elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Akıllı Telefonlar Akıllı Yaşamlar

Akıllı telefonlar hayatımıza ne zaman girdi? Neleri değiştirdi? Yararları neler? Geleceğimizde nasıl rol oynayacaklar? Birlikte düşünelim birlikte karar verelim.



A- A+
02.02.2013 tarihli yazı 14988 kez okunmuştur.
Telefon

Telefon adı verilen bu küçük teknolojik alet hayatımıza, şuanki mevcutlarından çok daha büyük boyutlarla,  Charles Sumner Tainter ve Alexander Graham Bell tarafından geliştirilerek, 15 Şubat 1880 günü Radyofon adıyla girdi. İlk dökülen kelimeler Tainter tarafından söylenen “Bay Bell… Bay Bell… Beni duyabiliyorsanız lütfen pencerenin önüne gelip şapkanızı sallayın” olarak tarihe geçti.
İşte bu ilk sözlerden sonra önceleri telgraf sistemine benzeyen telefonlar, giderek gelişmeye başladı.Kısaca, önce bağlantı telleri arttırıldı. Tek devreden değişik frekanslarda sesler gönderebilen Multiplex kısadevresi yapıldı. Strowger otomatik arayıcısı ile operatörsüz konuşmalara geçildi. Yüksek frekanslı radyo yayınları kullanılmaya başlandı. Uydu konuşmalarına geçildi. Derken cep telefonları devrinin temelleri atıldı.

Cep Telefonları

İlk cep telefonu, Martin Cooper 1973 yılında, Motorola firmasında oluşturdu. Ağırlığı 1kd’dan fazlaydı. Tam dolu bir batarya ile 20 dakikalık bir görüşme yapılabiliyordu.
1983 yılında, 300mm x 44mm x 89mm boyutlarında, 800 gr ağırlığında, 15cm antene sahip olan Dynatac 8000x isimli cep telefonu piyasaya sürüldü ve 3.995$ değerinde satılmaya başlandı.
1992 yılına gelindiğinde ekranlı, hafif ve daha kullanışlı modeller oluşturulmaya başlandı. Artık cep telefonu farklı markalar ile farklı üreticiler tarafından da üretiliyordu. Tabi bu da gelişimi beraberinde getirdi.

Akıllı Telefonlar

1993 yılında dünyanın ilk akıllı telefonu olarak sayılan Simon isimli cihaz IBM tarafından tanıtıldı. Tanıtımından 2 yıl sonra da resmen satışına başlandı. Bu cihaz, takvim, elektronik posta, ajanda, not defteri, oyunlar ve dünya saatleri gibi uygulamaları barındırıyor, aynı zamanda da dokunmatik ekranı ve özel kalemiyle bugünkü akıllı telefonların temelini oluşturuyordu.
Bu ilk temelin atılmasıyla;

►1996’da özelleştirilebilir zil sesleri seçeneği olan telefonlar geliştirildi.
►1997’de ilk renkli ekran telefon tarihe damgasını vurdu.
►1999’da antensiz ilk telefon üretildi.
►2000’de kameralı ilk telefon satışa sunuldu.
►2001’de Bluetooth özelliği Sony tarafından bulundu.
►2004’te görüntülü konuşma resmen kullanılmaya başlandı.
►2005’te Palm firması, qwerty klavyeli ve o zaman için en büyük olaylardan biri olan ofis belgelerini açabilme özelliğine sahip akıllı telefonları üretmeye başladı.

Sonunda tüm bu gelişmeler, 2007 yılında ilk iPhone’un çıkmasıyla mobil teknoloji devrimi olarak adını tarih sahnesine yazdırdı. Rakiplerinden çok daha hızlı, tamamen dokunmatik ve hiçbir akıllı telefonda bulunmayan multi-touch (çoklu dokunma) özelliğiyle, bugüne kadar sadece ürün gelişmeleri yaşanırken artık fikirler de gelişmeye başladı.

Akıllı Yazılımlar

Akıllı telefonların hayatımıza bu denli hızlı girişiyle yazılım dünyası da mobil yazılımlar olarak adlandırılan yeni bir dünyaya giriş yaptı. Bu yeni dünyada, IOS sadece kendi ürettikleri cihazlarda yani iPhone’larda bulunurken, Google firması  Android ile her marka ve modele hitap etmeye başladı. Elbette ki bu hitap şekli de kullanım oranlarına büyük ölçülerde olumlu olarak yansıdı.
Mobil yazılımların büyük talep görmesi mobil uygulamaları da beraberinde getirdi. Artık, kullanıcılara sayısız özellik, kolaylık ve hizmet sunulmaya başlandı. Tabi iTunes ve o zamanki adıyla Google Market bu başarının baş mimarları oldu. Ardından da yeni mobil yazılımlar kendilerine yer edinmeye başladılar.
Sonuç olarak, Akıllı telefonlar, akıllı yaşamları yarattı.

Akıllı Yaşamlar

İş dünyası başta olmak üzere tüm insanlık bu yeni ve paha biçilemez teknolojiyle hayatlarını değiştirdi. Artık elektronik posta göndermek ve almak daha kolaydı. Otobüs saatleri, tiyatro ve sinema gösterimleri, kablosuz iletişim, güvenlik teknolojileri, NFC teknolojisi, internet kolaylığı ve saymakla bitmeyecek kadar çok özellik  de bu yeni teknolojilerle hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu.

Şuan

Aşağıdaki tabloda, mobil yazılımların bazı ülkelerde 2011 – 2012 dönemlerindeki kullanım oranları, yükseliş ve düşüşleri görünmektedir. 




Gelecek

Şüphesiz ki akıllı telefonlar, tabletler ve daha bulunmayan yeni birçok teknoloji hayatımızdaki önemini günden güne arttıracak.
Eskiden hayal olan bir çok özelliği şimdi kullanarak unutmamalıyız ki, geleceğimizi oluştururken, şuanki hayallerimiz bize yol gösterecek.

Elektrikport ailesi olarak tüm hayallerinizde buluşmak ümidiyle…

Kaynaklar

►Wikipedia
►Mobililetişim

Emre Güneç Emre Güneç Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar