elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bina Otomasyon Sistemleri tasarruf sağlıyor

Aneltech Teknoloji İş Birim Yöneticisi Fahri Kurt, Bina Otomasyon Sistemlerinin toplam bina maliyeti içinde %75'lik oranı oluşturan işletim süreci boyunca yapılan harcamalarda tasarruf sağladığını belirtti.



A- A+
28.06.2010 tarihli yazı 6606 kez okunmuştur.

Çalışmalarınızdan bahseder misiniz?





Bina Yönetim Sistemleri (BYS), Güvenlik, Yangın, CCTV, Anons, Broadcast video, kartlı giriş Kontrol, Telsiz ve Telefon sistemleri ile bu sistemlerin içereceği tüm bileşenleri marka farklılığının yaratacağı bir sürücü ve modül sorunu olmadan birbirleri ile haberleştiriyor ve tek noktadan yönetimini sağlıyoruz.





BMS sistemi çeşitli olay veya durumlara karşı önceden hazırlıklı olmalıdır. Örnek olarak; sistemin bir yangın ya da güvenlik ihlali gibi senaryolarda otomatik ya da manuel olarak ne yapacağı evvelden tanımlanmış olmalıdır.





Sistem yönettiği alanın tamamı için kurallar tanımlayabilmeli ya da özel kuralları belirli kısımlara uygulayabilmelidir. Bu kurallar mantıksal bir öğe gibi davranabilmeli böylece otomatik olarak alınacak tedbirler (en yakın kameraların seçimi, en yakındaki ışıkların açılması yada en yakın çıkışların kilitlenmesi,'vb) çeşitli güvenlik alarmlarında önceden tanımlanmış ve uygulanabilir olacaktır.





Büyük komplex yapılar, ulaşım sistemleri, hava alanları, metro istasyonları, metro projeleri, raylı sistemler, büyük kongre merkezleri, plazalar tek bir noktadan yönetilmelidir. Bunlarla ilgili sertifikalı elemanlarınızın olması gerekiyor. Anel Grup bünyesinde sertifikalı ve deneyimli arkadaşlarımız çalışıyor. Teklif verme aşamasından, dizayn aşamasına ve işin sahada uygulanma aşamasına kadar işin içinde yer alıyoruz.





Büyük kompleks yapılar farklı disiplinlerin bir arada olduğu yapılardır. Bu farklı disiplinlerin birbirleri ile mutlaka iletişim içinde olmaları gerekiyor. Elektrik, mekanik, güvenlik, yangın alarmı farklı disiplinlerdir. Bunların haberleşme ve kontrol altyapıları, uluslararası standartlarda olmalıdır.





Kontrol haberleşme sistemlerinin çalışma şekilleri ile ilgili örnekler verebilir misiniz?





Bir bina içerisinde, herhangi bir noktada duman sensorları bir yangın tespit etti diyelim. Bunu sensorlar farklı disipline, örneğin CCTV sistemine verebiliyor. Kameralar o noktaya yönlendiriliyor. Yangın böylece kontrol altına alınıyor. Tüm bunları bir senaryo çerçevesinde standart bir altyapıda dönüştürmeniz gerekiyor. Günümüzde Ethernet altyapısı bunun için çok uygun. Biz yapısal kablolama sistemleri ile bu farklı disiplinleri birbirleri ile görüştürüyoruz. Bunlara Power Scada da dahil. Tüm bu bileşenlerin marka farkının yaratacağı sorunlardan uzak olması gerekiyor. Buna açık sistemler diyoruz. Bu açık sistemleri destekleyen ürünler seçiyoruz. Bütün disiplinlerde bu yönde ürünler belirleniyor. CCTV, yangın alarm sistemleri, mekanik sistemler, scada sistemlerinin hepsinin ortak ara yüzü ortak iletişim platformu Ethernet. Ethernet alt yapısını kurarken çok dikkatli olmanız gerekiyor. Çünkü Ethernet daha çok data iletişimi, bilgisayarların iletişimi anlamında bir altyapı. Çok önemli bilgilerin, sinyallerin taşındığı sistemlerin altyapılarında STH denilen fiber optik sistemler kullanıyoruz. Bunlar fiber optik kablolarla yedekli olarak bir halka topolojisinde çalışıyor. Birden fazla bağlantı yapılabiliyor. Bağlantılardan herhangi biri zarar gördüğünde diğer taraftan ringe bağlanıp yine iletişimi diğer üyelerle, diğer istasyonlarla devam ettirilebiliyor. STH sistemler yerine halka topolojisini destekleyen endüstriyel switchler de kullanabiliyoruz.





