ABB, Sevensense'i Satın Aldı
ABB, otonom mobil robotlar (AMR'ler) için yapay zeka destekli 3D görsel navigasyon teknolojisinin lider sağlayıcısı olan 2018 yılında İsviçre Teknik Üniversitesi ETH Zürih'te kurulan start-up şirketi Sevensense'i satın aldığını duyurdu.
18.01.2024 tarihli yazı 2171 kez okunmuştur.
Bu satın alma ABB’nin lojistik ve üretim sektörlerini dönüştüren yenilikçi yapay zeka çözümlerine yönelik stratejik yatırımlara odaklandığının bir göstergesi
ABB Robotik ve İmalat Otomasyon Başkanı Sami Atiya şunları söyledi: "Bu, müşterilerimizin ciddi vasıflı iş gücü eksiklikleri ile yüzleştiği bu süreçte daha fazla esneklik anlamına geliyor ve yapay zeka destekli robotların insanlara yardım edebildiği bir işyeri vizyonumuza doğru önemli bir adım. Görme ve yapay zeka ile donatılmış her mobil robot, binanın benzersiz bir bölümünü tarıyor; kolektif olarak bu robotlar, eksiksiz bir harita oluşturacak şekilde birbirlerinin görüşlerini tamamlıyor ve hızla değişen bir ortamda otonom olarak çalışmalarına olanak sağlıyor."
Bu satın alma, ABB'nin 2021 yılında şirketin inovasyon ekosistemine katılmasının ardından Sevensense'e yaptığı azınlık yatırımının ardından geldi; aynı yıl ABB, ASTI Mobile Robotics'i de satın aldı. İşlemin mali ayrıntıları açıklanmadı. ABB, otomotiv ve lojistik sektörlerindeki pilot müşteri projelerini takiben, Sevensense teknolojisini şirketin AMR portföyüne entegre edecek ve bu sayede benzeri görülmemiş bir hız, doğruluk ve yük kapasitesi kombinasyonu sunabilecek.
Mobil robot pazarının 2026 yılına kadar yüzde 20 yıllık bileşik büyüme oranıyla 5,5 milyar dolardan 9,5 milyar dolara çıkması bekleniyor ve ABB'nin yapay zeka destekli 3D görüntü teknolojisi bu büyümenin ön sıralarında yer alıyor.1
Sevensense'in öncü navigasyon teknolojisi, AI ve 3D görüntü işlemeyi birleştirerek AMR'lerin dinamik ortamlarda sabit ve mobil nesneler arasında ayrım yaparak akıllı kararlar alabilmesine olanak tanıyor. Görsel Eşzamanlı Yerelleştirme ve Haritalama (Görsel SLAM) teknolojisine sahip mobil robotlar, manuel olarak yönlendirildikten sonra, bağımsız olarak çalışmak üzere kullanılan bir harita oluşturarak devreye alma süresini haftalardan günlere indiriyor ve AMR'lerin son derece karmaşık, dinamik ortamlarda insanlarla birlikte hareket edebilmesine olanak tanıyor. Haritalar sürekli olarak güncelleniyor ve filo genelinde paylaşılıyor; operasyonları kesintiye uğratmadan anında ölçeklenebilirlik ve diğer navigasyon teknolojilerine kıyasla daha fazla esneklik sunulabiliyor.
Yapay zeka destekli bu navigasyon teknolojisi, otomotiv imalat ve lojistik sektörlerini halihazırda dönüştürüyor. Daha hızlı ve daha verimli operasyonlar yoluyla değer sağlıyor. Otomotiv üreticisi Ford için Visual SLAM, ABB AMR'lerin ABD'deki üretim tesislerinde verimlilik artışı oluşturabilmesini sağlarken, Michelin de bu teknolojiyi İspanya'daki fabrikasında intralojistik alanında kullanacak. Diğer otomotiv üreticileri bu teknolojiyi İngiltere, Finlandiya ve Almanya'da kullanıma sunacak.
