Akıllı UPS
(QUINT UPS IQ) Nedir? |
Akıllı Kesintisiz Güç Kaynakları
Akıllı UPS'ler (Smart UPS) akünün içinde bulunduğu tüm şartları ve durumları belirleyen, kalan çalışma süresini hesaplayan cihazlardır. Bunu yapmak için UPS bağlanan enerji depolama cihazını otomatik olarak tanır ve ortam koşullarına bağlı olarak optimum şarj akımını hesaplar. Akıllı UPS'in artıları nelerdir? Detaylar yazımızda.
03.04.2014 tarihli yazı 17490 kez okunmuştur.
Enerji hayatımızın vazgeçilmezidir. Küçük bir örnek verecek olursak; telefonumuzun şarjı bittiğinden hemen şarj aletini aramaya başlarız, duvarlarda şarja takabileceğimiz priz aramaya başlarız. Çünkü enerjisiz bir hayat düşünemeyiz. Kişisel hanelerden büyük fabrikalara kadar enerji hep sürekli olsun istenir. Bu talep bir UPS ihtiyacını doğurmuştur. Şimdi yeni bir ihtiyaç daha var: "Akıllı UPS Sistemleri"
Kesintisiz Enerjiye Neden İhtiyaç Duyarız?
Enerji kalitesinin kötü olması elektrik kesintisi sürelerinin uzunluğunu da artırmaktadır. Kalite yetersiz olsa bile sistemin kararlı bir şekilde çalışmasının rekabetteki önemi büyüktür. Bu nedenle UPS'lerin sistemlerde ayrı bir önemi vardır. Şebekedeki düşüşler, kesintiler birçok probleme neden olabilir. Bu gibi sorunların önüne geçebilmek için yapılması gereken en doğru iş UPS kullanmaktır. Gerilim kesilmeleri üretim prosesini etkilemektedir; veri kayıpları oluşmakta, kontrol sistemi çökebilmektedir. Bunun neticesinde makine otomatik olarak tekrar çalıştığında ekipman veya ürün zarar görmektedir. Kötü şebeke kalitesinden kaynaklanan zararın etkileri ekipmanın ne kadar hassas olduğuna bağlıdır. Kısa süreli kesintiler dahi büyük maliyetlere neden olabilir. UPS ile problem çözümünde üç işlev birimi mevcuttur: Güç kaynağı, elektronik geçiş ünitesi ve enerji depolama aygıtıdır.
► Şekil1: QUINT UPS IQ akıllı UPS'ler şebeke hatlarında problem çıkması durumunda, UPS kendisine bağlı yüklerin tamamını besleyeceğinden, kullanıcılar sistem yeni iken aküye %100 güvenebilirler.
Akıllı UPS (Akıllı Kesintisiz Güç Kaynağı) Nedir?
Kullanıcı, ihtiyaç duyduğu aküyü yük akımı ve gerekli tampon süresine bağlı olarak seçer. Fakat akünün gerçek performansını bilmiyor olmak sorun teşkil etmektedir. Bunun nedeni akü kapasitesinin yaşlandıkça veya yüksek sıcaklıkta düşmesidir, bu da akünün istenen tampon süresi boyunca gereken gücü sağlayamaması anlamına gelmektedir. Besleme arızaları bunun sonucu olarak oluşur. Aynı zamanda akü izlenmesi de sağlanamadığından optimum zamanda müdahale söz konusu olamamaktadır.
Akıllı UPS'ler gerekli tüm akünün içinde bulunduğu tüm şartları ve durumları belirleyen, kalan çalışma süresini hesaplayan kesintisiz güç kaynağı cihazlarıdır. Bunu yapmak için UPS bağlanan enerji depolama cihazını otomatik olarak tanır ve ortam koşullarına bağlı olarak optimum şarj akımını hesaplar. Her faktörün hesaplanması demek doğal olarak servis ömrünün de uzamasını sağlar, böylece cihazı da en uygun zamanda değiştirebilirsiniz. Şarj akımını hesaplamak için UPS akü ve güç kaynağıyla haberleşir. Böylece klasik UPS sistemlerine göre aküler iki kat daha hızlı şarj olur. Ayrıca güç ünitesinin çıkış akımı, yükler için her zaman yeterli gücün mevcut olacağı ve akünün en kısa sürede şarj olacağı şekilde kontrol edilir. Akıllı UPS ile akünün kalan ömrü bilinir. Bu önceden bildirim ile besleme kesintileri ve endüstriyel PC’lerin zamansız çalışması tamamen önlenir.