Kontrol haberleşme sistemlerini; binalarda, plazalarda, hava alanlarında ya da metro sistemlerinde kullanırken çok farklı şeyleri birbirleri ile entegre edebiliyorsunuz. Örneğin pahalı cihazlar bir yerden bir yere taşınırken yetkili kişiler belirleniyor. Bu kişilere bir RFID kart veriliyor. Aynı şekilde bu pahalı cihazlara da RFID takılıyor. Bu şekilde eşleştirme yapıyoruz. Kişi, cihazı yetkisi olduğu yer dışına taşımaya kalkarsa sistem alarm veriyor. İletişim altyapısını kablolu ya da kablosuz teknolojilerle kurabilirsiniz. Biz kablosuz teknolojileri destekliyoruz. RFID tel denilen sistemler kablosuz teknolojiler. Bunların hayatın farklı alanlarında kullanabiliyorsunuz. Bazılarında sıcaklık sensorları var. Örneğin bu cihazla evlerde yalnız yaşayan insanlar takip edilebiliyor. Bir toplantıda katılımcılara verilen kimliklere yerleştirilen pasif RFID'lerle katılımcı sayısı, katılımcıların meslekleri gibi bilgiler tutularak katılım profili çıkarılabiliyor. Bunların hepsi sağlam bir haberleşme ve iletişim altyapısı ile sağlanabiliyor.





Bir yangın alarmının turnike sitemine iletilip yangın anında kollarının düşürülmesi, insanlara çıkış olanaklarının kolaylaştırılması sağlanıyor. Bunlar yönetilebilir, kontrol edilebilir sistemler.





IP telefon sistemleri de önemli bir role sahip. IP telefon sistemi büyük esneklikler sunuyor. Bir data noktasından telefonunuzu söküp başka bir data noktasına taktığınızda otomatikman size gelen bütün çağrılar o an bulunduğunuz yere yönleniyor. Bu tabiî ki büyük bir avantaj. Kendi numaranızı başka bir yere taşıyabiliyorsunuz. Güvenlik açısından da IP telefonlarla telsiz sistemleri bir arada görüştürebilme imkanına da sahibiz. Bir olay anında elinde telsiz olan bir kişiyi polisle görüştürebiliyoruz. Bir talep geldiğinde ana merkezdeki operatör o telsizi sabit bir telefonmuş gibi diğer tarafa bağlıyor.





Kurduğunuz Kontrol Sistemlerinin bakımını siz mi üstleniyorsunuz?



Hava alanlarına kurduğumuz sistemlerin bakımına başladık. Yine aynı şekilde Kuyumcukent'te de mekanik ve elektrik sistemlerin bakım ve işletimi bizim tarafımızdan yapılıyor. Bunun için ayrı bir departman oluşturuldu. İşler tamamlanıp teslim edildikten sonra görevi bu departmana devrediyoruz.





Projelerinizden bahseder misiniz?


Katar Convention Center en büyük projelerimizden biridir. Burada çok güzel bir iletişim alt yapısı kurduk. Bina yönetim sistemi işin bir parçası. Bunun içerisinde aynı zamanda aydınlatma otomasyonu, yangın alarm sistemleri, telefon sistemleri, CCTV kamera sistemi, bariyer sistem, RFID sistemler, IPTV yayınları var.





