Antartika’da Galaksi Dışından Gelen Gizemli Parçacıklar Bulundu
Antartika’da uzaydan misafir var! IceCube adındaki parçacık dedektörü buzullar içinde ilk defa Samanyolu Galaksi'sinin dışından gelen nötrinoları keşfetti. Bu keşif parçacık fiziği tarihinde bir ilk. Galaksi dışından gelen yüksek enerjili nötrinolar evrenin sırlarını çözmede bilim adamlarını yardımcı olabilecek düzeyde. Haberin detayları yazımızda.
05.12.2013 tarihli yazı 12907 kez okunmuştur.
Antartika’da yeryüzünün en büyük dedektörlerinden biri olan, uzaydan gelen cisimlerin kozmik ışın kaynaklarının algılanmasında ve evrende meydana gelen kozmik olaylar hakkında bilgiler tedarik etmede kullanılan IceCube Parçacık Detektörü, Samanyolu Galaksisi dışından gelen yüksek enerjili nötrinoları kaydetti.
Bir kilometre küplük buzun içinde algılanan bu nötrinolar, Güneş Sistemi’nin de içinde bulunduğu Samanyolu Galaksisi’nin dışından geldikleri ve gerekli araştırmalar yapılırsa evrenin kökeninin sırlarına yanıt olabilecek bilgiler içerdiği belirtildi.
Bir kilometre küplük buzun içinde algılanan bu nötrinolar, Güneş Sistemi’nin de içinde bulunduğu Samanyolu Galaksisi’nin dışından geldikleri ve gerekli araştırmalar yapılırsa evrenin kökeninin sırlarına yanıt olabilecek bilgiler içerdiği belirtildi.
IceCube araştırmacılarından ve ABD’deki Winconsin-Maddison Üniversitesi’nde profesör olan Francis Halzen, dedektör tarafından kaydedilen bu nötrinolar Güneş Sistemi’nin dışından gelen ilk yüksek enerjili nötrinolar olduklarını belirtti. Halzen, nötrinoların 1987’de meydana gelen bir süpernovada kaydedilen nötrinolardan 1 milyon kat daha fazla enerjiye sahip olduğu söyledi.
Nötrinolar küçük kütleli ve elektriksel yükü olmayan atomaltı parçacıklardır. Dünya’nın içinden hiç algılanmadan geçebildikleri gibi diğer cisimlerle olan etkileşimleri çok zayıf. Yaklaşık 15 milyar yıl önce evren oluşur oluşmaz yüksek enerjili nötrino çoğunluğu evrenin sıkışması sonucu büyük çarpışmalarda meydana geldiler. Diğerleri ise genelde nükleer santrallerde, parçacık hızlandırıcılarında, nükleer patlamalarda, atmosferik olaylarda, bir yıldızın oluşumunda, patlamasında veya süpernovalarda oluşuyor. Evrende o kadar çok nötrino var ki saniyede yaklaşık 100 trilyon nötrino bedenimizin içinden geçiyor.
Nötrinolar evrenin bir köşesinden başka bir noktasına veya kara deliklerin yakınlarından hiç zarar görmeden hareket edebilirler. İşte bu yüzden nötrinolar kara delikler, bilinmeyen gizemli yıldızlar ve atomaltı parçacıklar yayan gökcisimlerin gizemlerinin çözülmesinde bize yardımcı olabilir.
IceCube araştırmacılarından Naoko Kurahashi, bu keşfin devamını getirmeleri gerektiği ve gelecek 10 yıl içinde evrendeki enerjinin kaynağını bulmayı hedeflediklerini açıkladı.
Şimdi ise bu nötrinolar üzerinde çalışmalara başlandı. Asrın keşiflerinden biri olarak kabul edilen bu gelişme “Science” dergisinde yayımlandı.
Kaynak:
► redorbit.com
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.