Biyoelektronik Nedir? Uygulamaları Nelerdir?
Sağlık sorunları uzun zamandır insanoğlunun en büyük sıkıntılarından biri olmuştur. Yıllar geçtikçe ilaç ve tedavi alanlarında gelişmeler ve ilerlemeler yaşanmıştır. Hastalık tedavisinde birçok farklı teknik disiplin sayesinde büyük adımlar atılmış, çözümler üretilmiştir. Bu yazımızda, bu teknik disiplinlerden biri olan biyoelektroniği ve uygulamalarını inceleyeceğiz.
09.12.2018 tarihli yazı 8305 kez okunmuştur.
Biyoelektronik Nedir?
Biyoelektronik, elektronik prensipler ve cihazlar kullanarak biyoloji, tıp ve başka alanlarında kullanılmak üzere uygulamalar geliştiren bir disiplindir. Hücre ve hücre altı seviyelerde biyolojik tespit ve tanılama yaparak, bunlara yönelik cihazlar ortaya çıkarmak da ayrı bir bölümüdür.
Biyoelektronikde, çoğunlukla biyotanıma ve biyokataliz süreçlerinde kullanılmakta olan biyosensörlerin geliştirilmesi üzerine çalışılmaktadır.
Bir biyoelektronik sistemin en temel gereksinimi elektronik etkileşim ve biyomoleküller ile elektronik modüllerin haberleşmesidir. Günümüzde bu amaçla metal ve yarı iletken nano parçalar, nano kablolar geliştirilip, biyomoleküller ile bütünleşmeleri sağlanmaktadır.
Biyoelektronikde, çoğunlukla biyotanıma ve biyokataliz süreçlerinde kullanılmakta olan biyosensörlerin geliştirilmesi üzerine çalışılmaktadır.
Bir biyoelektronik sistemin en temel gereksinimi elektronik etkileşim ve biyomoleküller ile elektronik modüllerin haberleşmesidir. Günümüzde bu amaçla metal ve yarı iletken nano parçalar, nano kablolar geliştirilip, biyomoleküller ile bütünleşmeleri sağlanmaktadır.
Bazı Biyoelektronik Uygulamalar
►Kalp Pili: Kalp pili, küçük boyutlu, batarya ile çalışan bir nevi bilgisayardır. Kalp bölgesinin yakınına yerleştirilip, kalp ile fiziksel bağlantıları yapılarak kalp ritminizi sürekli olarak izleyen bir cihazdır. Kalp atış hızının azaldığı zaman kalbe elektrik enerjisi göndererek ritmin düzene girmesini sağlar. Ayrıca ilgili birçok veriyi depolayarak, doktorlara bilgi olarak sunabilmektedir.
►Robotik Cerrahi: Günümüz tıp alanında, genellikle ameliyatlarda kullanılan cerrahi robot alanıdır. Ameliyatı gerçekleştirecek cerrah, robotu hassas bir konsol üzerinden yöneterek, operasyonu yürütür. Robotun kolları cerrahların ellerinin giremediği, manevra alanlarının kısıtlı olduğu yerlerde yarar sağlamaktadır.
Robotlar, 3 boyutlu görüntü veren bir optik sisteme ve 540 derece hareket kabiliyeti olan birden fazla kola sahip cihazlardır.
►Biyosensörler: Biyosensörler, biyolojik bir olayın elektrik sinyallerine dönüştürülmesinde kullanılan cihazlardır. Genel olarak sensör görevi gören biyolojik bir parça ile sinyali saptayıp, dönüştüren elektronik parçadan oluşurlar. Biyolojik element olarak nükleik asitler, enzimler, hücreler vb. kullanılabilir.
Sensör ilgi duyulan bir tür madde ile karşılaştığında, ortaya çıkan sinyal (elektrokimyasal, elektriksel, optik, ısıl değişiklikler) transdüser ile ilgili elektrik parametrelerine dönüştürülür. Sonrasında ise istenilen işlem gerçekleştirilir.
Gıda sektöründe (gıda kalitesi sağlamak amaçlı), tıp alanında (glikoz biyosensörleri, biyoaktif maddelerin tanısı vb.), çevre kirliliği analizlerinde (içme suyu kirlilik oranı belirleme) olmak üzere daha birçok alanda kullanılmaktadırlar.
►Koklear İmplant: Koklear implant, hasarlı iç kulak fonksiyonunu yerine getiren elektronik tıbbi cihazdır. Sesin işitme sinirlerine iletilebilmesi ve işitmeyi sağlar. Çalışma prensibi şu şekildedir: Kulak arkasındaki ses işlemcisi sesleri yakalar ve dijital koda dönüştürür. Kodlanmış sesler aktarıcı üzerinden implanta aktarılır. İmplant dijital olarak kodlanmış sesi, elektrik darbelerine dönüştürür ve iç kulak içindeki elektrotlara gönderir. Elektrotlar, temas noktaları sayesinde işitme sinirini uyarır. Son olarak işitme siniri de darbeleri beyne gönderir ve beyin sesi algılamış olur.
Bunların yanı sıra; vücut değerleriniz hakkında bilgi veren giyilebilir sensörler, kanınızdaki glikoz seviyesini gösteren kontak lensler, led ışıklı dövmeler, son derece gelişmiş algılara sahip protez uzuvlar, DNA ve RNA bozukluklarını belirleyebilecek sensörler, günümüzde kullanılan uygulamalardan birkaç örnektir.
Görüldüğü üzere biyoelektronik uygulamalar, her geçen gün artmakta ve daha iyi çözümler sunmaktadır. Yukarıda bahsettiklerimiz var olan uygulamaların sadece birkaçıdır ve daha fazlası şu anda gelişme aşamasındadır.
Öyleyse neden kanser hücrelerini tespit ederek anında yok edebilen bir uygulama, tedavi yapılmasın ki? Neden kanser hastalığı yüzünden milyonlarca insan hayatını kaybetsin ki?
İlerleyen zamanlarda bu ve benzeri çalışmaları görmek dileğiyle.
Yazar: Resul Çevik
Kaynak:
►futuremedicine.com
►brighthubengineering.com
►omicsonline.org
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- NA8 Serisi Açık Tip Şalter Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NKG3 Dijital Zaman Saati Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- NXU Serisi Parafudr Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- CJ19 Kondansatör Kontaktörü Kurulum Kılavuzu | Chint Turkiye
- NXZM Serisi Otomatik Transfer Şalterleri Kurulum Kılavuzu | Chint Türkiye
- Nasıl Dönüşür | İleri Dönüşüm
- Nasıl Dönüşür | Çevresel Etki
- Nasıl Dönüşür | Ekolojik Ayak İzi
- Motor Testinin Temelleri | Megger Türkiye | Webinar
- Webinar I Büyüyen Veri, Artan Güç: Sürdürülebilir Çözümler
ANKET