Asansör:
Zamanın Artısı
Bu yazımızda "her mühendisin fikir sahibi olması gerektiği" zamanın en büyük sorunu olan "zaman" problemini aşmamıza yarayan Asansör çeşitlerini ve çalışma mantıklarını bulacaksınız. Asansörlere dair avantaj ve dezavantajlar hakkında daha bilgi yazımızın devamında.
11.07.2013 tarihli yazı 11366 kez okunmuştur.
Teknolojinin hızına yetişemediğimiz şu zamanlarda devasa kuleler, plazalar, tasarım harikası binalarda artık mutlaka olması gereken bir yapımız var. Aynı zamanda gelişmişliğin ve insan olmanın verdiği bilinçle engelli veya sağlık problemi olan insanlarımızın hayatını kolaylaştırmak için olmazsa olmazımız var: Asansör.
Asansör sektörü başlı başına bir sektör olmakla beraber, teknolojiyle birlikte gerek yer kavramı ve hız açısından gerek gelişen makine kavramından dolayı sürekli gelişmek olan bir alan. Bu yazımızda hemen hemen her gün kullandığımız, yaşamımızda kaçınılmaz olan asansör çeşitlerini inceleyeceğiz.
Genel olarak üç başlık altında inceleyebiliriz:
1) Hidrolik Asansörler
Hidrolik sistem; sıvı yardımıyla enerjiyi(mekanik) iletme tekniğidir. Bu tekniğin kullanıldığı asansörlere hidrolik asansör denir. Hidrolik sistem maliyet olarak hem daha ekonomiktir hem de mekan olarak daha az yer kaplar.
Bu asansör tipinde sıvı basınç sağlamanıza yarayacak olan pompada kullanılacaktır. Bu basınçlı sıvı, asansörün hareket etmesini sağlayacak olan pistonları hareket ettirecektir. Bu hareket ettirmedeki görevi tahriklemedir. Hidrolik asansörlerin mantığı budur. Pistonlar basınçlı sıvı sayesinde tahriklenerek hareket ettirilir. Bu tahrik sistemini ileten bir de elektrik motorumuz bulunur. Motorun büyüklüğü doğal olarak sistemin performansını da etkileyecektir. Optimum performans için; motor büyüklüğü, asansör aşağı-yukarı hızı için ortalama değerler hesaplanır. En uygun değerde %30'a varan enerji tasarrufu elde edilir.
Hidrolik asansörler pek yüksek binalarda kullanılmamaktadır. Elektrik gücü ile işleyen asansörlerin gelişmesiyle beraber hidrolik asansörler önemini kaybetmiştir.
2) Makine Dairesiz Asansörler
İsminden de anlaşılacağı üzere asansörün klasik asansör dışında makine kabinine ihtiyaç duymadığı sistemdir. Yer sıkıntısı çekilen veya görselliğe önem verilen mekanlarda kullanılan rahat bir çözümdür. Kurulumu gayet kolay, düşük enerji tüketimine sahiptir.
Tahriklemesi frekans kontrollü olup, mikrobilgisayar ve eri iletim ağlı olarak kumanda edilmektedir. Asansör çalıştığı sırada yolcuya konfor olanağı sağlar. Makine dairesi olmadığından dolayı montajı asansör kuyusunda yapılabilir. Asansör çalıştığı sırada yolcuya konfor olanağı sağlar. Asansör kuyusunda montajı yapılan disk sayesinde bu konforu sağlamaktadır.
Tercih edildiği alanlar yolcu terminalleri, eğitim kurumları, sağlık kurumları, alışveriş merkezleri gibi kamuya açık yerlerdir. Tercih edilme nedenlerini genel olarak sıralarsak; mekan sıkıntısı, enerji tasarrufu, tasarım şıklığı, kullanım konforu, her yerde kurulum rahatlığı, uygun performans.
3) Elektrikli Asansör
Elektrik gücüyle çalışan asansörlerdir. Çok katlı binalarda tercih edilebilir. Çalışma sistemi oldukça basittir. Tahrik motorunun aldığı komutla kabini istenilen yönde hareket ettirilmesi ile çalışır. Çelik halatın bir ucu asansör odasının tavanına diğer ucu karşı ağırlığa bağlanır. Kabin ile karşı ağırlık birlikte bağlanarak enerjiden tasarruf etmek amaçlanır. Her ne kadar amacımız tasarruf olsa da elektrik kullanıldığı için diğer asansör tiplerine göre enerji bakımından daha dezavantajlıdır.
Kaynak :
►alaeddin.cc.selcuk.edu.tr
►gamaasansor.com
►mmo.org.tr
Kaynak :
►alaeddin.cc.selcuk.edu.tr
►gamaasansor.com
►mmo.org.tr
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
ANKET