ABB Robotik Bölümü Başkanı Marc Segura “Daha fazla otonomi ve bilişsel zeka sunan ABB'nin piyasada kanıtlanmış benzersiz teknolojisi, doğrusal üretim hatlarından dinamik ağlara geçişin önünü açıyor. Akıllı AMR'ler otonom bir şekilde üretim hücrelerine gider, stok envanterini takip eder ve bu bilgiyi diğer robotlarla paylaşırken insanlarla yan yana güvenli bir şekilde işbirliği yapar. Sevensense'in satın alınmasıyla ABB, tamamı değer oluşturan yazılımımız tarafından yönetilen robotları ve makine otomasyon çözümlerini kapsayan entegre bir portföyle birlikte Otonom Mobil Robotlarda Görsel SLAM sunan yeni nesil AMR'lerde lider haline geldi" dedi.
Sevensense CEO'su Gregory Hitz ise şunları söyledi: "Bu, kendi ürettiğimiz teknolojimizi daha geniş bir pazar ve sektör yelpazesine tanıttığımız ortak yolculuğumuz açısından önemli bir an. ABB, otomatik malzeme taşıma ve servis robotiği endüstrilerindeki OEM'lere hizmet veren, 3D görsel otonomiye yönelik çok yönlü platformumuzu ölçeklendirmeye devam etmemiz için ideal yuvadır. Birlikte yapay zeka destekli robot teknolojisinin sınırlarını yeniden tanımlayacağız."
►İlginizi Çekebilir: Robotik Otomayonda 2023 Trendleri
Bu devrim niteliğindeki teknoloji, robot teknolojilerini AMR'lerin çok ötesinde etkileme potansiyeline sahiptir. Üretim ve intralojistik uygulamalarında daha fazla verimlilik, esneklik ve doğruluk sağlayabilir. Teknoloji ayrıca Sevensense ürün adı altında malzeme taşıma, temizlik ve hizmet robotik alanları da dahil olmak üzere diğer segmentlerde de satılmaya devam edecek.
Sevensense ortaklığı, ABB'nin yeni nesil gelişim ve yenilikleri destekleme konusundaki kararlılığının başarısını vurguluyor. ABB, iş ortağı ekosistemi ve start-up'lar ile üniversitelerle olan işbirliği sayesinde, küresel işletmelerin yararına lider teknolojiler geliştiriyor. Sevensense'in yaklaşık 35 çalışanı Zürih'teki İsviçre ofisinde çalışmaya devam edecek.
1 ABB analizi
ABB daha sürdürülebilir ve kaynak açısından verimli bir gelecek için elektrifikasyon ve otomasyon çözümleri sunan bir teknoloji lideridir. Şirketin çözümleri, üretim, hareket, enerjilendirme ve işletimi optimize etmek üzere mühendislik bilgisini ve yazılımı birbirine bağlar. 130 yılı aşkın mükemmellik üzerine inşa edilen ABB'nin ~105.000 çalışanı, endüstriyel dönüşümü hızlandıran inovasyonları üretmeye devam ediyor.
ABB Robotik & İmalat Otomasyonu, değer katan yazılımımız tarafından tasarlanan ve yönetilen robotlar, Otonom Mobil Robotlar ve makine otomasyon çözümlerini kapsayan kapsamlı ve entegre bir portföye sahip tek şirkettir. Otomotivden elektroniğe ve lojistiğe kadar her büyüklükteki ve sektördeki şirketin daha dirençli, esnek ve verimli olmasına yardımcı oluyoruz. ABB Robotik ve İmalat Otomasyonu, müşterileri geleceğin bağlantılı ve işbirliğine dayalı fabrikasına geçişte destekler. İş alanı, 53'ten fazla ülkede 100'den fazla lokasyonda 11.000'den fazla kişiyi istihdam etmektedir. go.abb/robotics
Kaynak:
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.