Bakterileri Dinlemeye Ne Dersiniz?
Münih Üniversitesi'nden Alman mühendisler Jochen Feldmann ve Andrey Lutich tarafından geliştirilen “nanokulak” sayesinde mikroskobik ölçeklerdeki sesler dinlenebilecek. Böylece bakterilerin, kanser hücrelerinin ve hatta enzimlerin faaliyetleri sırasında çıkardıkları sesler anlamlandırılarak tıbbi teşhiste kullanılabilecek. Bu buluş ile tıpta yeni bir teşhis döneminin de kapıları aralanmış olacak.
15.07.2012 tarihli yazı 8751 kez okunmuştur.
Günümüzün endüstriyel devrimi olarak da nitelendirebileceğimiz nanoteknoloji, etkisini artırarak hayatımızın her alanında varlığını sürdürmeye devam ediyor. Nature dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, Almanya’da araştırma yapan iki mühendis olan Jochen Feldmann and Andrey Lutich, mikroskobik ölçekteki sesleri duyabilen “nanokulak” geliştirdiklerini duyurdu. Aslında bu tekniğin 1980’lerde keşfedildiği ve araştırma laboratuvarlarında rutin olarak kullanıldığı söylenmektedir.
►İlginizi Çekebilir: Elektrikle Beslenen Bakteriler |Batarya Bakterileri
Cihaz, bir damla sudaki altın nanopartiküller üzerine yapılandırılmış olup, biyolojik mikroorganizmalardan çıkan seslerin, nanomakinelerdeki hareketlere ait titreşimlerinin dinlenebilmesine olanak sağlıyor. Bu nanopartiküller ‘optik cımbız’ (opticalweezer) adlı sistem ile tuzaklanmakta. Optik cımbız denen sistemde, lazer ışığı alan altın nanopartikül ile bir noktada odaklanarak yakalanan ve bir elektrik dipol momenti açığa çıkaran parçacıkların indüklenip, yüksek kalitede bir mikroskoptan geçirilerek bir noktaya odaklanması sağlanır. Odaklanma noktasının merkezi bir ‘optik tuzak’tır ve burada bulunan partikül tuzaklanmıştır. Bu optik alanda bulunan partikülün şeklinde ve davranışlarında herhangi bir değişiklik olmaz.
Araştırmacılar bu optik tuzak içinde bulunan dengedeki bir partikülü ses dalgalarına yakın bir frekans uygulayarak titreştirir. Parçacığın frekansı, parçacık yerinden hareketlendikten sonra seviyesi analiz edilerek hesaplanır ve bu titreşimler bir kamera vasıtasıyla kaydedilir. İşte burada söz konusu titreşimleri oluşturma ve bu titreşimleri kaydedip değerlendirme işlemlerini yapan sisteme nanokulak adı verilmiştir. Bu sistem sayesinde bakteri gibi canlı mikroorganizmaların titreşimleri kaydedilip, mikroskop kavramına ve tıpta erken teşhis dönemine yeni bir boyut kazandırılması hedefleniyor.
Senih ERKEN
KAYNAK:
KAYNAK:
►Nanoteknolojinedir.com
►Knovel
►The Blaze
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
ANKET