlandırır. Fakat en basitinden insanın vücut sıcaklığı da bir radyasyon kaynağıdır. Buna ek olarak, 5G’nin kullandığı frekans iyonlaştırıcı etkiye sahip değildir, atomdaki kimyasal bağları koparamaz. İyonize edici, radyoaktif kaynaktan yayılan x-ışınları veya gama ışınları ise exahertz aralığında (EHz) yer alır. Exaherzt’in 1018 Hz ve gigaherzt’in 109 Hz olduğu düşünülürse aradaki fark gayet büyük olduğu fark edilir. Ve hatta 4.3 × 1014- 7.5 × 1014 Hz aralığında frekansa sahip olan görülebilir ışık dahi 5G den daha yüksek frekanslara sahiptir.



Diğer taraftan, Dünya Sağlık Örgütü tarafından yürütülen araştırmalar sonucunda telefon radyo sinyallerinin fareler üzerine kanserojen etkiye sahip olduğu belirlendi. Dr. Martin Pall gibi bir takım bilim insanı da 5G’nin körlük, işitme kaybı, cilt kanserleri, kısırlık ve tiroid benzeri sorunlara neden olabileceğini düşünüyor. Fakat güneşten yayılan UV ışınlar, iletişim için kullanılan radyasyonlardan çok daha zararlı olduğu bilinen bir gerçektir.

Peki 5G’nin bu kadar olası zararlı etkisi varken neden ihtiyaç duyuyoruz?

► 5G, 4G’nin sağladığı hızın bin katını sağlayabilir. Yani saniyede 100 Gb’lik bir bant genişliğine sahip olabilirsiniz.

► 5G, mevcut cihazlarla aynı olmayan frekansları kullanır. Diğer cihazlarla aynı spektrumu kullandıkları için parazite veya gürültüye neden olan 4G ve 3G cihazlarda durum böyle değildir. Ayrıca, sinyalleri 360 derecelik bir yarıçapta yansıtan 4G kulelerinin aksine, 5G antenleri çok yönlüdür. Tüm bunlar daha hızlı bir erişim sağlar.

► 5G ile cihazalar arasında 1 milisaniyelik gecikmeye ulaşabiliriz. Bu gecikme 4G’de 50 milisaniyedir. Bu durum sağlık sektörü, otonom araçlar ve havacılık gibi sektörlerde önemli avantajlar sunar.

► 5G, 4G'den daha fazla bant genişliğine sahiptir. Bu sayede yönlendirici gibi tek bir internet bağlantı noktasına daha fazla cihaz bağlamanıza olanak tanır. Normalde ortaya çıkan aşırı yüklenme ile ilgili sorunların önüne geçilmiş olur. Aynı yönlendiriciden internete erişmesi gereken birden fazla cihazın bağlanmasına izin verdiği için akıllı evler için büyük avantaj sağlayacaktır.



Gün geçtikçe şehirler büyüyor ve teknoloji şehirlere daha da entegre oluyor. 5G teknolojisi sayesinde sinyallerin şehrin bir noktasından diğerine hızlı bir şekilde iletilmesini sağlamaya artık çok yakınız.



Kaynak:

► interestingengineering.com
Serhat Sancı Serhat Sancı Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.