► Şekil2: Kullanıcı, USB adaptörü ve yazılım ile akünün kalan çalışma zamanı, akünün kalan ömrü, gerilim, akım ve sıcaklık bilgileri, bağlanan akü tipi, performansı, şarj durumu gibi bilgilere cihaza bağlanarak ulaşabilmektedir. Bu sayede işletmelerdeki bakım faaliyetlerine harcanan masraflarda tasarruf sağlanır.
Güç kaynağı, primer gerilim mevcut olduğu sürece yüklere güç sağlar. Şebeke geriliminde bir kesinti olursa, elektronik geçiş birimi müdahale eder ve bağlı yüklerin sürekli olarak beslenmesi için enerji depolama aygıtını sorunsuzca devreye alır.
► İlginizi Çekebilir : Kesintisiz Güç Kaynağı (KGK, UPS) Nedir?
Akıllı UPS Teknolojisinin Avantajları Nelerdir?
Günümüzün en önemli konularından biri de her şeyi izlemek ve doğru yorum yapabilmektedir. Akıllı UPS teknolojisi ile akü durumlarının hepsi izlenir ve takip edilir. Geçerli durumlar raporlanarak uygun müdahale yapılır. Böylece her zaman için kararlı besleme ve optimal akü kullanımı için gerekli ortam sağlanır. Akıllı batarya yönetimi, bağlı akünün gerçek şarj durumunu bilir ve bu verilere dayanarak kalan tampon zamanını hesaplar. Böylece yük besleme kesintileri ve endüstriyel PC’lerin zamansız çalışması tamamen önlenir.
UPS Neden Önemlidir?
Önemi somutlaştırmanın en güzel yolu örnek vermektir. Bu konuya vereceğimiz örnek UPS'in önemini gözler önüne serecektir. Almanya Wolfsburg’daki VW fabrikası günde 2200 Golf A5 otomobil üretebilmektedir. Sistem yarım saat enerjisiz kaldığında bile günlük üretim o şekilde etkilenmektedir ki tam kapasiteye çıkılsa dahi zarar karşılanamamaktadır. UPS'le donatıldığında ise bu sistem kısa sürede kendini amorti etmektedir. Yapılan araştırmalara göre Amerika’da enerji kesintileri ve dalgalanmaları her yıl 12 ila 26 milyar Dolar zarara yol açmaktadır. Bu nedenle kesintisiz güç kaynaklarının önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Enerjinin olmaması demek tüm sistemlerin durması demektir. Olmaması bir yana kesilmesi dahi yukarıda bahsettiğimiz gibi firmalara büyük kayıplara neden olmaktadır.
► Şekil 3: QUINT AC-UPS akünün kalan ömrü bilinebildiği için servis dönemleri planlanabilir. Akü optimum zamanda değiştirilirse, erken akü değişimi veya akü yetmezliğinden kaynaklanan maliyetler önlenebilir. Özellikle geniş bir alana dağılmış olan uygulamalarda, bir akünün güvenilir bir şekilde 2 yıl - ya da sadece 2 ay için çalışmaya devam edip etmeyeceğini bilmek önemlidir.
İşletmeci şirketler Akıllı UPS'e özel haberleşme yazılımını kullanarak UPS çözümünü izleyebilirler. Örneğin, yazılım akülerin gerçek durumlarını firmalara bildirir. Operasyon süreçlerinin iyileştirilmesi için, ilgili işletim parametrelerinin hepsi grafiksel olarak görüntülenir ve önemli mesajlar öne çıkarılır.
► Şekil 4: Kesintisiz enerjinin gittikçe önem kazandığı ve önemli faaliyet alanlarının bulunduğu bir devirde QUINT UPS IQ'yu de en akıllı olacak şekilde kullanmak tesislerin daima karına olacaktır.
Sonuç
En kötü durumda, kısa süreli bile olsa şebeke düşüşleri ve arızaları sonucu üretim durma noktasına gelir. Milyonlarca lira kayıp söz konusu olabilir. Eğer, üreticiler, uluslararası rekabet içinde olumsuz çevresel koşullar altında bile makina ve sistemlerini güvenli bir şekilde işletebilirlerse, önemli bir avantaja sahip olurlar. Bu sebeple Akıllı UPS Teknolojisi ile tesisler ve sistemler birçok zararın önüne geçerek, en verimli şekilde işletme yapabileceklerdir.
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
ANKET