Denizcilik Müsteşarlığının bizden talep ettiği 29 baz istasyonundan tüm karasularımızda dolaşan gemilerin izlenmesi projesini üstlendik.





TAV'la birlikte Kahire Havalimanı elektrik alt yapısını kurduk.





Binalarda kullanılan haberleşme & kontrol sistemleri maliyetli midir? Bu sistemler ne kadar süre ile kullanılabilir? Bakım ve onarımlarından bahseder misiniz?





Günümüz binalarında otomasyon sistemleri (aydınlatma, enerji, ısıtma/soğutma), güvenlik sistemleri (giriş kontrolü, yangın alarmları, güvenlik izleme) ve iletişim sistemleri (ses, görüntü, veri) ayrı ağlar üzerinden çalışıyor ve ayrı ara yüzlerle yönetiliyor. IP temelli teknolojiler, her alanda olduğu gibi binalarda bütünleşik yapıları gündeme getiriyor.





Bina Otomasyon Sistemleri, diğer faydaları yanında, toplam bina maliyeti içinde %75'lik oranı oluşturan işletim süreci boyunca yapılan harcamaları ciddi oranda azaltıp tasarruf etmenizi sağlıyor.





Gelir avantajlarına gelince; artan rekabet gücü, teknoloji çözümleriyle fark yaratma, artan müşteri memnuniyeti, sadık kiracı, internet/kablosuz ağ servisleri üzerinden yeni gelir olanakları, işletim maliyetlerinde düşüş şeklinde sıralayabiliriz.





Projeleri ortaklaşa yürüttüğünüz firmalar var mı?





Cisco, Reliance SCADA, Siemens, ABB bizim ortaklaşa iş yaptığımız firmaların başında geliyor. STH sistemlerinde Alcatel Lucent ürünlerini kullanıyoruz.





Haberleşme & kontrol sistemleri bina inşaat halindeyken mi kuruluyor? Eski binalara yeni sistemlerin kurulması maliyeti arttırır mı?



Akıllı Bina Yönetim ve Kontrol Haberleşme Sistemleri bina projelerinin çizim aşamasında ele alınmalı ve yapılan mimari tasarımın bir parçası olarak dizayn edilmelidir. Binanın tüm mimari, elektrik, mekanik projeleri bittikten sonra yapılacak olan akıllı bina yönetim ve kontrol haberleşme sistemleri hem daha masraflı olmakta hem de uygulamada zorluklar çıkmaktadır. Mevcut binalarda bu tür sistemler kurulabilmekte fakat altyapı çalışmaları daha fazla zaman almakta ve ek maliyetler getirmektedir.





Size gelen projelerde enerji verimliliği sağlayacak çözümler sunuyor musunuz?





Tek ağ altyapısı ile kablolama ve kurulum maliyetlerinde tasarruf, bina yönetim sistemlerinde daha etkin bakım ve kontrol, enerji tüketimini izleme, akıllı soğutma/ısıtma/havalandırma ile enerji tasarrufu, daha etkin güvenlik ve bakım ekipleri, etkin ve merkezi güvenlik uygulamaları yapıyoruz.





Fahri Kurt kimdir?



1961 yılında Bozüyük'de doğdu. Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümünü bitirdi. Avustralyanın Melbourne kenti bulunan Swinburne University of Technology'de bilgisayar mühendisliği master'ı yaptı. 1990 ile 1996 yılları arasında Melbourne'da network mühendisi olarak çeşitli kuruluşlarda görev aldı. 1996 yılında Türkiye'ye kesin dönüş yapıp Koç Sistem Network grubunda Proje Yöneticisi olarak çalışmaya başladı. 2006 yılında göreve başladığı Aneltech'de şu an Teknoloji İş Birim Yöneticisi olarak çalışıyor.



Elektrikport






ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.