elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bakterileri Dinlemeye Ne Dersiniz?

Münih Üniversitesi'nden Alman mühendisler Jochen Feldmann ve Andrey Lutich tarafından geliştirilen “nanokulak” sayesinde mikroskobik ölçeklerdeki sesler dinlenebilecek. Böylece bakterilerin, kanser hücrelerinin ve hatta enzimlerin faaliyetleri sırasında çıkardıkları sesler anlamlandırılarak tıbbi teşhiste kullanılabilecek. Bu buluş ile tıpta yeni bir teşhis döneminin de kapıları aralanmış olacak.



A- A+
15.07.2012 tarihli yazı 8751 kez okunmuştur.
Günümüzün endüstriyel devrimi olarak da nitelendirebileceğimiz nanoteknoloji, etkisini artırarak hayatımızın her alanında varlığını sürdürmeye devam ediyor. Nature dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, Almanya’da araştırma yapan iki mühendis olan Jochen Feldmann and Andrey Lutich, mikroskobik ölçekteki sesleri duyabilen “nanokulak” geliştirdiklerini duyurdu. Aslında bu tekniğin 1980’lerde keşfedildiği ve araştırma laboratuvarlarında rutin olarak kullanıldığı söylenmektedir.
 
 
 
 
 
 
Cihaz, bir damla sudaki altın nanopartiküller üzerine yapılandırılmış olup, biyolojik mikroorganizmalardan çıkan seslerin, nanomakinelerdeki hareketlere ait titreşimlerinin dinlenebilmesine olanak sağlıyor. Bu nanopartiküller ‘optik cımbız’ (opticalweezer) adlı sistem ile tuzaklanmakta. Optik cımbız denen sistemde, lazer ışığı alan altın nanopartikül ile bir noktada odaklanarak yakalanan ve bir elektrik dipol momenti açığa çıkaran parçacıkların indüklenip, yüksek kalitede bir mikroskoptan geçirilerek bir noktaya odaklanması sağlanır. Odaklanma noktasının merkezi bir ‘optik tuzak’tır ve burada bulunan partikül tuzaklanmıştır. Bu optik alanda bulunan partikülün şeklinde ve davranışlarında herhangi bir değişiklik olmaz. 
 
 
 
  ►İlginizi Çekebilir: Som Altın Üreten Bakteri
 
 
Araştırmacılar bu optik tuzak içinde bulunan dengedeki bir partikülü ses dalgalarına yakın bir frekans uygulayarak titreştirir. Parçacığın frekansı, parçacık yerinden hareketlendikten sonra seviyesi analiz edilerek hesaplanır ve bu titreşimler bir kamera vasıtasıyla kaydedilir. İşte burada söz konusu titreşimleri oluşturma ve bu titreşimleri kaydedip değerlendirme işlemlerini yapan sisteme nanokulak adı verilmiştir. Bu sistem sayesinde bakteri gibi canlı mikroorganizmaların titreşimleri kaydedilip, mikroskop kavramına ve tıpta erken teşhis dönemine yeni bir boyut kazandırılması hedefleniyor. 

 
Senih ERKEN



KAYNAK:

►Nanoteknolojinedir.com
►Knovel
►The Blaze

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar